Τσίπρας: Δικαίωση & καθαρός διάδρομος εξόδου από την κρίση η συμφωνία (upd)

Σύνθημα για την επανεκκίνηση της οικονομίας, αλλά και για την πολιτική επανεκκίνηση της κυβέρνησης, επιχείρησε να δώσει ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο μετά τη συμφωνία του Eurogroup. Ο κ. Τσίπρας κατέστησε σαφή την πρόθεσή του να αναδείξει και πάλι «σκοτεινές υποθέσεις» διαφθοράς, ενώ έβαλε στο στόχαστρο τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. 

Ειδικότερα, με αφορμή τη συμφωνία της περασμένης Πέμπτης, ο  Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για δικαίωση της διαπραγματευτικής τακτικής της κυβέρνησης, αλλά και καθαρό διάδρομο εξόδου από την κρίση, προαναγγέλλοντας παράλληλα αλλαγή παραγωγικού μοντέλου με μέτρα όπως τη διενέργεια 13 περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων για τη δίκαιη ανάπτυξη.

Με τη συμφωνία του Eurogroup, παρατήρησε, για πρώτη φόρα μετά από επτά χρονιά έχουμε καθαρό ορίζοντα εξόδου της οικονομίας από τα μνημόνια, την ύφεση και την κρίση. Η συμφωνία, συνέχισε, δεν αποτελεί το τέλος της κρίσης, αλλά ανοίγει καθαρό διάδρομο εξόδου από την κρίση και από τα μνημόνια που θα διαβούμε τους επόμενους μήνες.

"Δικαιωθήκαμε" 

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, με τη συμφωνία προσδιορίζονται με σαφή και καθαρό τρόπο τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη προγράμματος για να καταστεί βιώσιμο με επιμηκύνσεις και περίοδο χάριτος των επιτοκίων μέχρι και για 15 έτη. Επίσης, έγινε αποδεκτή η γαλλική πρόταση για ρήτρα ανάπτυξης, που ήταν και πάγια θέση της κυβέρνησης, με αυτόματη επέκταση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. «Καθιστούμε τους εταίρους συνεταίρους στην αναπτυξιακή προοπτικής της οικονομίας» σχολίασε ο πρωθυπουργός.
Παράλληλά, είπε ότι υπάρχει δέσμευση των εταίρων για συγκεκριμένες δράσεις και προγράμματα που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη όπως η ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας, ενώ δήλωσε ότι θα υπάρξει, βάση της συμφωνίας και έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας για την έξοδο της στις αγορές για να αυτοχρηματοδοτηθεί το χρέος και οι ανάγκες της χώρας έως το καλοκαίρι του 2018.

«Η συμφωνία αντιστοιχεί στους πολιτικούς στόχους που είχαμε θέσει στην προηγούμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου» διαβεβαίωσε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση αισθάνεται δικαιωμένη που δεν δέχθηκε την προηγούμενη απόφαση του Eurogroup η οποία δεν εγγυόταν την προοπτική εξόδου στις αγορές.

Ενόψει και της συζήτησης για τα αποτελέσματα του Eurogroup στη Βουλή, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την αντιπολίτευση και «τα στρατευμένα ΜΜΕ» για στείρα, αδιέξοδη και μίζερη τακτική, δηλώνοντας ότι το αποτέλεσμα κρίνεται από τους καθ’ ύλην αρμόδιους τους, επενδύτες. Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας επικαλέστηκε την πτώση του δεκαετούς ομολόγου την Τρίτη στο 5,5%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις απαρχές της κρίσης. «Θα συνεχιστεί η πτώση των επιτοκίων, με έξοδο στις αγορές και όχι εκβιαστικά και βεβιασμένα όπως το ’14, αλλά ανοιχτά με όρους βιώσιμους και διατηρήσιμους» τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι κύριος κυβερνητικός στόχος είναι η «δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας» δίνοντας και πάλι το σύνθημα για δίκαιη ανάπτυξη. «Θα δούμε νέες θέσεις εργασίας που είναι και το ζητούμενο, αλλά και ανάπτυξη με οφέλη που θα καρπωθούν οι πολλοί με αξιοποίηση του μομέντουμ με νέο παραγωγικό μοντέλο. Προς αυτή την κατεύθυνση, ανακοίνωσε τη διενέργεια των 13 περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων για την ανάπτυξη.

