Κλείσιμο

Συνέντευξη-παρακαταθήκη Μητσοτάκη: Ποτέ δεν υπολόγισα το πολιτικό κόστος

«Εγώ τουλάχιστον καμία στιγμή δεν υπολόγισα το λεγόμενο πολιτικό κόστος διότι είχα την πολιτική άνεση και την ηθική άνεση αν θέλετε, καθώς δεν είχα υποσχεθεί τίποτε στον ελληνικό λαό», είναι τα λόγια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Αλέξη Παπαχελά, υπό τον όρο να προβληθεί μετά το θάνατό του.

Το πρώτο απόσπασμα της πολύωρης αυτής συνέντευξης – συνολικής διάρκειας 30 ωρών – προβλήθηκε την Τετάρτη στο πλαίσιο της έκτακτης εκπομπής του ΣΚΑΪ με παρουσιαστή τον Παύλο Τσίμα, και καλεσμένους τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣτΕ, Παναγιώτη Πικραμμένο, και τον πρώην υπουργό Γιάννη Παλαιοκρασσά.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του ΟΤΕ, ανέφερε πως το μείζον θέμα ήταν το πού κατέληξε η εταιρεία, «διότι ενεπλέκοντο τα ιδιωτικά συμφέροντα τα οποία σε τελική ανάλυση έριξαν την κυβέρνηση».

Σημείωσε ότι η «παλαιά καραμανλική» πτέρυγα δεν τον στήριξε στην κυβερνητική του προσπάθεια.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του με τον Ανδρέα Παπανδρέου τόνισε ότι ποτέ δεν είχαν στενές επαφές ωστόσο δεν δίστασε σε περιόδους κρίσιμες για τη χώρα, να επικοινωνήσει μαζί του «για να υπάρξει συνεννόηση και λύση».

Ως μία από τις δυσκολότερες αποφάσεις που κλήθηκε να πάρει, ανέφερε την ιδιωτικοποίηση των ΚΤΕΛ κατά την οποία απολύθηκαν 7.500 άνθρωποι οι οποίοι είχαν συνδικαλιστική υποστήριξη και είχαν δημιουργήσει πολλά προβλήματα.

Οι αντιδράσεις που υπήρξαν τότε, αλλά και οι συνθήκες οι οποίες δεν ήταν ώριμες, ήταν και αυτές που - όπως είπε - ευθύνονται για το ότι η μεταρρυθμιστική του προσπάθεια δεν προχώρησε με τους ρυθμούς που θα επιθυμούσε.
Πηγή: skai.gr