Άρωμα πολιτικών ευθυνών στη δυσωδία των δήμων

Σε ευνοϊκότερους συσχετισμούς στους κόλπους της ΠΟΕ-ΟΤΑ ευελπιστεί η κυβέρνηση για να κλείσει σήμερα (Πέμπτη) ένα (κυριολεκτικά) ζέον πολιτικό μέτωπο, από τα πολλά που αντιμετωπίζει. Στο πλαίσιο αυτό, η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ, σήμερα το απόγευμα, είναι κρίσιμης σημασίας, αν και οι συσχετισμοί είναι ευαίσθητοι και κανείς δεν τολμά να κάνει πρόβλεψη, ειδικά μετά την ανατροπή της περασμένης Τρίτης έπειτα από τη συνάντηση του προέδρου της Ομοσπονδίας Νίκου Τράκα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εσωτερικών στο Μαξίμου.

Στο πλαίσιο αυτό, το Μαξίμου, δια του Γενικού Γραμματέα Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη, που μίλησε την Τετάρτη στον ΣΚΑΪ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην επιτρέπεται η συμμετοχή ιδιωτών στην αποκομιδή των απορριμμάτων, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των συνδικαλιστών της ΠΟΕ-ΟΤΑ, παρά το γεγονός ότι οι δήμαρχοι επιθυμούν να παίρνουν οι ίδιοι τις αποφάσεις τους για το θέμα κατά περίπτωση. Για το θέμα των απορριμμάτων έχει παρέμβει η Δικαιοσύνη κάτι που το Μαξίμου υπενθυμίζει.

Μετά την ψήφιση και της -ιδιαίτερα ευνοϊκής- για τους συμβασιούχους τροπολογίας η κυβέρνηση προσπαθεί να απεκδυθεί το «άρωμα πολιτικών ευθυνών» για τη δυσωδία που επικρατεί στους δήμους, παρότι συμβασιούχοι κατηγορούν τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, αλλά και την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, για ψεύτικες υποσχέσεις όσον αφορά τη μονιμοποίησή τους. Παράλληλα, δήμαρχοι δηλώνουν ότι είχαν προειδοποιήσει εγκαίρως την κυβέρνηση ότι οι πρωτοβουλίες που είχε πάρει προς αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση, αλλά και οι πιέσεις που ασκούσε στους δήμους, δεν ήταν σύμφωνες με τα συνταγματικό πλαίσιο, όπως και έγινε με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Την Τετάρτη η κυβέρνηση δια του Δημήτρη Τζανακόπουλου απέκλεισε την επιστράτευση των συμβασιούχων, λέγοντας ότι ο σχετικός νόμος έχει καταργηθεί και δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόθεση να επανέλθει, ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί ο στρατός για την αποκομιδή των σκουπιδιών. «Θα χρησιμοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι κρατικοί μηχανισμοί που μπορούν να βοηθήσουν ώστε να μην κινδυνέψει η δημόσια υγεία» τόνισε. Το Μαξίμου επιχειρεί να επιρρίψει ευθύνες στη ΝΔ για τις κινητοποιήσεις επειδή η ΔΑΚΕ-ΟΤΑ ψήφισε «λευκό» υποστηρίζοντας ότι η απεργία των συμβασιούχων εξυπηρετεί τα σχέδια της ΝΔ για να προκληθεί πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση, ασκώντας παράλληλα πίεση στην αξιωματική αντιπολίτευση για να πιέσει με τη σειρά της της τη ΔΑΚΕ για να μην στηρίξει έμμεσα ή άμεσα νέα κινητοποίηση.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη και θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών και μετά στη Βουλή. Οι εργαζόμενοι στην αυτοδιοίκηση αναμένουν πάντως από την κυβέρνηση πιο ευνοϊκό καθεστώς στο θέμα των προσλήψεων - μονιμοποιήσεων. 

Την ίδια ώρα, σε δήμους έχουν αρχίσει οι ψεκασμοί των απορριμμάτων, καθώς οι ιατρικοί σύλλογοι προειδοποιούν για τον άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία από τη συσσώρευση σκουπιδιών σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες (οι θερμοκρασίες σήμερα Πέμπτη εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 39 με 40 βαθμούς Κελσίου)

Πάντως, ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιώς σε ανακοίνωσή του προειδοποίησε ότι «η απολύμανση των λοιμογόνων εστιών, που έχει ξεκινήσει σε αρκετούς δήμους, μειώνει σαφώς το πρόβλημα, αλλά μόνο η απομάκρυνση των σκουπιδιών το λύνει οριστικά».
Πηγή: skai.gr - Στέλιος Κάνδιας