Παππάς για πρόταση Σόιμπλε: Αν ενταχθούμε στο QE γιατί όχι;

Ανοιχτός στην υιοθέτηση από την κυβέρνηση της πρότασης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για ένταξη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά χωρίς χρήματα, έως ότου αποσαφηνιστεί το θέμα του χρέους, δηλώνει ο Νίκος Παππάς, ενώ περιορίζει τις όποιες προσδοκίες για εξεύρεση λύσης στις 15 Ιουνίου, παραπέμποντας στη Σύνοδο Κορυφής της 22ης Ιουνίου.

Όπως λέει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, ενόψει του Eurogroup, εφόσον η πρόταση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ανοίγει το δρόμο για επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, η Ελλάδα δεν θα πει όχι.

«Μια λύση που οδηγεί την χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι μια λύση που ανοίγει τον δρόμο για να επιστρέψουμε σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα στις αγορές και να στείλουμε ένα σήμα ότι περνάμε σε άλλη φάση», αναφέρει ο κ. Παππάς.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής εμφανίζεται αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης, αλλά παραδέχεται πως «πρέπει να μιλάμε για τις δυσκολίες με τρόπο ανοιχτό και ειλικρινή. Αυτή τη στιγμή νομίζω ότι διαμορφώνεται ένα πεδίο όπου πιο δύσκολο είναι να επιτευχθεί μια λύση στο Eurogroup, παρά στη σύνοδο κορυφής. Αυτό αποτυπώνει και ένα δομικό πρόβλημα που υπάρχει στην Ευρώπη. Ένα πρόβλημα διαφάνειας στον τρόπο που πρέπει να λειτουργούν οι θεσμοί και λογοδοσίας όσων υπηρετούν σε θέσεις κλειδιά στη διαδικασία αυτή».

Εκτιμά επίσης ότι «στην πορεία αυτών των δυο χρόνων η Ελλάδα έχει κερδίσει συμμάχους». «Τον Ιούλιο του 2015, ήμασταν απελπιστικά μόνοι και τώρα οι εξελίξεις μας δικαιώνουν» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος εξάλλου στο σχέδιο νόμου για τα ΜΜΕ στην εφημερίδα Documento, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών λέει ότι το νομοσχέδιο βρίσκεται στην κεντρική νομοπαρασκευαστική επιτροπή τις επόμενες μέρες θα πάει προς τις επιτροπές, και στα μέσα προς τα τέλη Ιουνίου θα έχει ψηφιστεί.

«Σήμερα βρισκόμαστε στο σημείο όπου για πρώτη φορά επιχειρείται να μπει μια τάξη με όρους διαφάνειας σε αυτό το τοπίο. Το νέο σχέδιο νόμου εισάγει και την πλατφόρμα κατανομής του διαφημιστικού χρόνου που θα ολοκληρωθεί με ένα σύστημα στο οποίο οι συναλλαγές θα είναι διαφανείς και δημόσιες και αυτό θα διασφαλίσει τα συμφέροντα των ιδιωτικών καναλιών και του Δημοσίου», σημειώνει ο κ. Παππάς.

«Έχουμε καταστήσει σαφές ότι από τη δική μας πλευρά δεν θα αποδεχτούμε οποιαδήποτε πρόταση που δεν θα δίνει οριστική λύση και δεν θα εγγυάται την έξοδο της Ελλάδας με βιώσιμους όρους στις αγορές», διαμηνύει από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Τα μέσα ενημέρωσης στοχοποιούν όμως και κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών για την πρόταση του ESM που είδε την Παρασκευή το φως της δημοσιότητας. Τις πληροφορίες δημοσιοποίησαν διεθνή πρακτορεία επικαλούμενα σχετικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Πηγή: skai.gr