Φραστική επίθεση Κατσίκη εναντίον εκπροσώπου μεταναστών στη Βουλή

Πρωταγωνιστής σε ένα απαράδεκτο επεισόδιο εντός της Βουλής ήταν ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ, Κωνσταντίνος Κατσίκης, που λογόκρινε εκπρόσωπο του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, ξεσπώντας εναντίον του επειδή εκείνος υπαινίχθηκε ότι οι μετανάστες που διαβιούν στη χώρα μας δεν έχουν πάντα δίκαιη αντιμετώπιση από τις αρχές, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως τα θύματα που καταγγέλλουν ρατσιστική βία εναντίον τους πρέπει να δικαιώνονται και να μην επαναληφθούν περιστατικά τύπου Μανωλάδας.

Ο βουλευτής του συγκυβερνώντος κόμματος επιτέθηκε στον Σαμσιντίν Ιντρίσου, μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, δια της πλαγίας οδού, εγκαλώντας την πρόεδρο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, Αφροδίτη Σταμπουλή που τον ευχαρίστησε για την τοποθέτησή του ενώ κατά την άποψη του ίδιου ο κος Ιντρίσου είχε προσβάλλει του Έλληνες.

«Τι τον ευχαριστείτε; Που έρχεται εδώ και βρίζει τους Έλληνες», σημείωσε οργισμένος ο κος Κατσίκης.

Μεγαλύτερη ένταση επικράτησε όταν ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Γιώργος Τσαρμπόπουλος, βλέποντας τον Κωνσταντίνο Κατσίκη να αποχωρεί επικαλούμενος άλλη υποχρέωση τον ειρωνεύτηκε.

«Ευχαριστούμε για την ευγένειά σας», σχολίασε σκωπτικά ο κος Τσαρμπόπουλος, προκαλώντας τον εκνευρισμό του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ, που άρχισε να φωνάζει ακατάληπτα, επιδιδόμενος σε ένα παραλήρημα εν μέσω του οποίου φέρεται να είπε μεταξύ άλλων «ντροπή σας που καλείτε εδώ όλους αυτούς που βρίζουν τους Έλληνες».

Το περιστατικό προσλαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις, δεδομένου ότι έλαβε χώρα στην Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής κατά τη συζήτηση μάλιστα της ετήσιας έκθεσης του δικτύου καταγραφής περιστατικών ρατσιστικής βίας.

Η στάση του βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, που έχει προκαλέσει πολλάκις στο παρελθόν αρνητικά σχόλια περί «ακραίων» και «ομοφοβικών» αντιλήψεων, πυροδότησε τη μήνη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που θέλοντας να διαχωρίσουν τη θέση τους, τον κατηγόρησαν για απόπειρα τρομοκράτησης και προσπάθεια επίδειξης πατριωτισμού.

«Καμιά φορά ξεχνάμε ότι κάποια αυθόρμητα εντός εισαγωγικών ξεσπάσματα εξυπηρετούν μύχιους μισαλλόδοξους πόθους κι οδηγούν σε επικίνδυνες ατραπούς. Δεν μπορεί κανείς το 2017 να εθελοτυφλεί μπροστά σε ένα υπαρκτό πρόβλημα. Πίσω από την ταμπέλα του πατριώτη κανένας δεν μπορεί να κρυφτεί. Αν δεν καταλάβουμε ότι η προάσπιση της Δημοκρατίας μας περνάει μέσα από την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν μπορούμε να πάμε μπροστά. Δεν πρέπει να εκφραζόμαστε έτσι μέσα στο Ναό της Δημοκρατίας», σχολίασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτα Δριτσέλη στηλιτεύοντας τη στάση του κου Κατσίκη και ζητώντας την έμπρακτη επίδειξη μεταμέλειας από μέρους του.

Εξίσου επικριτικός ήταν και ο Γιώργος Ψυχογιός (ΣΥΡΙΖΑ), που τόνισε ότι: «Η Επιτροπή αυτή έχει ρόλο να φιλοξενεί εδώ όλες τις απόψεις. Μπορεί ο καθένας να λέει ελεύθερα ότι θέλει και πρέπει να τον ακούμε. Οποιαδήποτε προσπάθεια τρομοκράτησης ανθρώπων που έρχονται εδώ είναι εντελώς απαράδεκτη. Εδώ ερχόμαστε να αναδείξουμε τα προβλήματα αν γίνεται αυτό εδώ σκεφτείτε στην κοινωνία πόση δουλειά έχουμε για να εμπεδώσομε την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Εναντίον του Κωνσταντίνου Κατσίκη καταφέρθηκε κι ο Γιώργος Τσαρμπόπουλος, καταλογίζοντάς του ξεκάθαρα ρατσιστικό λόγο. «Το να θεωρείς την τοποθέτηση ενός ανθρώπου, που πιθανά μάλλον να έχει υπάρξει κι ο ίδιος θύμα ρατσιστικής βίας, ως εξύβριση των Ελλήνων επειδή δεν έχει τη δική σου εθνική καταγωγή και χρώμα είναι ρατσιστικός λόγος. Κι ιδίως όταν συμβαίνει εδώ μέσα, είναι πολύ σοβαρό», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Εγώ εδώ ήρθα μόνο για να μεταφέρω το μήνυμα των μεταναστών. Δεν ήρθα ούτε για να προσβάλω κανέναν ούτε για να συγκρίνω την Ελλάδα με την Γκάνα. Ήρθα σε αμηχανία», ξεκαθάρισε από την πλευρά του ο Σαμσιντίν Ιντρίσου, που έγινε δέκτης των πυρών του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ, αποφεύγοντας να ρίξει λάδι στη φωτιά.

Αίσθηση, δε, προξένησε το γεγονός ότι ο βουλευτής του συγκυβερνώντος κόμματος, Κωνσταντίνος Κατσίκης βρήκε στήριξη μόνο από τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Γιάννη Αϊβατίδη, ο οποίος επιχείρησε να υποβαθμίσει το περιστατικό, χαρακτηρίζοντάς το «ανύπαρκτο».

Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά