ΠΑΣΟΚ: Αφού έσβησε η φωτιά εμφανίστηκε και ο Τσίπρας

«Αφού έσβησε η φωτιά εμφανίστηκε και ο κ. Τσίπρας εγκαταλείποντας το προσφιλές του Τwitter» σχολιάζει δηκτικά σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας την κυβέρνηση για ανεπάρκεια και ευθύνες στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

«Για άλλη μια φορά ευχαριστούμε και συγχαίρουμε τους ανθρώπους της Πυροσβεστικής και τους εθελοντές, που μόνοι τους έδωσαν την μάχη με τις φλόγες» σημειώνει στην ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του κόμματος.

«Είναι στοιχειώδης υποχρέωση όμως της κυβέρνησης η αποζημίωση των πληγέντων και η μέριμνα για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, που δεν πρέπει να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης των επιτήδειων. Αφού βέβαια έσβησε η φωτιά εμφανίστηκε και ο κ. Τσίπρας εγκαταλείποντας το προσφιλές του Τwitter» αναφέρει χαρακτηριστικά η Χαριλάου Τρικούπη.

«Την ίδια στιγμή που οι Υπουργοί του ξεφουρνίζουν παραμύθια για να καλύψουν την ανεπάρκεια τους. Ούτε μια συγγνώμη όμως για τις τεράστιες ευθύνες τους, για τις τεράστιες ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό, για την απουσία σχεδιασμού αντιμετώπισης των προβλημάτων. Ούτε καν αναζητήθηκαν οι ευθύνες των αρμοδίων. Όλα καλώς καμωμένα… Η υπεροψία και το θράσος περισσεύουν στους ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Οι πολίτες όμως γνωρίζουν, παρακολουθούν και δεν ξεχνούν» καταλήγει το ΠΑΣΟΚ.

ΚΕΔΕ

Να μην μετακυλύει τις δικές της ευθύνες στους Δήμους για τις καταστροφικές φωτιές καλεί την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης.  «Η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη διαχείρισης και συντονισμού στις περιπτώσεις πυρκαγιών» δηλώνει ο κ. Πατούλης.

Η ΚΕΔΕ ζητεί την απόδοση ευθυνών για τις φωτιές, που έπληξαν τις τελευταίες ημέρες την Ανατολική Αττική, την Ηλεία, αλλά και τα νησιά της Ζακύνθου και των Κυθήρων.

Ζητεί να συγκροτηθεί μία μόνιμη και διαρκής επιτροπή με τη συμμετοχή όλων των αρμοδίων φορέων «προκειμένου να διαμορφωθεί από κοινού ένα αποτελεσματικό σχέδιο ουσιαστικής πολιτικής προστασίας της χώρας».

Επίσης, η ΚΕΔΕ στην ανακοίνωσή της υπογραμμίζει την «αδυναμία του κράτους να δρομολογήσει πολιτικές πρόληψης» καθώς και την «έλλειψη οργάνωσης και συντονισμού όλων των δυνάμεων πυρόσβεσης από την πλευρά της Γ Γ Πολιτικής Προστασίας».

Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, «χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η σημαντική καθυστέρηση που σημειώθηκε στη χρήση των πτητικών εναέριων μέσων, λόγω σημαντικών ελλείψεων στον αριθμό τους κατά την εκδήλωση των πυρκαγιών, γεγονός που είχε ως συνέπεια να χαθεί πολύτιμος χρόνος και να κινδυνεύσουν οι περιουσίες των κατοίκων».

Η ΚΕΔΕ καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει σε μια σειρά ερωτημάτων, μεταξύ των οποίων, γιατί μειώθηκαν τα κονδύλια του προϋπολογισμού για την πυροπροστασία. Τέλος, καλεί όποιο αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος έχει στοιχεία για εμπρησμούς, να τα καταθέσει στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες.
Πηγή: skai.gr