Μήνυμα Γιλντιρίμ: Επιστρέψτε τους «πραξικοπηματίες» στην Τουρκία

Ανοιχτά έθεσε το θέμα της παράδοσης των τούρκων στρατιωτικών ο Μπιναλί Γιλντιρίμ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που έχει με τον Αλέξη Τσίπρα.

Απαντώντας στην τοποθέτηση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι το θέμα επαφίεται στην ελληνική δικαιοσύνη, και ότι η κυβέρνηση σέβεται τις αποφάσεις της και τη διάκριση των εξουσιών, ο κ. Γιλντιρίμ απάντησε: «και εμείς σεβόμαστε τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και τη διάκριση των εξουσιών, πιστεύουμε όμως ότι οι πραξικοπηματίες δεν θα κάνουν πραξικόπημα κατά των ελληνοτουρκικών σχέσεων». Οι πραξικοπηματίες πρόσθεσε, πρέπει να επιστραφούν.

Ο τούρκος πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις του με τον κ. Τσίπρα μετά τη δύο και πλέον ωρών συνάντηση τους είπε ότι «εκατέρωθεν γίνονται παραβιάσεις στο Αιγαίο», και έκρινε θετική τη συμφωνία με τον κ. Τσίπρα να υπάρχει ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ των δύο πρωθυπουργών για να αποφεύγονται οι εντάσεις. Έθεσε επίσης θέμα «δίκαιης κατανομής» των ενεργειακών αποθεμάτων της Ανατολικής Μεσόγειου ανάμεσα στις «κυπριακές κοινότητες» όπως είπε.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Γιλντιρίμ είπε ότι το θέμα άφορα τις δυο κοινότητες οι οποίες πρέπει να βρουν δίκαιη και βιώσιμη λύση και δεν είναι θέμα του ΟΗΕ ο οποίος πρωτίστως πρέπει «μόνο να βοηθά». Κάλεσε μάλιστα την ΕΕ, να συμβάλλει στο θέμα των εγγυήσεων.

Αναφερόμενος στο θέμα των θεωρήσεων βίζας επανέλαβε ότι πρέπει να καταργηθούν. Ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη στήριξη που παρέχει στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και εξέφρασε παράπονο γιατί οι Ευρωπαίοι δεν αντιμετώπισαν οπό ς θα έπρεπε όσα έχουν συμβεί το τελευταίο χρόνο στην Τουρκιά, το δημοψήφισμα και τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ανοιχτοί δίαυλοι Αθήνας - Άγκυρας


Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας έθεσε το θέμα των παραβιάσεων, λέγοντας ότι είναι άδικο οι χώρες μας εξαιτίας των συνέχων παραβιάσεων που έχουν αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, να επιδίδονται σε αυξήσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι οι παραβιάσεις αυτές φτάνουν σε επικίνδυνο σημείο, κάτι που αναγνωρίζουν και οι δυο πλευρές και γι’ αυτό είπε συμφωνήσαμε να γίνουν αποφασιστικά βήματα και να είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία σε επίπεδο πρωθυπουργών αλλά και σε επίπεδο ΓΕΕΘΑ, για να αποφεύγεται η ένταση.

Για το Κυπριακό ο Αλέξης Τσίπα είπε ότι συμφωνήσαν να εντείνουν τις προσπάθειες ώστε να γίνουν βήματα για βιώσιμη λύση είτε στη Γενεύη είτε σε άλλα fora. Όσον αφορά το θέμα των ενεργειακών κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα θα αξιοποιήσει τη γεωγραφική θέση που έχει ανάμεσα στην Ευρώπη και το Ισραήλ. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα στηρίζει σταθερά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, ενώ τόνισε ότι πρέπει να γίνουν αποφασιστικά βήματα και από τις δυο πλευρές για την επίλυση των χρονιζόντων ζητημάτων.

Επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα

Την επιθυμία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επισκεφτεί επίσημα την Αθήνα εντός του έτους, ετέφερε στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκοπή Παυλόπουλο ο τούρκος πρωθυπουργός.

Με χαρά να επισκεφτεί την Αθήνα ο κ. Ερντογάν, του απάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι «αυτή η επίσκεψη πρέπει να προετοιμάσει καλά για να ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις των δυο χωρών».



"Eίμαστε γείτονες"

«Δεν πρέπει οι προκαταλήψεις και οι παρανοήσεις σε ορισμένα θέματα να μας εμποδίσουν να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις» τόνισε νωρίτερα ο Μπιναλί Γιλντιρίμ στο διάλογο που είχε με τον έλληνα ομόλογό του λίγο πριν την έναρξη των συνομιλιών τους στο Μέγαρο Μαξίμου. «Είμαστε γείτονες, και στην Τουρκία λέμε: "Ο γείτονας χρειάζεται ακόμη και τη στάχτη του γείτονα… Αυτή είναι η καλή γειτονία» δήλωσε δε.

Από την πλευρά του, ο έλληνας πρωθυπουργός, υποδεχόμενος στο Μαξίμου τον κ. Γιλντιρίμ, έκανε λόγο για επίσκεψη που πραγματοποιείται σε μια πολύ ενδιαφέρουσα περίοδο τόσο για τις σχέσεις των δύο χωρών και για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή όσο και για τις ευρωτουρκικες σχέσεις ευρύτερα.

Πηγή: skai.gr