«Πόρτα» από την αντιπολίτευση στην εθνική συνεννόηση για το χρέος

«Όχι» εις τριπλούν εισέπραξε ο πρωθυπουργός από ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι στο προσκλητήριο που απηύθυνε πρόσφατα για «εθνική γραμμή» στη διευθέτηση του χρέους.

Ο ένας μετά τον άλλον οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των τριών κομμάτων εξαπέλυσαν βολές εναντίον του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης αφενός μεν για τη διαπραγματευτική τους τακτική αφετέρου δε για τη στάση τους απέναντι στην αντιπολίτευση, κρίνοντας το "κάλεσμα" υποκριτικό.

Πρώτος σήκωσε το γάντι ο Ανδρέας Λοβέρδος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, απορρίπτοντας ευθέως το αίτημα του πρωθυπουργού για εθνική συνεννόηση, καθώς όπως είπε το θεωρεί «κουτοπόνηρο».

«Μόλις προ 20 ημερών ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την αντιπολίτευση “μενουμΕυρώπηδες” προσβάλλοντάς μας. Κι έχει το θράσος τώρα που όλα τέλειωσαν να ψάχνει να βρει διαιρέτες να βγάλει σε ρεφενέ τις πολιτικές του ευθύνες για να μην τις αναλάβει μόνος του. χι λοιπόν στις κουτοπόνηρες δηλώσεις περί δήθεν συνεννόησης», υπογράμμισε ο κος Λοβέρδος.

Λίγη ώρα αργότερα «πόρτα» έριχνε εμμέσως στον πρωθυπουργό και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, ξεκαθαρίζοντας ότι εθνική συνεννόηση χωρίς ενημέρωση και με ύβρεις δεν είναι εφικτή. Κατηγόρησε, δε, την κυβέρνηση ότι μετέτρεψε την αξιολόγηση σε «όμηρο» του χρέους, οδηγώντας τη χώρα σε μία ακόμα ήττα.

«Τι είναι αυτό που κάνει τον πρωθυπουργό να ενημερώνει τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ πριν από την εθνική αντιπροσωπεία; Και πώς συνδυάζονται με την απαίτηση της κυβέρνησης για εθνική ομοψυχία και ενιαία θέση, να έχουμε μια κυβέρνηση που βρίζει και λοιδορεί κι όταν ηττάται να ζητάει συνεργασία αλλά χωρίς ενημέρωση; Η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα από ήττα σε ήττα και δεν έχει καν το ελαφρυντικό ότι μάχεται υπέρ της εθνικής αξιοπρέπειας γιατί κι αυτή την έχει εκχωρήσει στην ανάγκη να επιβιώσει πολιτικά», σημείωσε ο κος Δένδιας.

Παρά τα διαδοχικά «όχι» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς, επιδόθηκε σε νέες προσπάθειες για διακομματική συνεννόηση, επαναλαμβάνοντας ότι η διευθέτηση του χρέους είναι εθνική υπόθεση.

«Επιδίωξη της κυβέρνησης παραμένει μία καθαρή λύση. Να έχουμε μία συμφωνία που δεν θα παγιδεύει την ελληνική κοινωνία. Θέλουμε έναν καθαρό διάδρομο ώστε να καταλάβουν όλοι ότι έχουμε έναν σαφή ορίζοντα πια για να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση. Είναι επιδίωξη όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά για τη χώρα και σε αυτό σας καλούμε να συμβάλλετε. Εμείς παλεύουμε με επιμονή ίσως αστοχίες ή και λάθη, αλλά παλεύουμε για μια οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση», ανέφερε ο κος Μαντάς.

Ούτε οι ήπιοι τόνοι και το νέο άνοιγμα του Χρήστου Μαντά πάντως φάνηκε να πείθει την αντιπολίτευση, με τον Γιώργο Αμυρά από το Ποτάμι να απαντάει χρησιμοποιώντας ακόμη πιο σκληρή γλώσσα, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι αναζητά συνενόχους μπροστά στο αδιέξοδο που η ίδια δημιούργησε.

«Επειδή η κυβέρνηση τα έχει κάνει μαντάρα, μπορεί αυτή η συναινετική διάθεση να υποκρύπτει διάθεση συνενοχής στο ναυάγιο για να μην το χρεωθείτε μόνοι σας, αλλά οι συναινέσεις χτίζονται στη βάση της αλήθειας και επί τη βάση της ενημέρωσης και σχεδίου», τόνισε χαρακτηριστικά ο κος Αμυράς.
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά