Τσίπρας: Αναπτυξιακή Τράπεζα το ’18 - Στόχος ένα νέο παραγωγικό μοντέλο

Tην ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018, ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε ομίλια του στους εργαζόμενους της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο. Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις ότι στο τέλος του 2017 οι ρυθμοί ανάπτυξης θα κινηθούν κοντά στο 2%.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η ανεργία έχει πέσει από το 27% στο 21,5% και εκτίμησε ότι το 2018 θα πέσει κάτω του 20%. Πρόσθεσε όμως ότι στόχος είναι οι θέσεις αξιοπρεπούς εργασίας.

«Κάποιοι θέλουν να μας πείσουν ότι πρέπει να αποδεχθούμε τον εργασιακό μεσαίωνα ως μονόδρομο χωρίς γυρισμό, εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο φιλικό προς την υγιή επιχειρηματικότητα, όχι την κρατικοδίαιτη, να ενισχύσουμε τους ανθρώπους της παραγωγής, να μειώσουμε τη φορολογία, αλλά πρωτίστως να βελτιώσουμε τις εργασιακές σχέσεις» σχολίασε

Τόνισε επίσης ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη αν πρωτίστως δεν φροντίσουμε να στηριχθεί ο βασικός κρίκος της παραγωγικής αλυσίδας που είναι ο εργαζόμενος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι την Τρίτη εισαγάγεται στη Βουλή νομοσχέδιο που προσπαθεί να καταπολεμήσει την απλήρωτη, αδήλωτη, υποδηλωμένη εργασία. Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, οι μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η οικονομία είναι μείωση της γραφειοκρατίας, και μεταρρυθμίσεις σε δημόσια διοίκηση, παιδεία και υγεία. 

«Δεν θα συμβιβαστουμε με προοπτική επισφαλούς εργασίας και ανεργίας δεν θα συμβιβαστούμε με προοπτική μιζέριας που θέλει τον εργαζόμενο επισφαλώς εργαζόμενο, θέλουμε υγιές περιβάλλον εργασιακών σχέσεων και επιχειρηματικότητας στον τόπο» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στόχος της κυβέρνησης είπε, είναι ένα νέο παραγωγικό μοντέλο πέρα από αυτό που μας οδήγησε στην κρίση, με προοπτική για τις δυνάμεις της εργασίας που δέχθηκαν τη μεγαλύτερη πίεση.

Αναφερόμενος εξάλλου στην επένδυση της εταιρείας Παπαστράτος, το 2014, ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε πως γύρισε και είπε στον Δημήτρη Τζανακόπουλο, που ήταν τότε διευθυντής στο πολιτικό του γραφείο «είσαι σίγουρος πώς δεν μας κοροϊδεύει»;

Πηγή: skai.gr