Τσίπρας: Η επόμενη ημέρα έχει ανάγκη από ευρεία κοινωνική και πολιτική συνεννόηση

Μιλώντας στο 2ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο στη Λαμία ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως η επόμενη ημέρα για την χώρα πρέπει να διαθέτει ευρεία συνεννόηση πολλών δυνάμεων προκειμένου η ανάπτυξη να είναι δίκαιη τόσο σε εύρος όσο και σε κατανομή.

Αναλυτικά κατά την τοποθέτησή του ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: Ο διάλογος είναι βασικό στοιχείο της Δημοκρατίας μας ώστε να προχωρήσουμε στην στοιχειώδη συνεργασία και συνεννόηση. Θέλω να επισημάνω ότι η συνεργασία μας με τους τοπικούς φορείς υπήρξε και ειλικρινής και εποικοδομητική.

Επιτρέψτε μου όμως να σημειώσω πως ζητούμενο είναι σήμερα να οργανώσουμε την μετάβαση στην επόμενη ημέρα προκειμένου να αποφύγουμε στρεβλώσεις και προβλήματα του παρελθόντος.
Ο στόχος της ανάπτυξης δεν αφορά μόνο κάποιες κοινωνικές ομάδες, συμφέροντα κόμματα ή την κυβέρνηση. Αφορά στην ίδια την ύπαρξη της πατρίδας μας και την ευημερία του λαού μας, στο μέλλον των παιδιών μας. Η προσπάθεια δεν είναι κομματική ή κυβερνητική αλλά εθνική.

Για αυτό οφείλουμε να αναζητήσουμε με σοβαρότητα εκείνα τα κοινά σημεία που θα προσδώσουν στην προσπάθεια τον εθνικό χαρακτήρα που της αξίζει. Δεν θα καταργηθούν οι ιδεολογικές διαφορές. Αλλά σήμερα περισσότερο από ποτέ υπάρχει η ανάγκη για συνεννόηση. Όχι συμφωνία αλλά τουλάχιστον συνεννόηση. Αυτό που ειλικρινά σήμερα θέλουμε είναι να ακούσουμε, να μάθουμε, να συνθέσουμε μαζί το αύριο. Πρέπει να σταματήσουμε να πριονίζουμε το κλαρί που όλοι μας βρισκόμαστε.

Η ανάπτυξη ή θα είναι δίκαιη ή δεν θα υπάρξει και δεν θα ακουμπήσει αυτούς που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης. Δίκαιη ως προς την κατανομή των πόρων αλλά και δίκαιη και ως προς την κατανομή των ωφελημάτων.

Η ανάπτυξη δεν είναι μόνο θέμα σχεδίου και δουλειάς. Είναι και θέμα δημοκρατίας και δικαιοσύνης. Από την άποψη αυτή έχουμε υποχρέωση να προωθήσουμε τάχιστα τις μεγάλες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για τον τόπο. Μιλώ για ένα ευρύτατο μέτωπο τόσο ευρύ που απαιτεί μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες. Θα αδικούσαμε τον εαυτό μας και τον λαό αν επιχειρούσαμε να μπούμε στην νέα ημέρα με τους παλιούς κανόνες που μας οδήγησαν στο χείλος της καταστροφής».
Πηγή: skai.gr