Ελλάδα και Ευρώπη καταδικάζουν την επίθεση κατά του Λουκά Παπαδήμου

Ομόθυμα καταδίκασαν η πολιτική και η πολιτειακή ηγεσία του τόπου, αλλά και η Ευρώπη, την τρομοκρατική επίθεση εναντίον του πρώην πρωθυπουργού και αντιπροέδρου της ΕΚΤ Λουκά Παπαδήμου, ο οποίος νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στον «Ευαγγελισμό».

«Καταδικάζω απερίφραστα την επίθεση ενάντια στον Λουκά Παπαδήμο. Εύχομαι ταχεία ανάρρωση στον ίδιο και τους ανθρώπους που τον συνόδευαν», δήλωσε μέσω Twitter ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρίσκεται στην κλειστή σύνολο των ηγετών του NATO αλλά ενημερώθηκε για το περιστατικό.

«Πέραν της απερίφραστης καταδίκης αυτής της ακραίας εγκληματικής πράξης [...] ήθελα να βεβαιώσω για τις ευχές για ταχεία ανάρρωση για συμπαράσταση σε αυτήν την περιπέτεια του κυρίου Παπαδήμου και όσους τον συνόδευαν. Η Βουλή σταθερά πιστεύει, θεωρεί, με όλες τις εκδοχές και τις εκφάνσεις, πως η δημοκρατία δεν πρέπει να φοβάται και δεν πρέπει να λυγίζει» δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης αμέσως μετά της επίσκεψή του στον Ευαγγελισμό.

«Κάποια στιγμή σε αυτή τη χώρα πρέπει να αντιληφθούμε ότι η αντιμετώπιση της τρομοκρατία πρέπει να αποτελέσει πρώτη πολιτική προτεραιότητα», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στον «Ευαγγελισμό».

Εξέφρασε την οργή και την οδύνη του για το άνανδρο τρομοκρατικό χτύπημα, σημειώνοντας πως οι δράστες είναι εχθροί της τρομοκρατίας. Ευχήθηκε στον κ. Παπαδήμο και τους συνοδούς του ταχεία και πλήρη ανάρρωση.

«O κ. Παπαδήμος έχει εργαστεί για πολλά χρόνια αποτελεσματικά για τη χώρα. Έχει βοηθήσει πολύ, σε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Η δολοφονική απόπειρα εναντίον του δείχνει ότι στη χώρα επικρατεί μια θλιβερή κατάσταση: Αυτοί που κάνουν καλά τη δουλειά τους, αυτοί που φροντίζουν για τη χώρα, γίνονται στόχος» πρόσθεσε.

Μήνυμα στήριξης έστειλε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Εκ μέρους της Κομισιόν και του Πρόεδρου Γιούνκερ θερμές ευχές για πλήρη ανάρρωση στον Λ. Παπαδήμο» έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπό τους, Μαργαρίτης Σχοινάς. Προσέθεσε πως ο κ. Παπαδήμος είναι ένας Έλληνας «που τίμησε Ελλάδα και Ευρώπη».

«Γενναίο δημόσιο λειτουργό» που έχει εργαστεί για την Ελλάδα και την Ευρώπη χαρακτηρίζει τον Λουκά Παπαδήμο, σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Τονίζει πως οι σκέψεις και οι ευχές της Ευρωτράπεζας είναι με τον κ. Παπαδήμο και τους οικείους του.

Για άνανδρη επίθεση που δεν θα κάμψει το ηθικό μας έκανε λόγο και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος έσπευσε στον «Ευαγγελισμό» είχε συναντηθεί με τον κ. Παπαδήμο λίγο πριν την έκρηξη.

«Η σημερινή επίθεση επιβάλλει τη λήψη πρόσθετων μέτρων. Πολίτες και πολιτικές δυνάμεις του τόπου, πρέπει να παραμείνουμε αποφασιστικοί και ενωμένοι στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας μας», δήλωσε από την πλευρά της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

Σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ αναφέρει ότι «τέτοιου είδους ενέργειες, πέραν από το προβοκατόρικο και δολοφονικό χαρακτήρα τους, υπηρετούν σκοπιμότητες».

Πρέπει να σκεφτούμε τι οπλίζει τα χέρια των δολοφόνων, δήλωσε, φτάνοντας στον «Ευαγγελισμό», ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Σημείωσε πως «το μίσος και ο διχασμός που σπέρνουν κάποιοι στην κοινωνία έχει αποτέλεσμα» ορισμένοι να νομίζουν ότι μπορούν να στοχοποιήσουν και να δολοφονήσουν ανθρώπους, προσέθεσε.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, σε ανακοίνωση τους, εκφράζουν τον αποτροπιασμό, τους επισημαίνοντας ότι κάθε πράξη βίας είναι απαράδεκτη και απολύτως καταδικαστέα.

Με τη διοίκηση του νοσοκομείου επικοινώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, όπως έπραξε και ο τέως πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

«Είναι μια εγκληματική ενέργεια από κοινούς εγκληματίες. Είναι πλήγμα στη δημοκρατία" είπε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, εξερχόμενος από το νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Προσέθεσε πως μία τέτοια πράξη είναι «πλήγμα στην αξιοπρέπεια κάθε πολίτη» καθώς πρόκειται για «έναν άνθρωπο τον οποίο καλέσαμε να βοηθήσει την Ελλάδα σε μια δύσκολη στιγμή της»

«Στη χώρα δεν υπάρχουν πια, ή περιορίζονται ή κινδυνεύουν τα δικαιώματα τα οποία έχουν οι πολίτες σε όλον τον ευρωπαϊκό χώρο», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μετά το πέρας της επίσκεψής του στον Ευαγγελισμό.

«Η επαγρύπνηση δεν είναι ούτε πολυτέλεια ούτε υπερευαισθησία. Είναι δημοκρατική υποχρέωση της πολιτείας και των πολιτών. Είναι υποχρέωση μιας κοινωνίας που δεν φοβάται, αλλά και δεν αδιαφορεί απέναντι σε ότι συνιστά – άμεσα ή έμμεσα – ενθάρρυνση ή ανοχή της βίας», δήλωσε από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος, που θήτευσε στην κυβέρνηση Παπαδήμου.
Πηγή: skai.gr