ΝΔ: Η κυβέρνηση αντί να ζητήσει συγγνώμη υπόσχεται μονιμοποιήσεις

Παρέμβαση για το θέμα των συμβασιούχων και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τα σκουπίδια αναμένεται να κάνει την Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες.
Την ίδια ώρα η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση για εμπαιγμό στο συγκεκριμένο θέμα, τονίζοντας πως «οι κυβερνητικοί αρχιτέκτονες του σημερινού χάους στην καθαριότητα, συνεχίζουν να εμπαίζουν τους συμβασιούχους και την κοινωνία και να αγνοούν το Σύνταγμα και τη Δικαιοσύνη».

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του κόμματος, κατηγορεί την κυβέρνηση πως «αντί να ζητήσουν μια συγγνώμη από τους εργαζόμενους και να βρουν μια ρεαλιστική λύση για τα δεδουλευμένα, υπόσχονται μονιμοποιήσεις με συγκαλυμμένο τρόπο» και κάνει λόγο για ανικανότητα και πανικό, αλλά και για αγάπη της κυβέρνησης για την καρέκλα, η οποία δεν την αφήνει να βάλει μυαλό. Η ΝΔ υπενθυμίζει πως, ήδη, οι ανανεώσεις συμβάσεων που ξεκίνησαν με το νόμο Κατρούγκαλου, το Μάιο του 2015, έχουν κριθεί αντισυνταγματικές από το Ανώτατο Δικαστήριο και διερωτάται πώς η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εκ νέου ανανέωσή τους.

«Η έκτακτη ανάγκη που έχει δημιουργηθεί με ευθύνη της κυβέρνησης, δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για ανανεώσεις και σωρηδόν μονιμοποιήσεις, μέσω προσλήψεων. Εξάλλου, ακόμα και αν σπαταληθούν όλες οι προσλήψεις που προβλέπει το Μνημόνιο για τα έτη 2017 - 2018 σε συμβασιούχους των Ο.Τ.Α., το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί, καθώς οι συμβασιούχοι είναι πολύ περισσότεροι. Και σε κάθε περίπτωση, κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, καθώς προτεραιότητα έχει η ικανοποίηση των αναγκών στην υγεία, στην παιδεία και σε άλλους κοινωνικούς τομείς», τονίζει η ΝΔ καλώντας την κυβέρνηση να σταματήσει να κοροιδεύει άλλο και τους συμβασιούχους και το σύνολο της κοινής γνώμης.

«Κατάντησε μονότονο, κουραστικό και εξοργιστικό. Η κυβέρνηση είναι αποκλειστικά υπεύθυνη και δεν της φταίνε ούτε η Δικαιοσύνη, ούτε η αντιπολίτευση, ούτε οι Δήμαρχοι, ούτε οι εργαζόμενοι, ούτε οι ιδιώτες. Οι μοναδικές αιτίες είναι η ανικανότητα, τα ψέματα και οι ιδεοληψίες της», καταλήγει η ΝΔ στην ανακοίνωσή της.

Κύκλοι της ΝΔ τονίζουν πως η κυβέρνηση είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για το θέμα που έχει προκύψει, επισημαίνοντας πως «αγκυλωμένη στο λαϊκισμό και στην ιδεοληψία της, επιχειρεί, απ' ό,τι βλέπουμε, τα αδιέξοδα που δημιούργησε η ίδια να τα χρησιμοποιήσει ως άλλοθι για νέες πρωτοβουλίες εκτός συνταγματικού πλαισίου».

Όπως λένε στη ΝΔ, το αδιέξοδο δημιουργήθηκε αποκλειστικά και μόνο από τις εσφαλμένες επιλογές και νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ήδη από το 2015, πρωτοβουλίες που ήταν «κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης». Στην αξιωματική αντιπολίτευση υπενθυμίζουν πως τόσο η ΝΔ όσο και σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αντέδρασαν από την πρώτη στιγμή στη Βουλή, ανέδειξαν την αντισυνταγματικότητα των παρατάσεων και τις καταψήφισαν, ενώ οι Επίτροποι και τα Κλιμάκια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, εδώ και ένα χρόνο περίπου, δεν ενέκριναν τα εντάλματα πληρωμής. Συνεπώς, όπως λένε, η κυβέρνηση γνώριζε το πρόβλημα.

Την ίδια ώρα προσθέτουν πως εδώ και μήνες η κυβέρνηση, διά των αρμοδίων υπουργών της, δήλωνε ότι πρόθεση της είναι η μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου και, ενώ η απόφαση ομόφωνα κρίνει ότι δεν μπορεί να γίνει καμία παράταση των συμβάσεων, η κυβέρνηση με απίστευτη προχειρότητα προκρίνει λύση, η οποία ουσιαστικά θέλει να συνεχιστούν οι συμβάσεις αυτές, οι παρατάσεις των οποίων έχουν κριθεί μη νόμιμες.

Όπως λένε, η κυβέρνηση επικαλείται λόγους έκτακτης ανάγκης και κινδύνους για τη δημόσια υγεία, οι οποίοι οφείλονται σε δικές της ενέργειες και παραλείψεις και υπόσχεται ολοκλήρωση της προκήρυξης για μονίμους υπαλλήλους εντός 6-8 μηνών, γνωρίζοντας πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να συμβεί. Όσον αφορά στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού άνω των 6.000 εργαζομένων, στη ΝΔ υποστηρίζουν πως στην κυβέρνηση αποφεύγουν να ενημερώσουν για τα σχετικά αιτήματα των δήμων για προσλήψεις, τα οποία είναι πολύ λιγότερα. «Αποφεύγουν να απαντήσουν για το τι θα γίνει με το μεγάλο αριθμό των δήμων της χώρας, οι οποίοι έχουν εποχιακές ανάγκες, καθώς είναι γνωστό ότι σε πολλά νησιά και παραθαλάσσιες περιοχές τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει υπερδιπλάσιος αριθμός κατοίκων απ' ότι τον υπόλοιπο χρόνο. Ένας τέτοιος δήμος που χρειάζεται έκτακτο προσωπικό για τους 3-4 μήνες τη θερινή περίοδο πώς θα τους καλύψει για όλο το χρόνο;», διερωτάται η ΝΔ, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως αποκλείει από το δημόσιο διάλογο τη δυνατότητα παραχώρησης των υπηρεσιών καθαριότητας σε ιδιώτες, μια επιλογή που λειτουργεί χωρίς προβλήματα σε πολλούς δήμους της χώρας.

Η ΝΔ αναφέρεται και σε αντιφάσεις ανάμεσα σε κορυφαίους υπουργούς για το αν οι μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα εντάσσονται ή όχι στον περιορισμό των προσλήψεων, αλλά και στο γεγονός ότι οι δεσμεύσεις που έχουν υπογράψει με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προβλέπουν μόνο 1.900 προσλήψεις στους ΟΤΑ για φέτος και καθόλου για τα έτη 2018-2019.
«Δεν σέβονται το περιεχόμενο και το πνεύμα του άρθρου 102 του Συντάγματος για την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των δήμων καθώς, από τη στιγμή που η υπηρεσία καθαριότητας πληρώνεται ανταποδοτικά από τους ίδιους τους δημότες, θα έπρεπε ο κάθε δήμος να έχει και τη δυνατότητα της επιλογής του προσφορότερου μέσου για την αποκομιδή των σκουπιδιών», λένε στη ΝΔ, προσθέτοντας πως ένα λάθος ποτέ δεν μπορεί να διορθωθεί με άλλο.

«Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει άμεσα αυτό τον δρόμο, εκτός αν η επιλογή της είναι πράγματι η πλήρης κατάργηση του θεσμικού και νομικού πλαισίου με σκοπό την εξυπηρέτηση των κομματικών της επιδιώξεων», δηλώνουν χαρακτηριστικά στη ΝΔ.

Πηγή: skai.gr