Παράλληλα, ζήτησε από τα κυβερνητικά στελέχη να μην εφησυχάσουν και να «ξεκολλήσουν» έργα και φακέλους που είναι εγκλωβισμένοι στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. «Να αγνοήσετε το αρνητικό επικοινωνιακό περιβάλλον και να κάνετε ό,τι πρέπει να κάνετε για να τα καταφέρετε… Τα έργα θα μιλούν, αρκεί να πιστέψουμε ότι θα τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε» ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού στους υπουργούς του. 

Πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά στα χρόνια της κρίσης το ισοζύγιο εργασίας είναι θετικό, δηλώνοντας ότι η ανάκτηση σταθερών θέσεων εργασίας αποτελεί προτεραιότητα. Παράλληλα, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει μεταρρυθμίσεις όπως το ν/σ για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που θα κατατεθεί αρχές προς μέσα Σεπτεμβρίου για «να δημιουργηθεί το νέο σχολείο των ίσων ευκαιριών».

Ο πρωθυπουργός έθεσε και το θέμα της μονιμότητας των συμβασιούχων στο δημόσιο, κάνοντας λόγο για απαράδεκτες συνθήκες ομηρίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει ρύθμιση. 

Ξανά στο τραπέζι η διαφθορά

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς και «η ανάδειξη των σκοτεινών υποθέσεων και των ευθυνών του πολιτικού προσωπικού» αποτελεί σταθερή δέσμευση της κυβέρνησης, επικαλούμενος και την επιτροπή για την Υγεία. «Έχουμε δεσμευτεί να μη συγκαλύψουμε τίποτε σε υποθέσεις όπως τα εξοπλιστικά, ο Παπαντωνίου, η Siemens, η Novartis και η υπόθεση του Ερρίκος Ντυνάν» δήλωσε.

Υπόθεση Noor 1

O κ. Τσίπρας αναφέρθηκε δε ειδικά στην υπόθεση του Noor 1 μιλώντας για «άθλια υπόθεση με δύο τόνους ηρωίνης και μυστηριώδεις θανάτους πολλών κρίσιμων μαρτύρων». Η κυβέρνηση, ανέφερε, στο πλαίσιο των συνταγματικών αρμοδιοτήτων και της δικαιοκρατίας θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε η δικαιοσύνη να αφεθεί απερίσπαστη να εξετάσει τις υποθέσεις, ο ελληνικός λαός να μάθει και οι υπεύθυνοι να τιμωρηθούν.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο η Νέα Δημοκρατία να καταθέσει πρόταση μομφής για τις φερόμενες τηλεφωνικές επικοινωνίες του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη Ευθύμιο Γιανουσσάκη, ο οποίος εμπλέκεται στην υπόθεση του Noor 1, άφησε στον ΣΚΑΪ ο αντιπρόεδρος του κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης.

Την οριστική άρση των κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls) «το επόμενο διάστημα» προανήγγειλε στο μεταξύ ο υπουργός Επικράτειας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακοπουλος, μιλώντας στο συνέδριο των εξαγωγέων, χωρίς όμως να γίνει πιο συγκεκριμένος. 

«Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι θετική έκβαση, αλλά η καθυστέρηση στο κλείσιμο κόστισε στην οικονομία πάνω από 5 δισεκ. ευρώ και νέα μέτρα λιτότητας θα ισχύσουν έως το 2022» δήλωσε στο μεταξύ στον ΣΚΑΪ ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας.
Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας