Επιτροπή Δεοντολογίας: Tην αυστηρότερη των ποινών για τον Κασιδιάρη

Την εξάντληση της αυστηρότητας στην επιβολή ποινών στον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, για το πρωτοφανές επεισόδιο χειροδικίας εναντίον του Νίκου Δένδια τον περασμένο Μάιο στην Ολομέλεια, εισηγήθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής η Επιτροπή Δεοντολογίας κατόπιν εξέτασης της υπόθεσης, ζητώντας ουσιαστικά να υπερβεί η ποινή του την παρακράτηση του ½ της μηνιαίας βουλευτικής του αποζημίωσης, ενώ οι Χυρσαυγίτες εμφανίστηκαν αμετανόητοι.

Η απόφαση μάλιστα ελήφθη ομόφωνα από συμπολίτευση και αντιπολίτευση - με εξαίρεση τη Χρυσή Αυγή – και με τα μέλη της Επιτροπής να χαρακτηρίζουν «αντιδεοντολογική και αντικοινοβουλευτική» τη συμπεριφορά του Ηλία Κασιδιάρη, προσθέτοντας ότι η πράξει του ενέχει και ποινικές ευθύνες. Υπό αυτό το σκεπτικό μάλιστα εισηγήθηκαν στον Νίκο Βούτση αναθεώρηση του Κανονισμού της Βουλής, ώστε να προβλέπει συγκεκριμένες συνέπειες για τις περιπτώσεις βιαιοπραγίας.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης παρότι είχε κληθεί να παραστεί στην Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας δεν εμφανίστηκε. Αντ’ αυτού την υπεράσπισή του ανέλαβε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς, ο οποίος κατέδειξε ότι οι Χρυσαυγίτες δεν μετανιώνουν για το πρωτοφανές επεισόδιο. Έφτασε, δε, στο σημείο να συνδέσει το επίμαχο περιστατικό με την - κατά την άποψή του – «αρχηγική εμφάνιση» του κου Δένδια λίγες μέρες μετά.

Ο κος Παππάς επιχείρησε να δικαιολογήσει τον Ηλία Κασιδιάρη με το καινοφανές επιχείρημα ότι «παγιδεύτηκε» από τον Νίκο Δένδια. «Ο Ηλίας Κασιδιάρης πιάστηκε σαν το ποντίκι στη φάκα από το Νίκο Δένδια», φέρεται να ισχυρίστηκε, υποστηρίζοντας ότι γνωρίζοντας το ευερέθιστο του χαρακτήρα του Χρυσαυγίτη βουλευτή «σκηνοθέτησε το επεισόδιο».

Παράλληλα, η Επιτροπή Δεοντολογίας γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της πρότασης του Προέδρου της Βουλής, για αποκλεισμό των βουλευτών της Χρυσής Αυγής από τις αντιπροσωπείες της Βουλής σε διεθνείς οργανισμούς για όσο διάστημα διαρκεί η δική περί «εγκληματικής οργάνωσης».

Αναφορικά με την υπόθεση του έταιρου βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Γιάννη Σαχινίδη, ο οποίος τον περασμένο Μάρτιο διένειμε σε μαθητές γυμνασίου της Πέλλας προπαγανδιστικό υλικό μισαλλόδοξου περιεχομένου εντός του Κοινοβουλίου, η Επιτροπή Δεοντολογίας αφού καταδίκασε απερίφραστα τη στάση του ως αντιδεοντολογική τον παρέπεμψε για την επιβολή κυρώσεων στον Πρόεδρο της Βουλής, καθώς δεν πείστηκε από τους ισχυρισμούς του ότι αγνοούσε πως αυτό απαγορεύεται.
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά