«Δεν ήμασταν θέμα σήμερα αφού είπα ότι χωρίς λύση στο Eurogroup θα ήμασταν»

Ως καρπό των προηγούμενων πιέσεων του στους ευρωπαίους ηγέτες παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας τη συμφωνία του Eurogroup και την απουσία του ελληνικού ζητήματος από την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής.

«Είναι θετικό που δεν ήμασταν θέμα στη Σύνοδο Κορυφής, γιατί είχαμε ξεκαθαρίσει ότι αν δεν υπήρχε εξέλιξη στο Eurogroup η Ελλάδα θα ήταν θέμα και κρίση, όλοι θέλησαν να το αποφύγουν και αυτό είναι θετικό» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ίσως, πρόσθεσε
, στην Ευρώπη θα πρέπει να αποφεύγουμε τις κρίσεις την τελευταία στιγμή. Αυτό δεν είναι το τέλος του δρόμου, διευκρίνισε πάντως ο κ. Τσίπρας, αλλά δρόμος για την έξοδο από την κρίση είναι πλέον ανοιχτός.

Το επιβεβαιώνουν, πρόσθεσε, και οι αγορές με την χαμηλότερη τιμή στο δεκαετές ομόλογο από το 2010… «Τα λόγια περιττεύουν αντιλαμβάνεστε, ο σκοπός μας επιτυγχάνεται, θέλει προσπάθεια και συνεννόηση και επόμενα βήματα» παρατήρησε ο πρωθυπουργός. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου.

Αγία Σοφία

Όσον αφορά την προσευχή ιμάμηδων στην Αγία Σοφία ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η πράξη αυτή δεν αρμόζει ούτε στην ιστορία ούτε στο χαρακτήρα ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε την τουρκική πλευρά να συμμορφωθεί με τις συμβάσεις και τις υποχρεώσεις της και να αφήσει τις προκλήσεις κατά μέρος αν θέλει να είναι μια χώρα με πολιτική προς την Ευρώπη.

Σε επίπεδο μακροοικονομίας, ο κ. Τσίπρας έθεσε θέμα ευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων κάνοντας λόγο για αμοιβαιοποίηση ρίσκου και βαρών με ενιαία τραπεζική ένωση αλλά και ενιαία φορολογική πολιτική στο πλαίσιο μιας νέας ευρύτερης αρχιτεκτονικής της ΕΕ. 

Κυπριακό - ελληνοτουρκικά

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «δεν είμαι απαισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος, είμαι ρεαλιστής… Πιστεύω ότι μπορούν να γίνουν κάποια βήματα προόδου στις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία με μια δίκαιη και βιώσιμη λύση».

«Υπάρχει πλήρης κατανόηση των θέσεων μας στο θέμα του αναχρονιστικού πλαισίου των εγγυήσεων από κει και πέρα. Η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να δεχθεί να πισωγυρίσουμε από κεκτημένα στη διαπραγμάτευση, ούτε να αντιδράσει βεβιασμένα… Θα βρεθούμε στη Γενεύη με ξεκάθαρη γραμμή και καλύτερες δυνατές συμμαχίες» παρατήρησε. Μια διαπραγμάτευση, κρυστάλλινη συμπαγής, πιστεύω ότι μπορεί να έχει αποτελέσματα είπε ο πρωθυπουργός.
   
Όπως επισήμανε ο κ. Τσίπρας, το Κυπριακό δεν είναι ελληνοτουρκική διαφορά, αλλά κατεξοχήν ευρωπαϊκό πρόβλημα που συναρτάται με τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή και την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Ο πρωθυπουργός ακόμα κατήγγειλε την ένταση της αεροναυτικής δραστηριότητας και της παραβατικότητας στο Αιγαίο ως αντίθεση στις σχέσεις καλής γειτονίας που πρέπει να υπάρχουν.

Μακρόν – Μέρκελ για Ελλάδα


«Δεν μιλήσαμε για την Ελλάδα και αυτό είναι καλό νέο… Εργαστήκαμε πολύ με την καγκελάριο Μέρκελ γι’ αυτό είναι πολύ καλό νέο» τόνισε νωρίτερα ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ μετά τη Σύνοδο.

Όπως εξήγησε ο Εμανουέλ Μακρόν υπήρξε ένα πλαίσιο συνεννόησης σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών και βρέθηκε ένα ισχυρό πλαίσιο. «Θέλω να χαιρετίσω την ανάκαμψη και τις μεταρρυθμίσεις που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλήσαμε για το θέμα με την κ. Μέρκελ» επισήμανε.

«Το ότι δεν ασχοληθήκαμε με την Ελλάδα είναι επειδή έχουν βρεθεί λύσεις» σχολίασε από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ.
Πηγή: skai.gr