Κλείσιμο

Κοντονής: Απέδωσε θετικά αποτελέσματα ο «νόμος Παρασκευόπουλου»

Έντονο προβληματισμό κι ενστάσεις για την επικείμενη παράταση του λεγόμενου νόμου Παρασκευόπουλου για την απελευθέρωση κρατουμένων υπό όρους, διατύπωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εν αναμονή της κατάθεσης της σχετικής τροπολογίας. Κοινή συνισταμένη στην κριτική τους ήταν ότι πρέπει να εξεταστούν και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά εκείνων που κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων καθώς η διαδικασία εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια.

«Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης έχει αποδώσει θετικά αποτελέσματα. Με αυτή και άλλες παρεμβάσεις μας η Ελλάδα από χώρα παρίας στον τομέα κράτησης και καταδίκες έγινε παράδειγμα προς μίμηση», σημείωσε από την πλευρά του ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, υπεραμυνόμενος του εν λόγω νόμου, ενώ προανήγγειλε και μείωση των προβλεπόμενων ποινών για ορισμένα αδικήματα στο νέο Ποινικό Κώδικα, που σύμφωνα με τον ίδιο αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή έως το τέλος του έτους.

Ο ίδιος, δε, κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, ότι είχαν μετατρέψει τις φυλακές σε «κολαστήρια» υποστηρίζοντας ότι ο «νόμος Παρασκευόπουλου» προσπάθησε να φέρει ένα λελογισμένο πλαίσιο για την αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης.

«Αυτός ο τρόπος αποσυμφόρησης των φυλακών είναι άδικος για τους κρατούμενους και βαριά επικίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια. Για πολλά χρόνια η πολιτεία αντιμετωπίζει το θέμα έτσι αλλά είναι απαράδεκτο. Πρόκειται για εσφαλμένη προσέγγιση. Είναι η εύκολη λύση για όλους τους υπουργούς Δικαιοσύνης όταν δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στην πραγματικότητα», σχολίασε ο Μάκης Βορίδης από τη ΝΔ, ενώ κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίαζαν στους διαδρόμους της Βουλής πως φοβούνται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπό την επίκληση της αποσυμφόρησης των φυλακών ίσως ανοίξει τις πόρτες της εξόδου από τις φυλακές για κρατούμενους με βαριά ποινικά αδικήματα.

Έντονο προβληματισμό εξέφρασε και ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, τονίζοντας ότι εκτός από τα ποσοτικά χαρακτηριστικά του νόμου πρέπει να εξεταστούν και τα ποιοτικά, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι κρατούμενοι που αποφυλακίζονται υπό όρους δεν αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια.

Του νόμου του υπεραμύνθηκε και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, υποστηρίζοντας ότι έρευνες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καταδεικνύουν ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος κράτησης τόσο μεγαλύτερα είναι τα ποσοστά υποτροπής μετά την αποφυλάκιση, γιατί έχει δημιουργηθεί «εκβαρβαρισμός» των κρατουμένων. «Στις ΗΠΑ τα ποσοστά υποτροπής σε αυτές τις περιπτώσεις αγγίζουν το 60% ενώ σε άλλες χώρες το 50%. Στα ποσοστά υποτροπής επιδρούν πολύ και οι συνθήκες κράτησης και οι δομές, γι’ αυτό η σωστή πολιτική είναι η αναβάθμιση των συνθηκών κράτησης κι αυτό προσπάθησε η πολιτική μας μέχρι σήμερα».

Η τροπολογία για την επέκταση του λεγόμενου νόμου Παρασκευόπουλου, δεν έχει κατατεθεί ακόμη από τον Σταύρο Κοντονή, ωστόσο, ο ίδιος έχει διαβεβαιώσει ότι πρόκειται να ενσωματωθεί στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο θα ψηφιστεί τις επόμενες μέρες.
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά