Στη ΝΔ πετάει το μπαλάκι της ευθύνης η κυβέρνηση για την Eldorado Gold

Στη Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να πετάξει το μπαλάκι της ευθύνης η κυβέρνηση, μετά την απόφαση της Eldorado Gold να αναστείλει τα επενδυτικά σχέδια για τα χρυσωρυχεία της στην Χαλκιδική, καταγγέλλοντας επιβλαβείς καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η εξέλιξη έχει αφήσει στον αέρα περίπου 2.400 θέσεις εργασίας, με τον διευθύνοντα σύμβολο της καναδικής εταιρείας να επισημαίνει ότι εάν γνώριζε τα εμπόδια δεν θα είχε επενδύσει συνολικά 3 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ελλάδα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι υποστηρίζει συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα με τρόπο που θυμίζει τη λαϊκή δεξιά της Λατινικής Αμερικής, παρά ένα φιλελεύθερο κόμμα

Αν και απέφυγε να αποδώσει ευθέως στη ΝΔ την ευθύνη για την απόφαση της Eldorado, σχολίασε ότι προκαλεί εντύπωση το γεγονός η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με στελέχη της εταιρείας πριν λίγες ημέρες.

Νωρίτερα, κυβερνητικοί κύκλοι υποστήριξαν ότι η αντίδραση της καναδικής εταιρείας δρομολογήθηκε και ενθαρρύνθηκε από τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με στελέχη της Eldorado πριν λίγες ημέρες.

Οι ίδιες πηγές έκαναν μάλιστα λόγο για «επικοινωνιακά σόου» της ΝΔ και για «ενορχηστρωμένη απόπειρα» ανατροπής του θετικού κλίματος που δημιούργησε η επίσκεψη του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Σε παραπλήσιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, δηλώνοντας στη Βουλή ότι η ΝΔ, πιθανώς σε συνεργασία με την εταιρεία, προσπαθεί να δημιουργήσει πρόβλημα μετά και την εμφάνιση του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Τόνισε μάλιστα ότι το ζητούμενο δεν είναι απλώς να προσελκύσουμε έναν μεγάλο επενδυτή αλλά οι επενδύσεις να γίνονται με κανόνες και φίλτρα, που θα προστατεύσει την οικονομία και την κοινωνία.

Ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά
του κάλεσε την κυβέρνηση να αντιληφθεί το μέγεθος της ζημιάς και να αναθεωρήσει τη στάση της, προσθέτοντας αιχμηρά ότι μέσα σε 24 ώρες οι εξαγγελίες του κ. Τσίπρα αποδείχθηκαν «λόγια του αέρα».

Δεσμεύτηκε ότι η δική του κυβέρνηση «θα βάλει οριστικό τέλος σε αυτές τις πρακτικές, οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης θα γίνουν σεβαστές και η Ελλάδα θα γίνει, επιτέλους, μια χώρα φιλική προς τις επενδύσεις».

«Μια κυβέρνηση που στέλνει στα 'τσακίδια', όχι μόνο την εταιρεία, αλλά και χιλιάδες εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, έχει πολύ θράσος για να εγκαλεί την αντιπολίτευση», ανακοίνωσε εν τω μεταξύ η ΝΔ.
Πηγή: skai.gr