Τσίπρας: Υλοποιούνται μεταρρυθμίσεις για την υγεία – Πολλά πρέπει να γίνουν ακόμη

«Τα μέτρα για την οικονομική κρίση έχουν πλήξει και τον τομέα της υγείας στην Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Συνοδό του Περιφερειακού Γραφείου Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που διεξάγεται στη Βουδαπέστη.

Η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο δύο κρίσεων, τόσο του προσφυγικού όσο και της οικονομικής κρίσης, τόνισε ο κ Τσίπρας σημειώνοντας ότι η χώρα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις με αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι απέναντι σε αυτούς που θέλουν να πλήξουν το κοινοτικό κεκτημένο και θεωρούν την υγεία προνόμιο.

Δήλωσε μάλιστα ότι η Ελλάδα αντιμετώπισε το μεγάλο δίλημμα, ή να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις με αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια και στο πλαίσιο διεθνούς δικαίου ή να προστατεύσει μόνο το δικό της συμφέρον. Όπως σημείωσε επέλεξε το πρώτο μονοπάτι το μόνο που επιτρέπει στην Ευρώπη να έχει μέλλον».

Συμπλήρωσε ότι «ο μόνος τρόπος να προστατεύσουμε την πατρίδα μας ήταν να κάνουμε το μέγιστο δυνατό ώστε όλες οι ευάλωτες ομάδες και οι πρόσφυγες να έχουν πρόσβαση στην υγεία».

Ο κ Τσίπρας σημείωσε ότι στην Ελλάδα υλοποιούνται μεταρρυθμίσεις στη δημόσια υγεία που εκκρεμούσαν για χρόνια, σημειώνοντας πάντως ότι μένουν πολλά ακόμα για γίνουν για να οικοδομηθεί ένα σωστό δημόσιο σύστημα υγείας.

Δήλωσε πάντως ότι έγιναν σημαντικά βήματα, αναδιανεμήθηκαν πόροι, διασφαλίστηκε η καθολική δωρεάν και ισότιμη πρόσβαση των ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός το σύστημα υγείας σταθεροποιήθηκε, αυξήθηκε το ποσοστό του ΑΕΠ, καλύφθηκαν θέσεις ιατρών και νοσοκόμων στα δημόσια νοσοκομεία.

Πηγή: skai.gr