Μακρόν & Τσίπρας μίλησαν από την Πνύκα για μία ισχυρότερη Ευρώπη

«Εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε οι πολίτες μιας Βαβέλ, με πολλές γλώσσες και διαφορετικούς πολιτισμούς» τόνισε, μιλώντας από την Πνύκα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. «Δημοκρατία, κυριαρχία πολιτισμός, είναι το τρίπτυχο που πρέπει να προσφέρουμε στους νέους. Μια Ευρώπη που να στηρίζεται στην επιτυχία».

Προειδοποιώντας για τον «λαβύρινθο της γραφειοκρατίας», ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε την ανάγκη να συζητηθεί ποια άρθρα των διεθνών συνθηκών πρέπει να αλλάξουν. «Δεν πρέπει να φοβόμαστε», συνέχισε, υπενθυμίζοντας ότι οι ιδρυτές της Ευρώπης «όταν έδωσαν τα χέρια είχαν τη φιλοδοξία για κοινό νόμισμα μετά από τριάντα χρόνια».

«Έχουμε και σήμερα το δικαίωμα να οραματιστούμε και να έχουμε φιλοδοξίες [...] Αυτό που επιλέγει η Γαλλία είναι να συζητήσουμε για αυτό το όραμα και την φιλοδοξία για μια Ευρώπη πιο ισχυρή», συμπλήρωσε.

Υπέρ ενός ισχυρού κοινού προϋπολογισμού με αυστηρούς κανόνες, που θα είναι κοινοί για όλους τάχθηκε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας. Οι χώρες που καταγράφουν θηριώδη πλεονάσματα χωρίς να ισχύουν τα συμφωνηθέντα έχουν γίνει ανεξέλεγκτες, ανέφερε ο πρωθυπουργός, εκτιμώντας πως το χάσμα διευρύνεται. 

Συγχρόνως, ο ΑλέξηςΤσίπρας τάχθηκε υπέρ του διαλόγου για ένα συμβόλαιο Δημοκρατίας στην Ευρώπη που θα εξασφαλίζει την αλληλεγγύη, ισονομία μεταξύ πολιτών και κρατών.

Η πρόσφατη οικονομική κρίση μετεξελίχτηκε σε κρίση πολιτικής , διεύρυνε τις ανισότητες μεταξύ των κρατών και πολιτών στο εσωτερικό και απομάκρυνε αποφάσεις, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Με μεγάλη ταχύτητα περάσαμε από την Ευρώπη πολιτών στην Ευρώπh των συμφερόντων και των τεχνοκρατών (...) Χρειαζόμαστε να επανασχεδιάσουμε το μέλλον της Ευρώπης. Είναι πολιτική υποχρέωση της γενιάς μας, Εμανουέλ», ανέφερε απευθυνόμενος στο Γάλλο Πρόεδρο.

Με βάση τις σημερινές εκτιμήσεις μέσα στα επόμενα 20 χρόνια καμία χώρα της ΕΕ δεν αναμένεται να βρίσκεται στις επτά οικονομικά ισχυρότερες χώρες του πλανήτη», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός διευκρινίζοντας ότι ονειρεύεται μιαν Ευρώπη, «όχι ως δύναμη επιβολής αλλά ως δύναμη συνεργασίας και ασφάλειας» είπε ο κ.Τσίπρας στην ομιλία του.
Πηγή: skai.gr