Η κυβέρνηση υπόσχεται προσλήψεις χωρίς όριο ηλικίας - Μπλόκο στους ιδιώτες

Τον τερματισμό των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στους δήμους αναμένεται να αποφασίσει, έκτος συγκλονιστικού απρόοπτου η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ- ΟΤΑ που συνεδριάζει αύτη την ώρα μετά και την ανακοίνωση του Γραφείου του Πρωθυπουργού που περιλαμβάνει γραπτώς όσα συμφωνήθηκαν στη συνάντηση των δυο πλευρών στο Μάξιμου.

Η κυβέρνηση δεσμεύεται για την πλήρη απάλειψη του ηλικιακού ορίου στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, την υπέρβαση του πλαφόν των 2.500 προσλήψεων, τη μη παραχώρηση σε ιδιώτες των υπηρεσιών καθαριότητας, τη μοριοδότηση των υφιστάμενων συμβασιούχων εργαζομένων ενώ άμεση αναμένεται και η σύναψη των νέων συμβάσεων εργασίας. 

Ο Πάνος Σκουρλέτης μετέβη στη Βουλή προκειμένου να κάνει τις βελτιώσεις στην τροπολογία που κατέθεσε στην εθνική αντιπροσωπεία τη Δευτέρα με βάση τα συμφωνηθέντα στη συνάντηση στο Μάξιμου. 

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την κυβέρνηση:

1. Μετά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο της τροπολογίας που έχει κατατεθεί, βελτιώνονται οι όροι για τη συμμετοχή των συμβασιούχων εργαζομένων στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με την πλήρη απαλοιφή του ηλικιακού ορίου.

2. Οι υφιστάμενοι συμβασιούχοι εργαζόμενοι θα μοριοδοτηθούν, σύμφωνα και με όσα προβλέπει η τροπολογία, ενώ άμεση αναμένεται η σύναψη των νέων συμβάσεων για τη συνέχιση της εργασίας τους.

3. Κατέστη επίσης, σαφές ότι οι περίπου 2.500 θέσεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα, τις οποίες μέχρι στιγμής έχουν αιτηθεί οι δήμοι και έχουν ήδη εγκριθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, αποτελεί τη βάση εκκίνησης, καθώς οι πραγματικές ανάγκες των δήμων σε προσωπικό καθαριότητας είναι πολύ μεγαλύτερες.

4. Τέλος, σαφής θέση της Κυβέρνησης, για την οποία θα υπάρξει μέριμνα, είναι ότι η αποκομιδή των απορριμμάτων πρέπει να γίνεται με ίδια μέσα των δήμων και όχι από ιδιώτες εργολάβους.

«Η συνάντηση πήγε καλά, πιστεύω ότι έγινε ένα καλό βήμα για να λυθεί το πρόβλημα» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εσωτερικών, λέγοντας ότι υπήρξαν βελτιώσεις στην προτάσεις του. Μεταφράζοντας το κλίμα της συζήτησης, πρόσθεσε, πρέπει να αισιοδοξούμε.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκος Τράκας δεν θέλησε να αποκαλύψει στα ΜΜΕ τι θα εισηγηθεί κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, λέγοντας πάντως ότι έγινε σε καλό κλίμα. Για τη διερεύνηση της υπόθεσης που διέταξε ο εισαγγελέας, ο κ. Τράκας δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι στους δήμους δεν τρομάζουν ούτε φοβούνται. «Είμαστε συνηθισμένοι... Εδώ είμαστε μας ξέρουν, ας έρθουν να μας συλλάβουν» τόνισε.

Μιλώντας νωρίτερα στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης ανέφερε ότι «η μισή Ελλάδα εξυπηρετείται από ιδιώτες… Να κάνουμε ένα μεικτό σύστημα (ιδιωτών – δημοσίου)».

Ο Γιάννης Μπουτάρης δήλωσε επίσης ότι το υπουργείο Εσωτερικών δεν μπορεί να καθορίζει τι θα κάνουν οι δήμαρχοι στο θέμα των συμβασιούχων. «Αυτό είναι αντισυνταγματικό, καταργείται το αυτοδιοίκητο των δήμων, δεν είμαι διορισμένος, με ψήφισαν» τόνισε.
Πηγή: skai.gr