Κλείσιμο

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ αναμένει κυβερνητική ανακοίνωση για να λάβει αποφάσεις

Τη βελτιωμένη πρόταση του πρωθυπουργού και του υπουργού Εσωτερικών περιμένουν γραπτώς οι συμβασιούχοι της ΠΟΕ-ΟΤΑ για να λάβουν οριστικά απόφαση για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η βελτιωμένη κυβερνητική πρόταση αφορά στην κατάργηση του ορίου ηλικίας στις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ και την αύξηση του αριθμού των προσλήψεων μέσα από την επικαιροποιηση των οργανογραμμάτων των δήμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές η βάση του αριθμού των μονίμων προσλήψεων θα είναι 2.572. Ακόμα, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να μην δοθούν σε ιδιώτες οι υπηρεσίες καθαριότητας.

Ο Πάνος Σκουρλέτης μεταβαίνει στη Βουλή προκειμένου να κάνει τις βελτιώσεις στην τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή τη Δευτέρα με βάση τα συμφωνηθέντα στη συνάντηση στο Μάξιμου.

«Η συνάντηση πήγε καλά, πιστεύω ότι έγινε ένα καλό βήμα για να λυθεί το πρόβλημα» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εσωτερικών, λέγοντας ότι υπήρξαν βελτιώσεις στην προτάσεις του. Μεταφράζοντας το κλίμα της συζήτησης, πρόσθεσε, πρέπει να αισιοδοξούμε.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκος Τράκας δεν θέλησε να αποκαλύψει στα ΜΜΕ τι θα εισηγηθεί κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, λέγοντας πάντως ότι έγινε σε καλό κλίμα. Για τη διερεύνηση της υπόθεσης που διέταξε ο εισαγγελέας, ο κ. Τράκας δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι στους δήμους δεν τρομάζουν ούτε φοβούνται. «Είμαστε συνηθισμένοι... Εδώ είμαστε μας ξέρουν, ας έρθουν να μας συλλάβουν» τόνισε.

Πριν τη συνάντηση πάντως, σημειώθηκε ένταση έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, όταν εργαζόμενοι στους ΟΤΑ προσπάθησαν να περάσουν την είσοδο του μεγάρου και απωθήθηκαν από αστυνομικούς.

Η πρωτοβουλία Τσίπρα να προσκαλέσει την αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ ήρθε μετά τη συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών με τους εργαζομένους στους δήμους που κατέληξε σε αδιέξοδο, και το ερώτημα είναι αν ο πρωθυπουργός έχει ένα «κρυφό χαρτί» για να δελεάσει την Ομοσπονδία ώστε να αναστείλει τις κινητοποιήσεις της. Έπειτα από τη συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών η ΠΟΕ-ΟΤΑ είχε ανακοινώσει ότι συνεχίζει τις κινητοποιήσεις της τουλάχιστον έως την Πέμπτη.



Τη Δευτέρα η κυβέρνηση κάλεσε τους εργαζομένους σε διάλογο με στόχο «να βρεθεί λύση όσον αφορά τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας και να αποφευχθούν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, λόγω της παρατεταμένης μη αποκομιδής απορριμμάτων και των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται τις επόμενες μέρες».

Σημειώνεται ότι η τροπολογία του υπουργού Εσωτερικών με την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να ξεπεράσει τον «σκόπελο» των κινητοποιήσεων των συμβασιούχων στους ΟΤΑ κατατέθηκε στη Βουλή τη Δευτέρα παρά τις έντονες αντιδράσεις των συμβασιούχωνΗ τροπολογία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το οποίο ψηφίζεται εντός της ημέρας από την Ολομέλεια της Βουλής.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην ΕΡΤ, ο Πάνος Σκουρλέτης αναφερόμενος στην τροπολογία που κατατέθηκε από την κυβέρνηση, έκανε λόγο για «λελογισμένη μοριοδότηση» καθώς δεν επιτρέπεται - όπως είπε - να διεξαχθεί κάποιος κλειστός, φωτογραφικός διαγωνισμός.

«Δεν πρόκειται να χάσει τη δουλειά του κανένας συμβασιούχος στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων» δεσμεύτηκε ο υπουργός Εσωτερικών. Άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες βελτιώσεις στην τροπολογία μέχρι την Τρίτη το πρωί οπότε θα εισαχθεί για ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής. Ο υπουργός δήλωσε αισιόδοξος ότι το θέμα που έχει ανακύψει θα λυθεί μετά τη συνάντηση που θα έχουν με τον πρωθυπουργό.

Χαρακτήρισε δε, «σκληρή ιδεοληψία» τη θέση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη για εκχώρηση σε ιδιώτες της καθαριότητας, ενώ αποκάλεσε ως «ατόπημα» την ενέργεια του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη να καλέσει ιδιώτες για την αποκομιδή των απορριμμάτων, καθώς - όπως είπε - το έπραξε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου. H αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε δική της τροπολογία για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων που οφείλονται στους συμβασιούχους των ΟΤΑ έως τις 7 Ιουνίου.

Τη Δευτέρα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος έχει διατάξει προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διαπιστώσει αν διαπράττονται αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα. Παρέμβαση της εισαγγελίας υπήρξε και στην Πάτρα.

Βήματα προσέγγισης καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη ανάμεσα στους εργαζόμενους και στον δήμαρχο. Οι εργαζόμενοι συμφωνήσαν να εργαστούν από τη Δευτέρα σε τρεις βάρδιες για να καθαρίσει η πόλη, ενώ ο δήμαρχος δεσμεύτηκε να αναβάλει έως αύριο την απόφαση για το εάν θα αναθέσει σε τρεις ιδιωτικές εταιρείες την αποκομιδή των σκουπιδιών.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης δήλωσε τη Δευτέρα στον ΣΚΑΪ ότι μπορεί να υπάρξουν τα νομικά τερτίπια για λύση όπως στην εποχή Παυλόπουλου με διαδρομή που θα δημιουργήσει ασφαλή διαδικασία για τη μετατροπή των συμβάσεών των εργαζομένων σε αορίστου χρόνου.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας από την πλευρά του ζήτησε από την κυβέρνηση τους ΟΤΑ και τους εργαζόμενους να προχωρήσουν άμεσα σε διάλογο ώστε να δοθεί λύση, έστω και προσωρινά, με την άμεση αποκομιδή των απορριμμάτων και να μην χαθεί το καλοκαίρι για χιλιάδες επιχειρήσεις εστίασης και τουρισμού που προσπαθούν να επιβιώσουν.
Πηγή: skai.gr