ΥΠΕΞ: Ίσως ο Άιντε «κυνηγά» τη θέση κυβερνητικού εκπροσώπου στην Τουρκία

Ευθεία επίθεση στον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, εξαπολύει σε νέα ανακοίνωσή του ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στην συνέντευξή του ειδικού συμβούλου στην κυπριακή εφημερίδα "Ο Πολίτης".

Μήπως ο κ. Άιντε «βρισκόταν σε άλλη διάσκεψη;», αναρωτιέται το υπουργείο Εξωτερικών, καλώντας τον Νορβηγό μεσολαβητή να διευκρινίσει εάν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δέχθηκε, κατά τη διάρκεια του δείπνου της 6ης Ιουλίου, την κατάργηση των «παρεμβατικών δικαιωμάτων» και της Συνθήκης Εγγυήσεως από την πρώτη μέρα της λύσης.

Στην επίμαχη συνέντευξή του, ο Άιντε υποστήριξε πως ο γενικός γραμματέας θεωρούσε εφικτή μία συμφωνία συνολικού πακέτου, στην οποία θα προβλεπόταν η κατάργηση τόσο της Συνθήκης Εγγυήσεως όσο και των επεμβατικών δικαιωμάτων «από την πρώτη ημέρα της λύσης».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε το αντίθετο τόσο μέσα στη Διάσκεψη όσο και δημόσια, υπογραμμίζει το ΥΠΕΞ, «εκτός και αν ο κ. Άιντε βρισκόταν σε άλλη διάσκεψη ή ήθελε να ακούσει διαφορετικά πράγματα».

Κληθείς να απαντήσει γιατ ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε πως δεν έγινε ποτέ λόγος για κατάργηση αυτών των παραμέτρων, ο κ. Άιντε απάντησε επί λέξει: «Δεν είναι αλήθεια. Κατ' ακρίβεια δεν είπε ακρι¬βώς αυτό. Εδώ μπαίνουμε σε ζητήματα που εμπίπτουν στον εμπιστευτικό χαρακτήρα του δείπνου, όμως αυτό δεν ισχύει. Δεν μπορώ να πω περισσό¬τερα καθώς είναι ένα θέμα άκρως εμπιστευτικό».

Η απάντηση του κ. Άιντε είναι ενδεικτική της μετακίνησης που κάνει κάποιος που προτίθεται «να παραιτηθεί από μεσολαβητής του ΟΗΕ για την «πιο ικανοποιητική θέση» του εκπροσώπου Τύπου της τουρκικής κυβέρνησης, υπογραμμίζει το ΥΠΕΞ.

Το ΥΠΕΞ εκφράζει, τέλος, την απορία του γιατί ο κ. Άιντε δίνει συνεντεύξεις μόνο σε ελληνόφωνα μέσα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως η Ελλάδα αναμένει πότε ο κ. Αίντε θα μιλήσει και σε εφημερίδα της Τουρκίας, ώστε να εξηγήσει τις ευθύνες της Τουρκικής πλευράς για την κατάρρευση των συνομιλιών.
Πηγή: skai.gr