Τσίπρας: Ελλάδα – Βουλγαρία και Σερβία παράγοντας σταθερότητας στα Βαλκάνια

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενισχύει την προσπάθεια για την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο της Σερβίας Α.Βούτσιτς και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπ.Μπορίσοφ.

«Η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Σερβία μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή. Στηρίζουμε απολύτως την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας, ανέφερε».

«Ένα σημείο σύμπτωσης απόψεων είναι η σταθεροποίηση στην ΠΓΔΜ» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και ανέφερε πως «συμφωνήσαμε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει ουσιαστικό διάλογος για την εξεύρεση μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την ενταξιακή πορεία της χώρας».

«Σε ότι αφορά τις υποδομές, το ένα αφορά την πλωτή διασύνδεση της Θεσσαλονίκης με το Βελιγράδι και το δεύτερο την σιδηροδρομική διασύνδεσης από τη Θεσσαλονίκη στον Δούναβη ώστε να υπάρχει η δυνατότητα της πολύ γρήγορης μεταφοράς εμπορευμάτων και πολιτών προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη» ανέφερε ο πρωθυπουργός και επισήμανε πως «το κοινό πρόσημο είναι κοινή ανάπτυξη ειρήνη και ευημερία στην Βαλκανική χερσόνησο» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Σερβίας σημείωσε πως είναι σημαντική η σημερινή συνάντηση καθώς φέρνει στο προσκήνιο την δυναμική των Βαλκανίων και φέρνει ακόμη πιο κοντά τη συνεργασία και την κοινή πορεία τριών λαών που έχουν τους ίδιους στόχους. Ο κ. Βούτσιτς υπογράμμισε επίσης πως τα σχέδια τα οποία τέθηκαν σήμερα επί χάρτου κατά τη διάρκεια της συζήτησης θα δώσουν όχι μόνο οικονομική πνοή και ώθηση αλλά και την απαραίτητη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Μπορίσοφ σημείωσε πως τα έργα τα οποία συμφωνήθηκαν θα δώσουν σημαντική οικονομική αλλά και πολιτική ώθηση στην ευρύτερη περιοχή κάνοντας παράλληλα έκκληση και στις άλλες χώρες της περιοχής για συμμετοχή στην συγκεκριμένη προσπάθεια. Ο κ. Μπορίσοφ τόνισε πως η ειρήνη, η σταθερότητα και η ανάπτυξη της περιοχής είναι το κύριο μέλημα των κυβερνήσεων και βασικός στόχος είναι τα Βαλκάνια να αποτελέσουν σύντομα κοιτίδα ανάπτυξης, προόδου και σταθερότητας.
Πηγή: skai.gr