Κλείσιμο

Τσίπρας προς Άγκυρα: Αποτελεσματικός σκύλος δεν είναι αυτός που γαβγίζει

Μήνυμα στην Άγκυρα απέστειλε ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή τις τουρκικές απειλές για τις γεωτρήσεις της Λευκωσίας στην κυπριακή ΑΟΖ. «Αποτελεσματικός σκύλος δεν είναι αυτός που γαβγίζει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός κατά την κοινή συνέντευξή του με τον πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Όταν φωνάζεις και δημιουργείς φασαρία δεν κάνεις καλό ούτε στα σχέδια σου, ούτε μπορεί να πετύχεις πολλά πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, και κάλεσε την Άγκυρα να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις απαιτήσεις του».  «Είμαστε πάντα έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυρίαρχα δικαιώματα μας» παρατήρησε.

Όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, ο ίδιος και ο σέρβος πρόεδρος συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρξει ρεαλιστική προσέγγιση από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ στο ζήτημα της ονομασίας.

Αναφερόμενος στο Σκοπιανό και στις συνομιλίες που θα έχει από τη Δευτέρα ο Νίκος Κοτζιάς με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ένα όνομα έναντι όλων (erga omnes). Πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να ισχύει η θέση των ελληνικών κυβερνήσεων ότι η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ περνάει μέσα από την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος με αμοιβαία συμφωνία. Είπε επίσης ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ακεραιότητα του γειτονικού κράτους, καλώντας παράλληλα τα Σκόπια να κατεβάσουν τους εθνικιστικούς τόνους.

«Θα δουλέψουμε το επόμενο διάστημα εντατικά για την αποκατάσταση της σταθερότητας στην ΠΓΔΜ» είπε. 


Οι κ. Τσίπρας και Βούτσιτς υπέγραψαν διμερείς συμφωνίες σε πεδία όπως η στρατιωτική εκπαίδευση και ο τουρισμός, ενώ συμφωνήθηκε επίσης η εγγύτερη συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς ασφάλειας και αντιμετώπισης των δικτύων trafficking.

«Συμφωνήσαμε ότι ο τουρισμός είναι πολύ σημαντικός και για τις δύο χώρες. Υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας… Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των τουριστικών ροών μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας» επισήμανε ο πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι οι δυο πλευρές συμφώνησαν στην ενεργειακή συνδεσιμότητα την οποία χαρακτήρισε καίρια για την οικονομική ανάπτυξη των χωρών μας.



«
Υπογραμμίσαμε τη σημασία σεβασμού του διεθνούς δικαίου και αντιμετώπισης των φαινομένων εθνικισμού και μισαλλοδοξίας» επισήμανε ακόμα ο πρωθυπουργός, ενώ επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα είναι πάντα αταλάντευτος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας

«Θέλουμε ως χώρα να παίξουμε το ρόλο της γέφυρας μεταξύ Σερβίας – ΕΕ» σημείωσε ο κ. Τσίπρας. «Στηρίζουμε σταθερά τις συνομιλίες Βελιγραδίου – Πρίστινας, Η θέση μας για το Κόσοβο είναι σταθερή» διευκρίνισε. Οι διαφορές στα Βαλκάνια, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, χρειάζονται να λύνονται μέσω του διαλόγου και βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Σερβίας φάνηκε να συμφωνεί με την προ ημερών δήλωση του πρώτου αναπληρωτή πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, ότι ήταν λάθος η αναγνώριση των Σκοπίων. Ο κ. Βούτσιτς, επισήμανε τις καλές σχέσεις Σερβίας – Ελλάδας, ενώ ζήτησε να συγκεκριμενοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα για την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ. 
Πηγή: skai.gr