Τσακαλώτος: «Άλλαξε το κλίμα υπέρ του φίλου μου Γιάνη Βαρουφάκη»

Τη μέθοδο «πετάω την μπάλα στην εξέδρα» επέλεξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για να τοποθετηθεί στις αποκαλύψεις του προκατόχου του Γιάνη Βαρουφάκη, επιστρατεύοντας στην επίθεση σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και την ειρωνεία, ώστε να αποφύγει να πάρει σαφή θέση.

Συγκεκριμένα ο Υπουργός Οικονομικών σχολίασε σκωπτικά ότι ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη «προσέχουν με θρησκευτική ευλάβεια» όσα γράφει και λέει ο κος Βαρουφάκης, για να καταλήξει πως ενώ αρχικά ανησυχούσε για τον «φίλο» του ακούγοντας να τον κατηγορούν αντιπολίτευση και ΜΜΕ «τώρα έχει αλλάξει το κλίμα υπέρ του φίλου μου και κατάλαβα ότι δεν πρέπει να στεναχωριέμαι πια. Έφυγε αυτό το βάρος από πάνω μου».

Προκληθείς, δε, από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ο κος Τσακαλώτος αναφέρθηκε και στο καυτό ζήτημα των ημερών αναφορικά με την έξοδο της χώρας στις αγορές, δίνοντας την εντύπωση ότι κρατάει πιο μικρό καλάθι από τον πρωθυπουργό και προκαλώντας αντιδράσεις με τον χαρακτηρισμό «πολιτικός αέρας –αφρός» που απέδωσε στα σχόλια περί κακής εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω επιτοκίου ή του ποσού που κατάφερε να δανειστεί και τη σύγκριση που γίνεται με την έξοδο επί κυβέρνησης Σαμαρά το 2014 βάσει αριθμών.

«Άρα ποια είναι η ουσία κι η διαφορά; Ότι η δική μας έξοδος εντάσσεται σε μια συνολική στρατηγική για να βγούμε από το Μνημόμιο. Ενσωματώνει τη λύση για το χρέος που δόθηκε τον Ιούνιο - που θα γίνει μεγαλύτερη αποσαφήνιση σε λίγους μήνες -και θα μας επιτρέψει να βγούμε ξανά με σοβαρό επιτόκιο στις αγορές και να μειώσουμε την επιτήρηση. Γι’ αυτή τη στρατηγική θα κριθούμε το 2019. Η δική σας απέτυχε εκ των πραγμάτων. Άρα η δική μας έξοδος δεν είναι καλύτερη ούτε επειδή είχε χαμηλότερο επιτόκιο ή έφερε λιγότερα χρήματα. Όλα αυτά είναι αέρας - πολιτικός αφρός. Στο τέλος ο λαός δεν θα θυμάται ούτε δική μας έξοδο ούτε δική σας 2104 θα θυμάται αν υπήρξε μια στρατηγική ως όπλο που επέτρεψε να βγει τις αγορές με στόχο να βγεις από Μνημόνια κι αν σου άνοιγε το δρόμο για επιστροφή στην εμπιστοσύνης με επενδύσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Οικονομικών.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «μη σοβαρούς» όσους συγκρίνουν τη σημερινή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ενώ βρίσκεται ακόμη σε Μνημόνιο, με την Πορτογαλία, την Ιρλανδία ή την Κύπρο.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε και οξύτατη αντιπαράθεση με τον Γιάννη Μανιάτη από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, όταν ο βουλευτής σχολίασε: «Ο κος Τσακαλώτος μας είπε λοιπόν ότι η χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού ήταν αέρας. Είπε μην ασχολείστε ούτε με το επιτόκιο ούτε αν ήταν καλή ή κακή η έξοδος στις αγορές. Δεν ήταν ούτε καλύτερη ούτε χειρότερη από το 2014. Όλα αυτά είπε είναι αέρας. Εγώ λοιπόν συγκρίνοντας όσα είπε με όσα είπε χθες ο πρωθυπουργός καταλαβαίνω ότι υπάρχει τεράστια διαφορά προσέγγισης μεταξύ τους γι’ αυτό το μείζον εθνικό θέμα», προκαλώντας την εντονότατη αντίδραση του Υπουργού Οικονομικών.

Σε μια προσπάθεια, να αποδείξει ότι η έξοδος στις αγορές από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι καλύτερη από εκείνη που έγινε επί διακυβέρνησης Σαμαρά, επιδόθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, υποστηρίζοντας ότι αυτή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν «δύο φορές επιτυχής» για την υπερκάλυψη του ποσού για το οποίο βγήκε να δανειστεί, τη στιγμή που το έκανε και με το ΔΝΤ να χαρακτηρίζει το χρέος μη βιώσιμο.

Κυρίαρχο κριτήριο για τον κο Χουλιαράκη όπως είπε αποτελεί η «συνέχεια» για την οποία εξέφρασε αισιοδοξία αλλά όχι βεβαιότητα.

«Δεύτερο κριτήριο είναι αν η έξοδος στις αγορές θα έχει συνέχεια ή όχι. Έχω πει ξανά ότι είναι μια μακρά διαδικασία κι όχι μια στιγμή για μια χώρα αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές για μεγάλο διάστημα. Εδώ με βεβαιότητα λέμε ότι η έξοδος του Απριλίου 2014 ήταν απολύτως αποτυχημένη γιατί δεν είχε συνέχεια. Το αν η δική μας ήταν επιτυχής θα κριθεί το επόμενο διάστημα. Εμείς έχουμε βαθιά πεποίθηση ότι τα μακροοικονομικά στοιχεία θα επιτρέψουν να γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου», σημείωσε χαρακτηριστικά.


Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά