Νέα ερώτηση Λοβέρδου σε Τσακαλώτο για το δεύτερο πλοίο με λαθραία τσιγάρα

Νέα ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο κατέθεσε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Τον καλεί να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις για το δεύτερο πλοίο που εντοπίστηκε ανοιχτά της Κρήτης και φέρεται να έχει φορτίο με barcode της ΣΕΚΑΠ.

Κατηγορεί τον υπουργό ότι περιφρονεί τις κοινοβουλευτικές ερωτήσεις τονίζοντας ότι η σιωπή του δεν είναι ικανή να κρύψει τις ευθύνες τους.

Μάλιστα, προαναγγέλλει ότι προτίθεται να φέρει το θέμα στη Βουλή με επίκαιρη ερώτηση, δηλαδή με ζωντανό διάλογο, που θα βοηθήσει στη διερεύνηση της αλήθειας.

Μεταξύ άλλων ο κ. Λοβέρδος ρωτά αν έχει διαπιστώσει ο υπουργός απόπειρα συγκάλυψης συγκεκριμένου λαθρεμπορικού κυκλώματος.

Παρατίθεται αυτούσια ολόκληρη η ερώτηση:

ΘΕΜΑ: «Λαθρεμπόριο τσιγάρων»

«Οι αποκαλύψεις για το λαθρεμπόριο τσιγάρων, προϊόντων γνωστής ελληνικής καπνοβιομηχανίας, διαδέχονται η μία την άλλη. Το όλο θέμα αφορά στην Ελλάδα και από την άποψη της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, αλλά και από εκείνην της ελληνικής οικονομίας, στο μέτρο που χάνονται φόροι εκατοντάδων εκατομμυρίων.
  
Η περιφρόνησή σας στις διευκρινιστικές κοινοβουλευτικές μας ερωτήσεις για τις περιπτώσεις λαθρεμπορίας που βλέπουν το φως της δημοσιότητας κρύβουν αμηχανία αλλά και ενοχές. Η σιωπή σας, όμως, δεν είναι ικανή να κρύψει τις ευθύνες σας. Καταθέτω σήμερα ακόμη μία ερώτηση, την προτελευταία, πριν φέρω το θέμα στη Βουλή με επίκαιρη ερώτηση, δηλαδή με ζωντανό διάλογο, που θα βοηθήσει στη διερεύνηση της αλήθειας.

ΕΡΩΤΑΣΘΕ

Α. Αληθεύει πως και το δεύτερο καράβι που εντοπίστηκε και συνελήφθη το πλήρωμά του είχε λαθραίο εμπόρευμα αποκλειστικά συγκεκριμένης ελληνικής καπνοβιομηχανίας;

Β. Με βάση ποιά πληροφόρηση ο υπουργός Ναυτιλίας χαρακτήρισε το εμπόρευμα του πρώτου καραβιού, που είναι ακινητοποιημένο στην Παλαιοχώρα Χανίων, ως μη λαθραίο, όταν η αρμόδια εισαγγελική αρχή διεξάγει ανάκριση με σκοπό την άσκηση ποινικής δίωξης για λαθρεμπορία; Σημειωτέον πως η ανάκριση προκειμένου να ασκηθεί δίωξη για λαθρεμπορία γίνεται μετά τη σχετική προκαταρκτική εξέταση που είχε προηγηθεί και, άρα, βάσει και των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν. Συνεπώς,

Γ. Πρόκειτα για έλλειψη συντονισμού μεταξύ των υπηρεσιών των συναρμόδιων υπουργείων, η έχετε διαπιστώσει απόπειρα συγκάλυψης συγκεκριμένου λαθρεμπορικού κυκλώματος;»

Πηγή: skai.gr