Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Ο τελευταίος των μεγάλων

To τέλος μιας εποχής, που σημαδεύτηκε από αστάθεια, τραγωδίες, ταραχές, αλλά και από οικονομική και κοινωνική πρόοδο, φαίνεται να σηματοδοτεί ο θάνατος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη τη Δευτέρα τα ξημερώματα. Καταγόμενος ο ίδιος από οικογένεια με πολιτική παράδοση, στη μακρά πολιτική διαδρομή του, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο τελευταίος των μεγάλων πολιτικών. Μεταπολεμικά συνέβαλε ενεργά στις πολιτικές εξελίξεις, γνώρισε και συνεργάστηκε, ή συγκρούστηκε, με άλλους σπουδαίους πολιτικούς ηγέτες όπως οι Γεώργιος και Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε το θάρρος του λόγου και των πράξεων του, συχνά μη διστάζοντας να εκφράσει αντιδημοφιλείς θέσεις όπως στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Για ένα κορυφαίο Πολιτικό Ηγέτη που αφήνει ανεξίτηλο στίγμα του στην πολιτική ζωή του Τόπου μας κάνει λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σχολιάζοντας το θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. 

«Με την απώλεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη κλείνει ένα μεγάλο και σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία αυτού του τόπου» επισημαίνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Με μια συναισθηματικά φορτισμένη ανάρτησή του στο Facebook, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης αποχαιρέτησε τον πατέρα του, παραθέτοντας μια φωτογραφία των παιδικών του χρόνων με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. 

«Έφυγε δικαιωμένος και πλήρης ημερών ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ο άνθρωπος που ταύτισε τη ζωή του και την πολιτική του διαδρομή με τη σύγχρονη ιστορία του τόπου» επισημαίνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.



Την προσφορά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη χώρα εκθείασε σε δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής.

Τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη εξέφρασε με δήλωσή της η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. 

«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είπε σκληρές αλήθειες στον ελληνικό λαό» σημείωσε στον σταθμό μας ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης. «Χαιρόσουν να συζητάς μαζί του (…) να ζήσουν να τον θυμούνται τα παιδιά του και τα εγγόνια του». 

«Ήσουν πάντα μπροστά από την εποχή σου. Καλό ταξίδι Πρόεδρε...» σχολίασε από την πλευρά του στο Τwitter o διευθυντής του γραφείου της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης.

Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη και του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του, για την απώλεια του πατέρα του.

«Καλό ταξίδι ψηλέ. Θα σε θυμόμαστε όρθιο με την κατσούνα σου στα βουνά της ζωής & της Κρήτης. Τα συλλυπητήρια μου σε οικογένεια & φίλους» έγραψε στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. 

«Μία πολυτάραχη ζωή από την οποία δεν έλειπαν τα λάθη, ο εκλιπών σημάδεψε την εποχή του και είχε πολλούς και πιστούς φίλους, αλλά και πολλούς επικριτές. Εκφράζουμε στην οικογένεια του τα θερμά μας συλλυπητήρια» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

«Ο τελευταίος μίας γενιάς Ελλήνων πολιτικών με μεγάλη ιστορική παρουσία έφυγε από τη ζωή. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση, πρωτοστάτησε στην εθνική συμφιλίωση και άφησε το αποτύπωμά του στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας. Στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη και στην οικογένεια του εκλιπόντος πρώην Πρωθυπουργού, εκφράζω τα θερμότερα συλλυπητήρια μου» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.



«Αποχαιρετούμε με σεβασμό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο οποίος πέρασε πλέον στην Ιστορία του τόπου» σχολίασε ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Εκφράζουμε τη θλίψη μας για το θάνατο του Kωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ενός πολιτικού με σημαίνοντα ρόλο στο δημόσιο βίο της χώρας. Εκτιμούμε ιδιαιτέρως την αντιδικτατορική του στάση και την συμβολή του στο να κλείσει οριστικά ο κύκλος του εμφυλίου στην Ελλάδα. Περνά στην ιστορία ως μια από τις προσωπικότητες της μεταπολίτευσης. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του» σημειώνει η ΔΗΜΑΡ.

«Ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδος, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ήταν μια προσωπικότητα που σφράγισε ανεξίτηλα κατά τη διάρκεια της πολυετούς πολιτικής και κοινοβουλευτικής του δράσης το δημόσιο βίο του τόπου» επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών. Το υπουργείο, επικεφαλής του οποίου διετέλεσε δις ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, απευθύνει ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

«Ήταν μπροστά από την εποχή του ήταν ένας άνθρωπος που έβλεπε μακριά έβαζε πάνω από όλα την πατρίδα και τελευταία το άτομό του» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο πρώην υπουργός Γιάννης Παλαιοκρασσάς.

«Έφυγε τρομερά δικαιωμένος και επίκαιρος» δήλωσε ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης. Ο κ. Χατζηδάκης έκανε δε λόγο για «τον τελευταίο μοϊκανό της πολιτικής».«Ήταν μια προσωπικότητα με άποψη για όλα τα θέματα και είχε το θάρρος της γνώμης του» δήλωσε η Μαριέττα Γιαννάκου. Την προσωπικότητά του εκθείασε και ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήθελε να πει το λαό την αλήθεια, ένιωθε υποχρεωμένος να πει την αλήθεια στο λαό, επισήμανε συγκινημένος για τον πρώην πρωθυπουργό, που απεβίωσε τα ξημερώματα της Δευτέρας, ο επί χρόνια στενός συνεργάτης του Γιάννης Πευκιανάκης. 

Με απόφαση της κυβέρνησης η κηδεία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη θα τελεστεί δημόσια δαπάνη, και με τιμές εν ενεργεία Πρωθυπουργού.

Η εξόδιος ακολουθία του πρώην πρωθυπουργού και επίτιμου Προέδρου της ΝΔ θα τελεστεί την Τετάρτη 31 Μαΐου, στις  στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών, με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού. Η σορός θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στην Ιερά Μητρόπολη, την ίδια μέρα από τις 7 το πρωΐ έως τις 1.30 μμ.

Η κηδεία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη θα γίνει την Πέμπτη 1η Ιουνίου, στη γενέτειρά του, στα Χανιά, στο νεκροταφείο του Αργουλιδέ, αφού προηγηθεί επιμνημόσυνη δέηση στην Αγία Μαγδαληνή Χαλέπας, στις 15:00.

Η κηδεία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη θα γίνει την Πέμπτη 1η Ιουνίου, στη γενέτειρά του, στα Χανιά, στο νεκροταφείο του Αργουλιδέ, αφού προηγηθεί επιμνημόσυνη δέηση στην Αγία Μαγδαληνή Χαλέπας, στις 3μμ.

Από σήμερα, Δευτέρα, ανοίγει βιβλίο συλλυπητηρίων στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στο Μοσχάτο.

Επιθυμία του ιδίου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ήταν, αντί στεφάνων, οι δωρεές εις μνήμην να δοθούν προκειμένου να γίνει δενδροφύτευση στα Λευκά Όρη, στις ακόλουθες περιβαλλοντικές οργανώσεις:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ALPHA BANK
IBAN – GR6901401770177002002000045
SWIFT – CRBAGRAAXXX

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ
ALPHA BANK
GR 6301401200120002002011

WWF ΕΛΛΑΣ «Παγκόσμιο Ταμείο για την Φύση – WWF Ελλάς»
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: 104/480440-64 – IBAN: GR55 0110 1040 0000 10448044064 – SWIFT: ETHNGRAA

Τέλος, όλες οι προγραμματισμένες κομματικές εκδηλώσεις της ΝΔ έως και την Πέμπτη 1η Ιουνίου, αναβάλλονται.



Πηγή: skai.gr