ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κατά Βούτση για κυβερνητική προπαγάνδα μέσω της Βουλής

Για κυβερνητική προπαγάνδα μέσω της Βουλής κατηγορεί ευθέως η Δημοκρατική Συμπαράταξη τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, αντιδρώντας έντονα στην πρωτοβουλία του να εγκαινιάσει τη νέα ενότητα της ιστοσελίδας της Βουλής «Το θέμα της Ημέρας» με το ερώτημα «Τι επιδιώκει η Ελλάδα στο αυριανό Eurogroup μετά την υπερψήφιση των προαπαιτούμενων από τη Βουλή» και τις απόψεις του πρωθυπουργού.

«Ο θεσμός του Κοινοβουλίου δεν μπορεί, δεν επιτρέπεται να αποτελεί μέρος της Κυβερνητικής προπαγάνδας», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Συμπαράταξη, καταλογίζοντας στον κο Βούτση «παιχνίδια» που αναιρούν ακόμα και την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα δεν θα συμμετάσχει σε αυτά.

«Η Δημοκρατική Συμπαράταξη φυσικά και δεν πρόκειται να συναινέσει και να συμμετάσχει σε τέτοια παιχνίδια, που αναιρούν ακόμη και την αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Ούτε και θα δεχτούμε τον ρόλο του διαγωνιζόμενου σε θέματα εκθέσεων που επιλέγει ο κ. Τσίπρας και οι προπαγανδιστές», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Ήδη από χθες τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν στηλιτεύσει την πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής μία μόλις ημέρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup, σχολιάζοντας ότι ο Νίκος Βούτσης αναλαμβάνει ένα ρόλο που υπερβαίνει τις θεσμικές του αρμοδιότητες προκειμένου όπως εκτιμούσαν να ενισχύσει τις προσπάθειες του Μεγάρου Μάξιμου για αναζήτησή "συνενόχων" ενόψει ενός πιθανού διαπραγματευτικού φιάσκου για το χρέος και για να προετοιμάσει το έδαφος για μία πιθανή πρόταση περί σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις, ιδίως της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, πάντως το επίμαχο ερώτημα όπως και οι θέσεις των ΑΝΕΛ και της Χρυσής Αυγής - που ήταν τα μόνα κόμματα που απάντησαν - αποσύρθηκαν αιφνιδίως κι άνευ αιτιολογίας από την ιστοσελίδα της Βουλής και στη θέση τους παρέμεινε μόνο η ενότητα "Το θέμα της Ημέρας" άνευ όμως περιεχομένου.

Κύκλοι του Προέδρου της Βουλής, ωστόσο, απέφυγαν να δώσουν τροφή για συνέχεια στην αντιπαράθεση, απαντώντας λακωνικά "ουδέν σχόλιο".


Η ανάρτηση που έγινε στον επίσημο διαδικτυακό τόπο της Βουλής έχει ως εξής:

«Μετά την υπερψήφιση από τη Βουλή, στις 18 Μαΐου και στις 9 Ιουνίου 2017, όλων των προαπαιτούμενων μέτρων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς και την υπερψήφιση των αντίμετρων της ελληνικής κυβέρνησης για τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και την ενίσχυση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας, συνεδριάζει αύριο στο Λουξεμβούργο το Eurogroup (άτυπη συνδιάσκεψη των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης) με αντικείμενο την επίτευξη συμφωνίας για το ελληνικό ζήτημα.

Η ελληνική πλευρά -όπως εξήγησε στο χθεσινό (13-6-2017) υπουργικό συμβούλιο ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας- επιδιώκει λύση που θα ανοίγει δρόμο για αυτοδύναμη σταθερή δυνατότητα εξόδου στις αγορές με βιώσιμους όρους. Η βιωσιμότητα του χρέους αποτελεί εξίσωση τριών παραμέτρων: Πρώτον, των αναγκαίων μέτρων για το χρέος, δηλαδή (α) περίοδο χάριτος για τα επιτόκια, (β) επέκταση των ωριμάνσεων ομολόγων, (γ) επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Δεύτερον, των ρυθμών ανάπτυξης. Τρίτον, των πρωτογενών πλεονασμάτων.

«Εμείς διεκδικούμε τα χαμηλότερα δυνατά πλεονάσματα, ώστε να έχουμε λύση κοινωνικά βιώσιμη. Διεκδικούμε δεσμεύσεις για συγκεκριμένες αναπτυξιακές δράσεις, ώστε να πετύχουμε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Και βεβαίως, τη μεγαλύτερη δυνατή επέκταση, καθώς και την ομαλοποίηση της καμπύλης των αποπληρωμών» διευκρίνισε ο Πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «το κλειδί βρίσκεται στην αποδοχή της πρότασης για έναν αυτόματο μηχανισμό σύνδεσης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με την ανάπτυξη, ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ θεσμών και να δοθεί η δυνατότητα για θετικές εκθέσεις βιωσιμότητας από όλους τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πρόκειται για μια λελογισμένη και δίκαιη πρόταση που σέβεται τις επιφυλάξεις όλων των πλευρών και δημιουργεί τους όρους για την οριστική υπέρβαση της κρίσης».
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά