Μητσοτάκης: Η πολιτική σου παρακαταθήκη αειθαλής, το παράδειγμά σου οδηγός

Πάνδημος υπήρξε ο αποχαιρετισμός στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη πριν από λίγη ώρα στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, με πλήθος πολιτών να φωνάζουν «αθανάτος».

Συναισθηματικά φορτισμένος, μετά την εξόδιο ακολουθία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποχαιρέτησε σε δεύτερο πρόσωπο τον πατέρα του υπενθυμίζοντας ότι «είχες απολυτη επίγνωση ότι η ιστορία δεν γράφεται με ‘’αν’’ και ότι ο χρόνος δεν γυριζει ποτε πίσω».

Η πολιτική σου παρακαταθήκη, συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ, ήταν αειθαλής και το παράδειγμά σου οδηγός για όλους μας: Σεβασμός της δημοκρατίας, επιδίωξη ενότητας, να λέμε την αλήθεια. «Το κακό που πάλεψες μια ζωή είναι πάντα ζωντανό, λαϊκισμός, φθόνος, μισαλλοδοξία, διχασμός παραμένουν συνοδοιπόροι μας...» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.




 Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, ήσουν ο τελευταίος που πέρασε από τις συμπληγάδες και δεν έμεινε ποτέ από αντοχή, σημειώνοντας ότι σήμερα που η Ελλάδα δείχνει αποσβολωμένη μπροστά στους Λαιστρυγόνες και τους κύκλωπες μιας μεγάλης κρίσης, τα λόγια σου δεν είναι για να μας θυμίζουν τι θα μπορούσε να είχε συμβεί «εάν», καθώς είχες επίγνωση ότι η ιστορία δε γράφεται με «εάν».

«Οι αρχές σου ήταν απλές αλλά σημαντικές, να λέμε την αλήθεια και να μην κοροϊδεύουμε το λαό, να επιδιώκουμε την ενότητα, όχι το διχασμό, και ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι στο κέντρο της Ευρώπης» υπογράμμισε.

Στη δική μας γενιά – είπε ο κ. Μητσοτάκης - περνά το χρέος να αντιμετωπίσουμε τον λαικισμο,τον φθόνο και τον διχασμό Σε ικανοποιούσε που ήσουν μπροστά από την εποχή σου και δικαιώθηκες, αλλά δεν σου αρκούσε, είπε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «δεν μας επέτρεψες ποτέ να ξεχάσουμε ότι μαζί με τα προνόμια έρχονται υποχρεώσεις και μια μεγάλη ευθύνη».




«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης περναέι στη χορεία των τετιμημένων και στην αιωνιότητα» τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Ήταν ηγέτης που άφησε το στίγμα του ανεξίτηλο στη χώρα μας» επισήμανε. Άφησε πίσω, είπε ο κ. Παυλόπουλος, του τέσσερις παρακαταθήκες: Την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, την αφοσίωση του στην κοινοβουλευτική δημοκρατία, οπού υπήρξε κορυφαίος κοινοβουλευτικός ρήτορας, την προσήλωση του στην Ευρωπαϊκή Πορεία του τόπου οπού υπήρξε κορυφαίος Ευρωπαίος ηγέτης και την παρακαταθήκη της ενότητας και της ομόνοιας. Έδειξε με το παράδειγμα του, πρόσθεσε, ότι πραγματικός ηγέτης δεν είναι αυτός που υψώνει τείχη αλλά αυτός που στήνει γέφυρες.

Σπουδαίο Έλληνα, που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην ιστορία της Ελλάδας και του Ελληνισμού, χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. 


Θερμός χαιρετισμός Τσίπρα - Μητσοτάκη στην εξόδιο ακολουθία - ΦΩΤΟ

«Σήμερα ο Ελληνισμός αποχαιρετά έναν σπουδαίο Ελληνα.Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συνέβαλε στην ανοικοδόμηση της σύγχρονης Ελλάδος», είπε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Όπως είπε, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στάθηκε με γενναιότητα απέναντι στις σειρήνες του λαϊκισμού και με σύνεση στα εθνικά θέματα.

Τόνισε πως αποτελούσε υπόδειγμα κοινοβουλευτικού άνδρα και πολίτικου που πρωταγωνίστησε στην εμπέδωση συμφιλίωσης. Όπως είπε την τόλμη να υιοθέτει και υλοποιεί πολιτικές, περιφρονώντας το όποιο πολίτικο κόστος, πρεσβεύοντας ότι τα συμφέροντα της πατρίδας δεν υπηρετούνται μέσα από ρητορικές κορόνες, αλλά με υπευθυνότητα και τόλμη και με την αρχή να είσαι ωφέλιμος στην πατρίδα πάρα αρεστός στην κοινωνία.

«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε πολίτικος που πολιτεύτηκε μπροστά από την εποχή του και ίσως αυτό να μην του αναγνωρίστηκε» παρατήρησε ο κ. Αναστασιάδης. 



Παρόντες στην νεκρώσιμη ακολουθία - στην όποια χοροστάτησε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος - ήταν οι πρόεδροι της Ελλάδας και της Κύπρου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της βουλής Νίκος Βούτσης, οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς, Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου.

Παρόντες επίσης, η Φώτη Γεννήματα, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Σταυρός Θεοδωράκης, ο Βασίλης Λεβέντης, ο Θανάσης Θεοχαροπουλος και δεκάδας υπουργοί, βουλευτές και κορυφαία στελέχη της ΝΔ και των άλλων κόμματων, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, ξένων πρεσβειών και πλήθος κόσμου που είχαν κατακλύσει τους γύρω δρόμους.

Η σορός του πρώην πρωθυπουργού τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα έως τη 1.30 μετά το μεσημέρι. Στις 7 το απόγευμα η σορός θα μεταφερθεί με C-130 για τα Χανιά, ενώ στις 8.30 το βράδυ θα τελεστεί αγρυπνία στη μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στον Ιερό Ναό Αγίας Μαγδαληνής στη Χαλέπα.

Η σορός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη θα ταφεί την Πέμπτη το μεσημέρι (15.30) στη γενέτειρά του, τα Χανιά, δίπλα στη σύζυγό του Μαρίκα, στο νεκροταφείο του Αργουλιδέ.




Συλλυπητήρια Ερντογάν στην οικογένεια

Τα συλλυπητήριά του στην Ντόρα Μπακογιάννη για τον θάνατο του πατέρα της, πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, εξέφρασε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε επικοινωνία του την Τρίτη το βράδυ, ανέφερε ότι ο Κων. Μητσοτάκης ήταν ένας Έλληνας πολιτικός που αληθινά εργάστηκε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τον χαρακτήρισε επίσης ρεαλιστή και μεγάλο ευρωπαϊστή που άφησε μεγάλη παρακαταθήκη.





Πηγή: skai.gr