Τζανακόπουλος: Καμία διαπραγμάτευση με την Eldorado πέραν της διαιτησίας

Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να λάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία για να διαπραγματευτεί με την Eldorado Gold πέρα από τη διαδικασία της διαιτησίας, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, λίγες ώρες αφότου η καναδική εταιρεία ανακοίνωσε πως από τις 22 Σεπτεμβρίου θα παγώσει τις επενδύσεις της στα ορυχεία της στη Χαλκιδική.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατηγόρησε την Eldorado ότι προσπαθεί να πιέσει την κυβέρνηση με «τελεσίγραφα» κι ότι επιδεικνύει «αποικιοκρατική νοοτροπία» που δεν έχει σχέση με τις ευρωπαϊκές πρακτικές. «Με τελεσίγραφα δεν έχουμε μάθει να συζητάμε», είπε, ενώ απέρριψε και το κάλεσμα της εταιρείας για συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς.

Τείνοντας μικρό κλαδί ελιάς, ο κ. Τζανακόπουλος επαναβεβαίωσε ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος προτίθεται να εκδώσει προσωρινή άδεια για την λειτουργία του μεταλλείου της Ολυμπιάδας εντός Σεπτεμβρίου, όμως διευκρίνισε ότι οι διαφορές για τα δύο άλλα ορυχεία θα πρέπει να λυθούν μέσω της διαιτησίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η Eldorado δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει από το «πάγωμα» της επένδυσης μόνο με μία άδεια, αλλά ζητά και τις τρεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε παράλληλα να υποβαθμίσει τον κίνδυνο απόσυρσης της καναδικής εταιρείας από την Ελλάδα, και τον αντίκτυπο που θα είχε στους επενδυτές.

Σημείωσε ότι είναι η τρίτη φορά σε διάστημα τριών ετών που ο η Eldorado Gold προαναγγέλλει το τέλος των δραστηριοτήτων της, ενώ υποστήριξε ότι «τίποτε δεν μπορεί να αντιστρέψει» το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί γύρω από την Ελλάδα.

Απέφυγε πάντως να τοποθετηθεί για το σχόλιο του πρωθυπουργικού συμβούλου Νίκου Καρανίκα, ο οποίος έγραψε στο Facebook ότι η επένδυση θα μπορούσε να πάει στα «τσακίδια».

Σημειώνεται πως η Eldorado Gold έχει καταγγείλει ότι δεν έχει ενημερωθεί επισήμως για τη διαιτησία, ούτε έχει λάβει διευκρινίσεις για την διαδικασία που θα ακολουθηθεί.
Πηγή: skai.gr