Τσίπρας: Να παραμείνει ισχυρός ο ευρω-ατλαντικός δεσμός

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να παραμείνει ισχυρός ο ευρω-ατλαντικός δεσμός σε ένα διεθνές περιβάλλον με πολλαπλές προκλήσεις ασφάλειας, κατά την τοποθέτησή του στο περιθώριο του δείπνου εργασίας της Συνόδου Κορυφής αρχηγών κρατών χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

Όπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα συμμερίζεται την ανάγκη δικαιότερου επιμερισμού των αμυντικών βαρών και ότι η χώρα θα συνεχίσει, παρά το πλαίσιο αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής, να ικανοποιεί τον στόχο που ετέθη στην Ουαλία για 2% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες.

Πρόσθεσε ότι θα εξακολουθήσουμε, με το ειδικό γεωστρατηγικό μας βάρος, να ανταποκρινόμαστε ενεργά στις επιχειρήσεις, αποστολές και δράσεις του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές σημείωσε πως στηρίζουμε, στο πλαίσιο αυτό, και την ενίσχυση του αμυντικού τομέα της Ε.Ε. μέσω πρωτοβουλιών όπως η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η τρομοκρατία δεν εκπορεύεται από μία μόνο χώρα, μία μόνο θρησκεία ή ακόμη και από μία μόνο ομάδα, αλλά από δίκτυα τα οποία διαχέονται σε όλη την υφήλιο από Ανατολή σε Δύση και από Βορρά σε Νότο, ανεξαρτήτως εθνικών συνόρων.

Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό, η ενίσχυση του ρόλου της Συμμαχίας στις διεθνείς προσπάθειες αντιμετώπισης της τρομοκρατίας πρέπει να εντάσσεται σε μία ευρύτερη στρατηγική της διεθνούς κοινότητας για εξασφάλιση ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Υπογράμμισε πάντως πως επουδενί δεν θα πρέπει να λάβει χαρακτήρα αντι-ισλαμικό και να δίνει την εντύπωση «σύγχρονης σταυροφορίας».
Σχετικά με τη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο και παρά τις όποιες δυσκολίες, έχουμε καταφέρει να αντεπεξέλθουμε θετικά.
Πηγή: skai.gr