«Φερετζές» ενόψει ΔΕΘ για την αντιπολίτευση το εργασιακό νομοσχέδιο

Στην αποδόμηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας προχώρησε η αντιπολίτευση κατά την πρώτη ημέρα συζήτησής του στην Ολομέλεια, με τους βουλευτές των κομμάτων να κρίνουν μεν θετικά ορισμένα από τα μέτρα για την αδήλωτη και απλήρωτη εργασία, τονίζοντας ωστόσο ότι πρόκειται απλώς για σταγόνα στον ωκεανό που δεν επιλύει τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων αλλά στοχεύει στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Για νομοσχέδιο επικοινωνιακού τύπου που επιχειρεί μάταια με μπαλώματα να διορθώσει το νόμο Κατρούγκαλου, χωρίς να απαντά στην ανάγκη δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, έκανε λόγο ο εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, κατηγορώντας την κυβέρνηση και την Έφη Αχτσιόγλου ότι αφού πετσόκοψαν μισθούς και συντάξεις εμφανίζουν «τυράκια» ήσσονος σημασίας.

«Άτομο και χαμηλής πτήσεως», χαρακτήρισε το νομοσχέδιο η Εύη Χριστοφιλοπούλου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, σημειώνοντας ότι έχει ορισμένες θετικές ρυθμίσεις ως «φύλλο συκής» για τις φθινοπωρινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού, επειδή όπως υποστήριξε «ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός».

Οξεία κριτική άσκησε στην ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και την κυβέρνηση και ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, παρομοιάζοντας τα μέτρα του νομοσχεδίου με μεταφορά νερού με το κοφίνι για να υπογραμμίσει ότι είναι αναποτελεσματικά. «Τα όποια μερεμέτια δεν μπορούν να αλλάξουν την πραγματικότητα, που είναι η εργασιακή ζούγκλα των τεσσάρων «, σχολίασε χαρακτηριστικά.

Επικοινωνιακή τακτική ενόψει της ΔΕΘ ανέγνωσε στις σελίδες του νομοσχεδίου και ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι, κατηγορώντας την κυβέρνηση για απόπειρα εμφάνισης ενός «εργασιακού success story» από τον Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη αποκρύπτοντας τα επικείμενα επώδυνα μέτρα.

«Στα εργασιακά έχετε κάνει το λεγόμενο cherry picking. Έχετε διαλέξει δηλαδή τα καλά κεράσια κι έχετε αφήσει τα χαλασμένα για αργότερα, για να έχει τα καλά κεράσια το καλάθι της ΔΕΘ. Αφήνετε για μετά όσα σχετίζονται με την τρίτη αξιολόγηση και τα προαπαιτούμενα όπως ο συνδικαλιστικός νόμος», σημείωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του Ποταμιού.

Για σειρά θετικών μέτρων, η εφαρμογή των οποίων όμως τίθεται εν αμφιβόλω, έκανε λόγο ο Αριστείδης Φωκάς από την Ένωση Κεντρώων, τονίζοντας ότι: «προσπαθείτε να κρύψετε τα βασικά ζητήματα με ανέξοδες ρυθμίσεις».

«Επουλώνουμε πληγές που προέκυψαν από τις δικές σας πολιτικές επιλογές», ισχυρίστηκε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Βαρδάκης, υπεραμυνόμενος των διατάξεων του νομοσχεδίου και υποστηρίζοντας ότι με αυτές μπαίνουν τα θεμέλια για καλύτερες εργασιακές σχέσεις.
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά