Τσίπρας - Γιλντιρίμ: Να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις

«Δεν πρέπει οι προκαταλήψεις και οι παρανοήσεις σε ορισμένα θέματα να μας εμποδίσουν να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις» τόνισε ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ στο διάλογο που είχε με τον έλληνα ομόλογό του λίγο πριν την έναρξη των συνομιλιών τους στο Μέγαρο Μαξίμου. «Είμαστε γείτονες, και στην Τουρκία λέμε: "Ο γείτονας χρειάζεται ακόμη και τη στάχτη του γείτονα… Αυτή είναι η καλή γειτονία» δήλωσε δε.

Απαντώντας στην επισήμανση του Αλέξη Τσίπρα νωρίτερα ότι «είμαστε και οι δυο μηχανικοί και πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με πολύ θετικό και πολύ πραγματιστικό τρόπο καθώς οι σπουδές μας είναι θετικές» ο κ. Γιλντιριμ συμφώνησε, προσθέτοντας ότι «οι ευκαιρίες που έχουν οι δύο χώρες είναι περισσότερες από τα υπάρχοντα προβλήματα». Ο τούρκος πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι «πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα θέματα στο πλαίσιο της λογικής με ψυχραιμία και με τον καλύτερο τρόπο να οδηγούμαστε στην επίλυσή τους».

Από την πλευρά του, ο έλληνας πρωθυπουργός, υποδεχόμενος στο Μαξίμου τον κ. Γιλντιρίμ, έκανε λόγο για επίσκεψη που πραγματοποιείται σε μια πολύ ενδιαφέρουσα περίοδο τόσο για τις σχέσεις των δύο χωρών και για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή όσο και για τις ευρωτουρκικες σχέσεις ευρύτερα.

«Στην τελευταία συνάντηση που είχαμε σε διακυβερνητικό επίπεδο στη Σμύρνη είχαμε ανοίξει μια πολύτιμη ευρεία θετική ατζέντα στις σχέσεις των δύο χωρών και θα ξαναπιάσουμε το νήμα για να οικοδομήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης και σχέσεις συνεργασίας. Είναι πεποίθησή μας ότι αυτές οι σχέσεις μπορούν να αποβούν προς όφελος των δυο λαών» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Υπάρχουν και προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Εγώ πρέπει να επισημάνω ένα πράγμα: και οι δύο χώρες είχαν δυσκολίες, και οι δυο δεν προσπάθησαν να επωφεληθούν των δυσκολιών του γείτονα… Στις δύσκολες στιγμές οι γείτονες πρέπει να στηρίζουν ο ένας τον άλλο και αυτό κάνουν» σχολίασε ο πρωθυπουργός.

Προσβλέπω, πρόσθεσε, να αντιμετωπίσουμε με εποικοδομητικό τρόπο τις σημαντικές προκλήσεις και να προσεγγίσουμε με γενναιότητα ζητήματα ανοιχτά για δεκαετίες για να δώσουμε λύση, αναφέροντας ότι «προσβλέπω ακόμα στη δυνατότητα προσέγγισης των προβλημάτων με θετικό τρόπο καθώς και εας οι σπουδές σας είναι θετικές είστε μηχανικός όπως εγώ».
Πηγή: skai.gr