Κλείσιμο

Τσίπρας: Έκανα μεγάλα λάθη, το μεγαλύτερο ήταν στην επιλογή προσώπων

Απάντηση στις καταγγελίες του Γιάνη Βαρουφάκη δίνει, μέσω συνέντευξής του στη βρετανική «Guardian» ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέροντας πως το μεγαλύτερο λάθος της πρωθυπουργίας του ήταν «η επιλογή ανθρώπων για θέσεις-κλειδιά» και κατηγορώντας τον πρώην υπουργό Οικονομικών ότι προσπαθεί να προωθήσει δικό του αφήγημα για το 2015.

«Έχω κάνει λάθη […] μεγάλα λάθη», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας αιχμηρά πως το περίφημο σχέδιο του κ. Βαρουφάκη για παράλληλο σύστημα πληρωμών ήταν «τόσο ασαφές που δεν άξιζε καν να μιλήσουμε για αυτό». «Ήταν απλώς αδύναμο και αναποτελεσματικό», συμπλήρωσε.

«Ο Γιάνης προσπαθεί να γράψει την ιστορία με διαφορετικό τρόπο», λέει ο κ. Τσίπρας. «Ίσως θα έλθει η στιγμή να ειπωθούν ορισμένες αλήθειες».

Προσπαθώντας να απαντήσει στους ισχυρισμούς Βαρουφάκη πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μελετούσε σοβαρά το ενδεχόμενο Grexit το 2015, ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε μεν πως ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε συγκρουσιακή στρατηγική, όμως ουδέποτε αναλογίστηκε έξοδο από την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Να αφήσουμε την Ευρώπη και να πάμε πού […] σε άλλο γαλαξία», διερωτήθηκε ειρωνικά ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι ιστορικά αναπόσπαστο τμήμα της Ευρώπης. Προσέθεσε ότι τυχόν Grexit απλώς θα επιβράβευε όσους ήθελαν να τιμωρήσουν την Ελλάδα, αναφέροντας χαρακτηριστικά τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μετά από δύο χρόνια στην εξουσία, κατά τα οποία η Ελλάδα βρέθηκε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και της εξόδου από την ευρωζώνη, ο κ. Τσίπρας παραδέχεται επίσης πως όταν πρωτοεξελέγη δεν είχε ιδέα του «πόσο μεγάλες θα ήταν οι καθημερινές δυσκολίες» της διακυβέρνησης.

«Νομίζω πως τώρα έχω πολύ διαφορετική εικόνα σε σχέση με αυτή που είχα αρχικά», προσθέτει.

Ως προς το πώς βλέπουν οι πολίτες την κυβέρνησή του, ο Αλέξης Τσίπρας λέει: «Αν βγεις στο δρόμο και ρωτήσεις για αυτή την κυβέρνηση, πολλοί ίσως πουν 'ψεύτες', αλλά κανένας δε θα πει ότι είμαστε διεφθαρμένοι ή ανέντιμοι ή ότι έχουμε το χέρι στο βάζο με το μέλι».

Ο πρωθυπουργός εκτιμά πάντως ότι η Ελλάδα έχει πλέον ξεπεράσει «τα χειρότερα» της κρίσης και πλέον, «σιγά-σιγά», βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης.

«Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα τώρα ότι η οικονομία ανεβαίνει», είπε ο πρωθυπουργός, παρά τη μηδενική ανάπτυξη του περσινού έτους. Θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση [...] και στο τέλος αυτό θα κριθεί».
Πηγή: skai.gr