Back to the past:Αντιδράσεις για τις παροχές στους ΟΤΑ και τον κρατικό ΟΑΣΘ

Πριν καλά – καλά στεγνώσει το μελάνι από τη συμφωνία της 15ης Ιουνίου στο Eurogroup, και ενώ η οικονομία φαίνεται να παίρνει μια πολύτιμη «ανάσα», η πολιτική ηγεσία φαίνεται ότι επαναπαύεται, επιστρέφοντας στις παθογένειες του παρελθόντος.

Ο λόγος για το νομοσχέδιο για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης που κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο είναι στο «μικροσκόπιο» της Κομισιόν, αλλά και για το νομοσχέδιο για την κρατικοποίηση του Οργανισμού Κρατικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, το νομοσχέδιο για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης προβλέπει πλήθος παροχών προς τους υπαλλήλους τους, στον απόηχο των κινητοποιήσεών τους. Επίσης επανέρχονται αντιμισθία για αντιδημάρχους και οι αποζημιώσεις για συμμετέχοντες στα δημοτικά συμβούλια, ενώ, σε πολλές περιπτώσεις, αίρεται ο περιορισμός προσλήψεων.

«Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ πρέπει να είναι συμβατά με τους στόχους του προγράμματος αλλά και τις δεσμεύσεις» διαμήνυσε την Παρασκευή η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσθέτοντας ότι το νομοσχέδιο εξετάζεται από την Κομισιόν.

Για τον κίνδυνο να τιναχθεί στον αέρα ο προϋπολογισμός εξαιτίας του νομοσχεδίου για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που προβλέπει σειρά παροχών, προειδοποίησε το στέλεχος του Ποταμιού Παναγιώτης Καρκατσούλης.  «Από πού θα πληρωθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι που θα προσληφθούν;» διερωτήθηκε μέσω του ΣΚΑΪ ο κ. Καρακατσούλης, ο οποίος κατήγγειλε ότι βάσει του επίμαχου νομοσχεδίου βαρέα και ανθυγιεινά θα μπορούν να λαμβάνουν ακόμα και οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε… συνδικαλιστική άδεια.

«Ρουσφετολογική σκούπα» χαρακτήρισε Το Ποτάμι το νομοσχέδιο του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο για την κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ που κατέθεσε ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης στη Βουλή σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επιφέρει νέες κρατικές δαπάνες και απώλεια δημοσίων εσόδων.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν προσδιορίζει επακριβώς ποιο είναι το συνολικό ύψος της δαπάνης για τον κρατικό προϋπολογισμό από την εξαγορά του ΟΑΣΘ από το ελληνικό Δημόσιο, αλλά παραθέτει τους λόγους που θα υπάρξει απώλεια κρατικών εσόδων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΓΛΚ, απαιτείται εφάπαξ δαπάνη, ύψους 6 εκατoμμυρίων ευρώ για τη σύσταση του νέου κρατικού Οργανισμού. Επίσης, απαιτείται δαπάνη για την επιδότηση εισιτηρίου, καθώς και η καταβολή τιμήματος στους μετόχους της παλιάς εταιρείας για την εξαγορά του από το δημόσιο. 

Επίσης, απαιτείται δαπάνη που θα καλύπτει το κόστος λειτουργίας του νέου Οργανισμού, ενώ το Λογιστήριο του Κράτους επισημαίνει ότι θα υπάρξουν απώλειες εσόδων από φόρους, τέλη και εισφορές λόγω της μεταβίβασης της εταιρείας. Τέλος, προβλέπεται και δαπάνη για τη σύσταση προσωποπαγών θέσεων στο νέο κρατικό Οργανισμό. 
Πηγή: skai.gr