Κλείσιμο

Βούτσης: 100% πολιτικά τα κίνητρα του Βαρουφάκη- Δεν είναι συγγραφέας Βίπερ

Πυρά κατά του Γιάνη Βαρουφάκη εξαπολύσει ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, στη σκιά του μπαράζ αποκαλύψεων του πρώην υπουργού Οικονομικών για τη διαπραγμάτευση του πρώτου επταμήνου του 2015.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Νέα Σελίδα, ο κ. Βούτσης διέγνωσε "εκατό τοις εκατό πολιτικά κίνητρα στην στάση Βαρουφάκη", αναφέροντας δηκτικά "δεν είναι συγγραφέας Βίπερ ο κ. Βαρουφάκης, όσο κι αν προσπαθεί να το κάνει".

Κληθείς να σχολιάσει την στάση του κ. Βαρουφάκη, είπε ότι "η συστηµατική τροφοδότηση µε υλικό παραπολιτικής και µικροπολιτικής, την οποία κάνει ο κ. Βαρουφάκης, είναι απολύτως ενταγµένη οργανικά και συνειδητά στην προσπάθεια του αντι-ΣΥΡΙΖΑ µετώπου που επιχειρείται να υπάρξει µε επίκεντρο την αξιωµατική αντιπολίτευση και συµφέροντα µιντιακά, τραπεζικά και γενικότερα, τα οποία αισθάνονται ότι χάνουν. Χάνουν πάρα πολύ από το γεγονός ότι η κυβέρνηση προχωρά, κερδίζει χρόνο, αναπτύσσει πολιτικές και προφανώς αποµακρύνεται πολύ -ενδεχοµένως πάρα πολύ- η προοπτική της διακυβέρνησης για ένα τέτοιο συντηρητικό µπλοκ στη χώρα µας. Εκεί εντάσσονται πια η πολιτική και η παρουσία του κ. Βαρουφάκη και ενδεχοµένως και το κόµµα το οποίο έχει ή θα διαµορφώσει".

Ο πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε πάντως "πολύ βαριά" τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5%, επισημαίνοντας παράλληλα την σημασία της συζήτησης για το χρέος, αλλά και την αναγκαιότητα να "είναι ανοιχτή µπροστά µας η δυνατότητα, εφόσον πάει καλά η οικονοµία, µε πρόσηµο αναπτυξιακό, να υπάρξει και επαναδιαπραγµάτευση, µε συναίνεση προφανώς και αυτών των µεγάλων πλεονασµάτων".

Σχετικά με την νομοθετική δραστηριότητα των δύο τελευταίων εβδομάδων, έκανε λόγο για πολύ σημαντικές παρεμβάσεις, που δείχνουν ότι "η κυβέρνηση κυβερνά και πέραν των δεσµεύσεων, αλλά και ότι η άνεση που δίνουν η έξοδος στις αγορές και η δεύτερη αξιολόγηση µεταφράζεται και σε µια καθαυτή πολιτική και κοινωνική παρέµβαση. Αυτό είναι µεγάλο κέρδος και θα αλλάξει και το κλίµα ενόψει της ΔΕΘ µέσα στον ίδιο τον λαό".

Εξέφρασε την διαφωνία του με την κριτική που του άσκησε ο πρόεδρος της ΝΔ για "κακή νομοθέτηση", και ενέταξε την θέση αυτή του κ. Μητσοτάκη στο πλαίσιο μιας επικοινωνιακής πολιτικής "για την αποφυγή των μεγάλων κοινωνικών θεµάτων που βρίσκονται πια στην ατζέντα µετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης".

Ο κ. Βούτσης εκτίμησε ότι το δημοσκοπικό προβάδισμα της ΝΔ δεν είναι παγιωμένο και κατέληξε στην συνέντευξή του, λέγοντας "θεωρώ ότι κατά 90% εναπόκειται στην κυβέρνηση τι θα γίνει το ερχόµενο διάστηµα για να αρθούν αυτές οι διαψευσμένες ελπίδες κάποιου κόσµου. Δεν µπορεί η αξιωµατική αντιπολίτευση να εμπνεύσει αυτό τον κόσµο. Τι αποτέλεσµα και τι κοινό µπορεί να έχει µια τέτοια πολιτική πρόταση για τη µεταµνηµονιακή Ελλάδα;”

Στο μεταξύ, στις προτροπές του τότε προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για συμβιβασμό με τους εταίρους, και στις απέλπιδες προσπάθειες της κυβέρνησης να βρει εναλλακτική λύση στις απαιτήσεις για νέο μνημόνιο, είτε με βοήθεια από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) μέσω φίλου του Πάνου Καμμένου, είτε από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφέρεται ο Γιάνης Βαρουφάκης στο πολύκροτο βιβλίο του «Ενήλικοι στο Δωμάτιο».

Όπως αναφέρει μάλιστα ο οικονομολόγος στο βιβλίο του, νέα αποσπάσματα του οποίου παρουσιάζει Το Πρώτο Θέμα, ο κ. Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας «παραδόθηκε» στις απαιτήσεις των θεσμών, συγκρίνοντάς τον με έναν ήρωα της σειράς επιστημονικής φαντασίας Star Trek, τον Άναν 7, που θυσίαζε το λαό του, ενώ στον πρωθυπουργό αποδίδει και πολύ καυστικά σχόλια κατά των κ. Τσακαλώτου και Λαφαζάνη.

Πηγή: skai.gr