Σόιμπλε: Ο Σοσιαλδημοκράτης Γκάμπριελ στήριζε το Grexit το 2015

Ακόμα και ο ηγέτης των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είχε ταχθεί υπέρ της προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, στο αποκορύφωμα της κρίσης του 2015, όπως υποστηρίζει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Δύο μήνες πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε ότι «σε εσωτερικές [συζητήσεις]» ο κ . Γκάμπριελ «είχε πει πως είχα δίκιο» και «μόνον αργότερα δήλωσε το αντίθετο δημοσίως».

Ο κ. Σόιμπλε προσέθεσε πως το καλοκαίρι του 2015 «σχεδόν όλοι οι υπουργοί Οικονομικών» υποστήριζαν το προσωρινό Grexit, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική «Bild» και δημοσιεύεται στον αγγλόφωνο ιστότοπο της εφημερίδας.

Όπως αναφέρει ο κ. Σόιμπλε, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αποφάσισε τελικά υποστηρίξει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ αφού ζύγισε τα υπέρ και τα κατά και επέλεξε να δώσει προτεραιότητα στη συνολική ευθύνη για το μέλλον της Ευρώπης.

«Κοιτώντας προς τα πίσω, μπορούμε να ζήσουμε καλά με το αποτέλεσμα. Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει πολλές μεταρρυθμίσεις και είναι σε καλό δρόμο».

Η παροχή βοήθειας στην Ελλάδα είναι ένα από τα σημεία χρόνιας δημόσιας αντιπαράθεσης ανάμεσα στο Χριστιανοδημοκρατικό μπλοκ όπου ανήκει ο κ. Σόιμπλε και τους συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες του κ. Γκάμπριελ. Αν και δεν βρίσκεται στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας, η χώρα μας παραμένει σημείο ενδιαφέροντος λόγω του αιτήματος του ΔΝΤ για ελάφρυνση του χρέους.
Πηγή: skai.gr