Μητσοτάκης: Οι οργανωμένες ομάδες παραγωγών είναι το μέλλον της γεωργίας

Περιοδεία στη Θεσσαλία πραγματοποιεί από σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ επισκέφθηκε το χωριό Καρποχώρι Καρδίτσας, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με αγρότες, ενώ παρέστη και στα εγκαίνια των γραφείων της ΝΟΔΕ Καρδίτσας. Αύριο, μεταξύ άλλων, θα παρευρεθεί στο Περτούλι Τρικάλων, στο 37ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Συλλόγων Σαρακατσαναίων.

Μιλώντας στους αγρότες ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως πιστεύει πραγματικά στη δυναμική της αγροτικής οικονομίας και του πρωτογενούς τομέα, επισημαίνοντας πως: «βρισκόμαστε σε μια περίοδο μετάβασης, όπου ο πρωτογενής τομέας καλείται να κάνει ένα σημαντικό βήμα και να περάσει από τη λογική των μεγάλων επιδοτούμενων καλλιεργειών σε πιο δυναμικές, πιο ανταγωνιστικές καλλιέργειες, όπου η κινητήριος δύναμη πίσω από την ίδια τη διαδικασία της παραγωγής θα είναι να έχουμε το μυαλό μας πάντα στον τελικό καταναλωτή. Τι θέλει ο τελικός καταναλωτής; Θέλει να παράγουμε προϊόντα, τα οποία θα είναι ποιοτικά, ανταγωνιστικά και τελικά προσοδοφόρα για τους αγρότες που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην επίσκεψη του νωρίτερα σε ένα χωράφι, το οποίο παράγει Ιπποφαές και την ευκαιρία του που είχε να μιλήσει με τους παραγωγούς, οι οποίοι έχουν φτιάξει μια πολύ ενδιαφέρουσα ομάδα παραγωγών.

«Μέσα από αυτήν τη διαδικασία παράγουν και προωθούν ένα προϊόν εξαιρετικά καινοτόμο, ένα προϊόν το οποίο είναι και εξαιρετικά κερδοφόρο για εκείνους τους αγρότες, οι οποίοι θα επιλέξουν να το καλλιεργήσουν. Αυτό το μικρό παράδειγμα δείχνει το μέλλον. Ποιο είναι το μέλλον; Το μέλλον είναι ομάδες παραγωγής, καλά οργανωμένες, με στόχευση σε ποιοτικά προϊόντα, τα οποία μπορούν να τυποποιηθούν και να κατευθυνθούν σε αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Για να γίνουν, όμως, όλα αυτά - δεν θα γίνουν από τη μια στιγμή στην άλλη - προφανώς χρειάζεται και η στήριξη της πολιτείας, μέσα από μια συγκροτημένη πολιτική, η οποία θα στηρίξει τον αγροτικό τομέα, τον πρωτογενή τομέα με έργα και όχι με λόγια», είπε μιλώντας στους αγρότες χαρακτηρίζοντας το κόστος παραγωγής ως καθοριστικό. Σε αυτή τη λογική επανέλαβε τη δέσμευσή του για μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%. Όπως είπε, η ΝΔ πίεσε πολύ σε αυτήν την κατεύθυνση και ευτυχώς η κυβέρνηση, αυτήν τουλάχιστον την πρότασή της ΝΔ, μετά από πολύ μεγάλη πίεση και μετά από πολύ μεγάλη καθυστέρηση, την υιοθέτησε.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη πρέπει να μειωθεί η φορολογία γενικότερα, φέρνοντας ως παράδειγμα την ανάγκη μείωσης του ΕΝΦΙΑ, αλλά και του φόρου εισοδήματος στις επιχειρήσεις από το 29% στο 20% εντός 2 ετών. Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε ως σημαντική την οικονομία κλίμακος, δηλαδή, όπως είπε, την ένωση παραγωγικών δραστηριοτήτων, έτσι ώστε μέσα από μια νέα λογική οργάνωσης παραγωγών, μακριά από τις παλιές, κακές συνήθειες των συνεταιρισμών, που τόσο μας ταλαιπώρησαν στο παρελθόν, να εξασφαλίζονται ακριβώς αυτές οι οικονομίες κλίμακος που χρειαζόμαστε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ανάγκη κάλυψης του κόστους της ενέργειας των θερμοκηπίων μέσα από γεωθερμία, κάτι που -όπως είπε- θα δώσει στις παραγωγές ένα τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα.

Πηγή: skai.gr