Τόσκας: Καμία συνωμοσιολογία, δεν υπήρχε ενιαίο σχέδιο εμπρησμών

Ανασκευάζει ο Νίκος Τόσκας τις προηγούμενες διαρροές κύκλων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη περί σχεδίου εμπρησμών. Για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών είχαν κάνει λόγο κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Σταύρος Κοντονής, προκαλώντας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

«Καμία συνωμοσιολογία δεν υπάρχει και είναι μακριά από εμάς τα όποια συνομωσιολογικά σενάρια. Όμως υπάρχουν πάρα πολλές προσπάθειες από εμπρηστές, έχουν συλληφθεί κάποιοι, έχουν προσαχθεί στην δικαιοσύνη που είναι ύποπτοι για προσπάθειες εμπρησμού» αναφέρει χαρακτηριστικά στον ρ/σ Κόκκινο, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

«Έχουμε τις περιπτώσεις της Ζακύνθου όπου αν μπορεί κάποιος να πει ότι 24 φωτιές την ίδια μέρα είναι τυχαίες, αν μπορεί κάποιος να πει ακόμα και στην Αττική ότι στη διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου είχαμε 21 προσπάθειες εμπρησμού, δεν λέω συντονισμένες, δεν λέω κάτω από ένα ενιαίο σχέδιο, αλλά προσπάθειες εμπρησμού για διάφορούς λόγους ίσως» τονίζει.

Ο κ. Τόσκας δήλωσε ότι έχει δώσει εντολή οι υπηρεσίες οι ανακριτικές της Πυροσβεστικής αλλά και της Αστυνομίας να επικεντρωθούν στην εξιχνίαση αυτών των περιπτώσεων οι οποίες μπορεί να είναι από τον απλό οικοδοπεδοφάγο ή τον απλό πυρομανή ή μέχρι δεν ξέρω τι άλλο έχουν σκεφτεί στο μυαλό τους για να εκμεταλλευτούν τα δάση και οτιδήποτε άλλο.

Ο Νίκος Τόσκας τονίζει ακόμα ότι θα έπρεπε να έχουν αντικατασταθεί από τα χρόνια των παχιών αγελάδων, τα παλιά αεροσκάφη που χρονολογούνται από το 1973. «Τα καινούργια, τα λεγόμενα καινούργια, είναι του 2000, 2001 έτσι; Και θα έπρεπε διαδοχικά να γίνουν ενέργειες» δήλωσε ο υπουργός.

«Δεν ξυπνάει κάποιος ένα πρωί, ή έστω στα δύο χρόνια μιας κυβέρνησης και μάλιστα εποχή λιτότητας, και ξεκινάει να αντικαταστήσει τα αεροπλάνα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Πρόπερσι, πριν από δύο χρόνια τα αεροσκάφη Πετζετέλ ήταν απαξιωμένα, ασυντήρητα και χρησιμοποιούνταν σε μικρή έκταση. Συντηρήθηκαν επί δικής μας διακυβέρνησης και ένας μεγάλος αριθμός χρησιμοποιούνται στην αρχική επίθεση στη φωτιά. Γι' αυτό βλέπουμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό πυρκαγιών εφέτος, αλλά η έκταση, η οποία έχει καεί σε σχέση με τις πυρκαγιές είναι σχετικά μικρή, γιατί υπάρχει άμεση, γρήγορη επέμβαση. Γρήγορη επέμβαση από πλευράς των μικρών αεροπλάνων και των πυροσβεστικών δυνάμεων» σημειώνει.


Πηγή: skai.gr