Τζανακόπουλος: Εξωθεσμικές παρεμβάσεις Ρέγκλινγκ-Πετύχαμε το 90% των στόχων

Σφοδρή επίθεση στον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, αλλά και κατά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξαπέλυσε μέσω του ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κάνοντας λόγο για εξωθεσμικές παρεμβάσεις και στρατηγική δημιουργίας ενδοκυβερνητικών «ρηγμάτων».

Με αφορμή την αναφορά του επικεφαλής του ESM ότι κάποιοι υπουργοί αρνούνται την ιδιοκτησία του μνημονίου, και αμφισβητούν συμφωνηθέντα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Τζανακόπουλος σχολίασε ότι και ο κ. Σόιμπλε έχει επιχειρήσει να δημιουργήσει ρήγματα μέσα στην κυβέρνηση. «Είναι ενδιαφέρουσα στρατηγική,  χωρίς αποτέλεσμα, και δεν πατάει στην πραγματικότητα» δήλωσε, μιλώντας για «εξωθεσμικές παρεμβάσεις που αφορούν το σύνολο των θεσμών της ελληνικής δημοκρατίας». «Δεν μπορούν να προχωρούν σε τέτοια σχόλια… Ο καθένας τα του οίκου του, φαντάζεστε αν παρεμβαίναμε για τον τρόπο που διοικείται ο ESM θα γινόταν πολεμική κατάσταση στην Ευρώπη». «Υπάρχει δημοκρατία να το καταλάβει ο κ. Ρέγκλινγκ» δήλωσε.

Δεν εξυπηρετούν, συνέχισε, σε τίποτα τέτοιες παρεμβάσεις εκ μέρους των θεσμών εφόσον ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση και τηρούμε όλες τις δεσμεύσεις.

«Ο Κλάους Ρέγκλινγκ και η ΝΔ ταυτίζουν τις επενδύσεις με τις ιδιωτικές επενδύσεις... Δεν είναι μόνο οι ιδιωτικές επενδύσεις, είχαμε εκατοντάδες επενδυτές που περίμεναν ολοκλήρωση για να ξεκινήσουν σειρά από προτζεκτς σε τουρισμό, μεταφορές, κλπ. Θα δραστηριοποιηθούν μέσα από το ΧΑ και αυτό θα περάσει και στην πραγματική οικονομία» εκτίμησε.

«Έχουμε επιτύχει το 90% των στόχων που είχαμε θέσει» δήλωσε δε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με αφορμή τις αποφάσεις του περασμένου Eurogroup. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος εκτίμησε ότι μέχρι τέλους του 2018 θα υπάρξει πρώτη δοκιμαστική έξοδος στις αγορές, διευκρίνισε πάντως ότι η απόφαση εξόδου στις αγορές είναι θέμα του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Στο Eurogroup της περασμένης Πέμπτης, είπε ο κ. Τζανακόπουλος, υπάρχει σαφής προσδιορισμός μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με ρήτρα ανάπτυξης και πρωτοβουλίες για αναπτυξιακές δράσεις. Η οικονομία, πρόσθεσε, δείχνει σημάδια ανάκαμψης και αντιστροφής μιας σειράς καταστάσεων, παραθέτοντας σχετικούς δείκτες.

Για το ΔΝΤ δήλωσε ότι για πρώτη φόρα λέει ότι έχουν γίνει πολύ μεγάλα βήματα για τη βιωσιμότητα του χρέους και περιμένει τον Αύγουστο του 2018 για να καταλήξει αν το χρέος είναι βιώσιμο.

Εξάλλου, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε ότι η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών γίνεται στο πλαίσιο του σεβασμού των θεσμών ενόψει της συζήτησης στο κοινοβούλιο για την οικονομία, «καθώς έχουν ειπωθεί ανακρίβειες από τη ΝΔ».

Έβαλλε επίσης κατά της αντιπολίτευσης, και της ΝΔ ειδικότερα, λέγοντας «η αντιπολίτευση να μας πει πώς θα μειώσει τη φορολογία». «Οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα είναι αυτοί που είναι παρότι είναι πια είναι αρκετά χαμηλότεροι. Πώς θα επιτύχει τις φορολογικές ελαφρύνσεις ο κ. Μητσοτάκης; Ποιες δαπάνες θα περικόψει στο δημόσιο;» διερωτήθηκε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Τι δήλωσε για την υπόθεση της επικοινωνίας Καμμένου με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr