Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην επιτρέπεται η αποκομιδή σκουπιδιών σε ιδιώτες

«Παράθυρο» να μην επιτρέπεται η συμμετοχή ιδιωτών στην αποκομιδή των σκουπιδιών αφήνει η κυβέρνηση, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των συνδικαλιστών της ΠΟΕ-ΟΤΑ, παρά το γεγονός ότι οι δήμαρχοι επιθυμούν να παίρνουν οι ίδιοι τις αποφάσεις τους για το θέμα κατά περίπτωση.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση προτίθεται να επανεξετάσει το νόμο Ραγκούση που επιτρέπει τη συμμετοχή ιδιωτών, μέσω ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Ιδιωτικού – Δημοσίου Τομέα) στην αποκομιδή των απορριμμάτων. Υποστήριξε επίσης ότι δεν υπάρχει ζήτημα συνταγματικότητας της ρύθμισης που ψήφισε η κυβέρνηση την Τρίτη

Σύμφωνα πάντως με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη πρέπει να δοθεί σε μονιμότερη βάση η δυνατότητα στους δήμους να κάνουν ό,τι θέλουν οι ίδιοι για την καθαριότητα, επιλέγοντας και ιδιώτες. «Το ζήτημα είναι ποια γάτα πιάνει ποντίκια, όχι αν είναι μαύρη ή λευκή… Έχει πρόβλημα και με τους ιδιωτικούς υπαλλήλους;» διερωτήθηκε μέσω του ΣΚΑΪ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ για τον Πάνο Σκουρλέτη που έχει τεθεί κατά των ιδιωτών στην καθαριότητα.

«Οι πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ για τα σκουπίδια είναι πιο παλιές από το παλιό» σχολίασε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Μιλώντας στον σταθμό μας, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης ζήτησε από την κυβέρνηση κάθε δήμος να αποφασίζει για τα του οίκου του. «Κάθε πόλη έχει τα δικά της προβλήματα χρειαζόμαστε αυτονομία οι δήμοι είναι παρατηρητές μεταξύ της διένεξης πολιτείας – συμβασιούχων» τόνισε.

«Πραγματικά είμαστε παρατηρητές για ένα θέμα που αφορά τους δήμους… Οι κυβερνήσεις ποδηγετούν παγίως την αυτοδιοίκηση» παρατήρησε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Πειραιώς Γιάννης Μώραλης.

Κατά της προοπτικής κατάργησης του επίμαχου άρθρου του «Καλλικράτη», που ως πρώην υπουργός Εσωτερικών ο ίδιος νομοθέτησε τάχθηκε ο Γιάννης Ραγκούσης μιλώντας στο σταθμό μας. Παράλληλα, κατηγόρησε τους κ. Τσίπρα και Σκουρλέτη ότι «κλείνουν» το επάγγελμα του συμβασιούχου με τις ανανεώσεις. «Τίποτα δεν θα είχε συμβεί σήμερα αν ο Σκουρλέτης δεν είχε ξεκινήσει απαράδεκτη ψηφοθηρία ανανεώνοντας τις συμβάσεις πάρα την αντίθεση και των δήμων» εξήγησε.

Πηγή: skai.gr