Εκλογή Προέδρου της Βουλής με ονομαστική ψηφοφορία

Νέα δεδομένα στις διαδικασίες ψηφοφορίας του Κοινοβουλίου εισάγουν οι αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής που ψήφισε η εθνική αντιπροσωπεία. Στις βασικότερες εξ αυτών καταγράφονται η εκλογή στο εξής Προέδρου και των Αντιπροέδρων της Βουλής με ονομαστική ψηφοφορία έναντι της ισχύουσας μυστικής, η δυνατότητα διόρθωσης ψήφου και η αύξηση των αντιπροέδρων ώστε να εκπροσωπούνται και το 6ο και 7ο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα. Η ψήφισή των συγκεκριμένων αλλαγών πάντως έγινε με ενστάσεις και προβληματισμό από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Η ονομαστική ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Βουλής και η διόρθωση ψήφου, ωστόσο, δίχασε τα κόμματα, με άλλους να συναινούν κι άλλους να εντοπίζουν παγίδες προειδοποιώντας για τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

«Η μυστική ψηφοφορία αποτελεί ψήφο συνείδησης χωρίς συνεννοήσεις. Με την ονομαστική ο κάθε βουλευτής δεσμεύεται από την ψήφο του κομματικού του φορέα», υπογράμμισε ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, καταψηφίζοντας τη συγκεκριμένη πρόταση του Νίκου Βούτση.

Στην αντίπερα όχθη ο Θανάσης Παφίλης, εξέφρασε τη θετική ψήφο του ΚΚΕ στην εν λόγω αλλαγή, σχολιάζοντας καυστικά: «Απορούμε. Είναι δυνατόν βουλευτής που εκλέγεται από το λαό να μην ξέρουν τι ψηφίζει; Άλλα λέει κι άλλα ψηφίζει; Να μην έχει το θάρρος της γνώμης του;».

Της αλλαγής του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Βουλής, υπεραμύνθηκε, ο Νίκος Βούτσης, υποστηρίζοντας ότι απλώς αποκαθηλώνεται μία εξαίρεση που υφίσταντο και στοχεύει στη λειτουργία της Βουλής με ανοιχτές διαδικασίες.

Εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσε και η δυνατότητα διόρθωσης ψήφου, που εισάγεται για πρώτη φορά στον Κανονισμό της Βουλής και προβλέπεται στις περιπτώσεις ονομαστικών ψηφοφοριών είτε γίνονται προφορικά είτε με ηλεκτρονικό τρόπο και πριν την ανακοίνωση του αποτελέσματος. Αν και το άρθρο επικαλείται «λόγους παραδρομής» δεν έπεισε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης με Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι, να θέτουν ζήτημα κινδύνου αλλοίωσης της ψήφου κατόπιν πιέσεων.

«Πρέπει να προσέξουμε, γιατί είναι δυσδιάκριτο αν η διόρθωση θα οφείλεται σε ειλικρινή διάθεση του βουλευτή και δεν είναι αποτέλεσμα εξουσιαστικής εκβίασης στη συνείδησή του», επισήμανε ο Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι.

Ανάλογες ήταν οι ενστάσεις του Θεόδωρου Παπαθεοδώρου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι η δυνατότητα διόρθωσης ψήφου για πολλή ώρα μετά υποκρύπτει αδιαφανείς διαδικασίες παρεμβάσεων. «Αν πράγματι το λάθος έγινε εκ παραδρομής πόση ώρα χρειάζεται κανείς για το καταλάβει; Δεν πρέπει να αφήνουμε χαραμάδες παραινέσεων και συστάσεων…», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο «ανώριμο» ακόμα ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας και τα λάθη που έχουν καταγραφεί κατά τις δοκιμές σε αυτό αλλά και κατά την χρήση του σε άλλα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, εστίασε τον προβληματισμό του για τη διόρθωση ψήφου ο εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Τραγάκης.

«Εμάς δεν μας πειράζει. Καλό είναι για να γίνονται ρεζίλι όσοι αλλάζουν ψήφο και να ξέρει ο κόσμος τι γίνεται», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.

Ενστάσεις εκφράστηκαν και για την αύξηση των Αντιπροέδρων της Βουλής κατά δύο προκειμένου να υπάρχει αντιπροσωπευτικότητα και για το 6ο και 7ο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα, αλλαγή η οποία θα οδηγήσει την επόμενη εβδομάδα σε εκλογή αντιπροέδρων για τους Ανεξάρτητους Έλληνες και την Ένωση Κεντρώων.

Για αλλοίωση της σύνθεσης της Διάσκεψης των Προέδρων έκανε λόγο ο Γ. Τραγάκης (ΝΔ). «Πραγματική αντιπροσώπευση θα ήταν και η συμμετοχή βουλευτών της αντιπολίτευσης και στα προεδρεία ορισμένων Επιτροπών», σχολίασε ο Θ. Παπαθεοδώρου (ΔΗ.ΣΥ).

Στην ανάγκη αντιστοίχησης της λειτουργίας του Κοινοβουλίου με τη νέα πραγματικότητα της οχτακομματικής Βουλής, απέδωσε την αλλαγή ο Πρόεδρος Νίκος Βούτσης, κάνοντας λόγο για ίση αντιπροσώπευση των κομμάτων.

Στις αλλαγές που ψηφίστηκαν με στόχο τον εκσυγχρονισμό, συμπεριλαμβάνονται επίσης:

- η δυνατότητα εφεξής κατάθεσης ένστασης αντισυνταγματικότητας για τροπολογίες

- η πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής για το οποίο τονίστηκε ότι πρέπει να γίνει με τρόπο που δεν θα αφήνει σκιές

- η διεύρυνση του αριθμού των κοινωνικών φορέων που μπορούν να κληθούν για ακρόαση σε υπό συζήτηση νομοσχέδια

- ζητήματα χρόνου ομιλιών, χωρίς ωστόσο να αντιμετωπίζεται στην πράξη η πλήρης καταστρατήγηση του χρόνου από τη συντριπτική πλειοψηφία.
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά