Υπερθέαμα επί Mακρόν: «Θετικός ο απολογισμός» δηλώνει το Μαξίμου

Θετικός είναι ο απολογισμός της πρώτης μέρας της επίσκεψης του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν για το Μέγαρο Μαξίμου. Η κυβέρνηση δίνει μεγάλο επικοινωνιακό και πολιτικό βάρος στην επίσκεψη. 

Στην επίσκεψη «έκλεψαν την παράσταση» οι, έξοχα σκηνοθετημένες, ομιλίες των δύο ηγετών στο λόφο της Πνύκας υπό το επιβλητικό σκηνικό του ιερού βράχου της Ακρόπολης. Τα πλάνα της Πνύκας, με τη συμβολική της σημασία, συνιστούσαν ένα φυσικό υπερθέαμα, και έκαναν το γύρο του κόσμου, κάτι που αποτελούσε στόχο τόσο του Αλέξη Τσίπρα όσο και του Εμανουέλ Μακρόν.

Στην κυβέρνηση
θεωρούν ότι οι τοποθετήσεις Μακρόν για την ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση σύντομα και χωρίς νέες απαιτήσεις από το ΔΝΤ είναι ενδεικτική της σημασίας που αποδίδει ο κ. Μακρόν στην οριστική υπέρβαση της ελληνικής κρίσης. Σχολιάζουν ότι η στρατηγική Μακρόν για δημοκρατική εμβάθυνση της Ευρώπης περνά μέσα από την οριστική επίλυση του ελληνικού ζητήματος.

Περαιτέρω, εφιστούν την προσοχή στη δήλωση Μακρόν ότι για πρώτη φορά υπάρχουν θετικά σημάδια στην Ελλάδα και υπογραμμίζουν την έμφαση που έδωσε ο Γάλλος Πρόεδρος στην ανάγκη να διευθετηθεί οριστικά και το θέμα του χρέους.

Θεωρούν ότι η ευρωπαϊκή ατζέντα του Εμανουέλ Μακρόν παρουσιάζει συγκλίσεις με τις προτάσεις που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας για εμβάθυνση της Δημοκρατίας στην Ευρώπη και εκτιμούν ότι αυτή η ατζέντα είναι προνομιακή για την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Εμανουέλ Μακρόν ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα όταν έκλεισαν οι κάμερες στο Μέγαρο Μαξίμου: «Ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζεις;»

Ο πρωθυπουργός απάντησε πως «το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ανεργία και ειδικά η ανεργία των νέων που όταν μπήκα σε αυτό το δωμάτιο ήταν στο 27% και το 55% αντίστοιχα». Τόνισε ωστόσο πως «έχουμε κάνει πολλά βήματα αλλά έχουμε δρόμο ακόμη», αναφερόμενος στο ποσοστό ανεργίας που ανέρχεται πλέον στο 21,2%. Πρόσθεσε πως «θέλω να δουλέψουμε μαζί σε αυτό και να το τονίσεις στην ομιλία σου».

Την Παρασκευή 
η κυβέρνηση θέλει μία ουσιαστική συζήτηση με τους επενδυτές για να ολοκληρωθεί με θετικό τρόπο και ο τρίτος πυλώνας της επίσκεψης του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης ξεκινά αυτή την ώρα, οπότε είναι προγραμματισμένη συνάντηση εργασίας στρογγυλής τραπέζης των επικεφαλής Ελληνικών και Γαλλικής επιχειρήσεων, υπό την προεδρία των κυρίων Μακρόν και Τσίπρα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η λίστα με τις επιχειρήσεις που θα δώσουν το «παρών» στη συνάντηση είναι:

1. Aegean Airlines
2. Aiglon
3. Alpha Bank
4. Apivita
5. Archirodon
6. Athens Medical Group
7. Athens Stock Exchange (Χρηματιστήριο Αθηνών)
8. Athens Water Supply & Sewerage Com (ΕΥΔΑΠ)
9. Attica Bank
10. British American Tobacco Hellas
11. Copelouzos Group
12. Corallia Clusters Initiative
13. Creta Farms
14. Dogma Gourmet
15. ELPEN (Panhellenic Association of Paharmaceutical Industries)
16. Eurobank
17. FF Group
18. Forthnet S.A.
19. Gek Terna Group of Companies
20. Greek Tourism Confederation (SETE)
21. Hellenic Corporation of Assets and Participations (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας)
22. Hellenic Petroleum S.A. (ΕΛΠΕ)
23. Inasco
24. Innoetics
25. Intracom Holdings S.A.
26. Intrakat
27. J&P Avax
28. Kampakas S.A.
29. Korres
30. Marfin Investment Group
31. Papastratos
32. Prisma Electronics
33. Profile Software
34. Public Power Corporation (ΔΕΗ)
35. Raycap
36. Raymetrics
37. SEPE
38. SEV - Hellenic Federation of Enterprises
39. Temes
40 Theon Sensors
41. Thessaloniki Port Authority S.A.
42. Thrace Group
43. Union of Greek Shipowners (Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών)
44. Viohalco S.A. (VIO)
45. Vodafone
46. Workable
47. Warply-Exports Manager
48. Hellenic Community in Paris (Ένωση Ελλήνων Παρισίων)
49. International Business Services
50. Enterprise Greece

Στις 11:45μμ ο Γάλλος πρόεδρος και η σύζυγός του Μπριτζίτ, θα επισκεφθούν την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, όπου θα παρακολουθήσουν παρουσίαση σε μορφή 3D των αρχαιολογικών ανασκαφών στη Δήλο.

Αμέσως μετά (12:00-13:15) θα δοθεί δεξίωση προς τιμήν της Γαλλικής κοινότητας από τον Γάλλο Πρόεδρο και θα ακολουθήσει (13:30-14:45) γεύμα του κ. Μακρόν και της συζύγου του, με Έλληνες και Γάλλους καλλιτέχνες και διανοούμενους στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

Μετά το γεύμα (14:45-15:15) ο κ. Μακρόν θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους Ελληνικών και Γαλλικών ΜΜΕ και στις 3:15μμ το προεδρικό ζεύγος της Γαλλίας θα αναχωρήσει για το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», με προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης τις 4μμ.
Πηγή: skai.gr