Κλείσιμο

Τσίπρας: Θα πετύχουμε έξοδο στις αγορές είτε με τη λύση Σόιμπλε είτε αλλιώς

Στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης ήταν και παραμένει να βγει στις αγορές ομολόγων τον Αύγουστο του 2018, με βιώσιμα επιτόκια, και αυτό θα το πετύχει είτε μέσω της λύσης που μας πρότεινε ο Σόιμπλε είτε με καλύτερη συμφωνία που επιδιώκουμε, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα
έρχεται υπό τη σκιά φόβων ότι οι διαπραγματεύσεις για το χρέος δεν θα επιτρέψουν στην Αθήνα να βγει μόνη της στις αγορές έως το τέλος του Μνημονίου, καθιστώντας απαραίτητο ένα τέταρτο πρόγραμμα στήριξης. 

Στο Eurogroup της Δευτέρας ο γερμανός υπουργός Οικονομικών πρότεινε τη μετάθεση των ουσιαστικών αποφάσεων για το χρέος για μετά το πέρας του Μνημονίου, το 2018, πρόταση που απέρριψε η ελληνική πλευρά.

Απαντώντας σε όσους κάνουν λόγο για αλλαγή στρατηγικής από την Ελλάδα και ότι αποδεχόμαστε την πρόταση Σόιμπλε, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως η πρόταση του γερμανού ΥΠΟΙΚ απορρίφθηκε και όχι μόνο από την Ελλάδα, καθώς δεν θεωρήθηκε αντίστοιχη των περιστάσεων.

Αν ήταν να τη δεχθούμε θα το είχαμε κάνει προχθές, επισήμαιναν οι ίδιες πηγές.

Ούτως ή άλλως «δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές θα έχουμε και με πολύ καλούς όρους», ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός. «Κρατηθήκαμε στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, την ευρωζώνη, περάσαμε δύσκολα, εξυγιάναμε τα δημοσιονομικά μας, είμαστε ασφαλείς, άρα έχουμε όλες τις προϋποθέσεις για επενδύσεις», είπε.

Εκτίμησε πως η χώρα μπορεί να κάνει «δυναμική επιστροφή», αρκεί οι ευρωπαίοι εταίροι να κάνουν αυτό που τους αναλογεί.

Ενεργειακά

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού έγιναν κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Ενέργειας, όπου προανήγγειλε την υπογραφή, αύριο Πέμπτη, τριών συμβάσεων με ενεργειακές εταιρείες για έρευνες υδρογονανθράκων σε δύο στεριανές περιοχές και μία θαλάσσια περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι με τα νέα έργα διασύνδεσης του δικτύου της ΔΕΗ με τις Κυκλάδες και την Κρήτη θα μειωθεί η συμμέτοχη των καταναλωτών της ΔΕΗ στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (τα λεγόμενα ΥΚΩ) και το 2020 θα μηδενιστεί.

Επίσης θα μειωθεί κατά πολύ η συμμέτοχη των καταναλωτών στο κόστος της ΔΕΗ για στη ρύπανση του περιβάλλοντος.

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε επίσης την υλοποίηση ολοκληρωμένων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της ρύπανσης στην περιοχή του Ασωπού.

Όπως είπε, ενισχύονται οι περιβαλλοντικοί έλεγχοι στην περιοχή αλλά και η απορρύπανση των περιοχών όπως η Τανάγρα.

Επίσης, προγραμματίζεται η κατασκευή μονάδα επεξεργασίας εργοστασιακών απόβλητων.

Έκανε αναφορά και στο σχέδιο «Νέα Αθήνα» που προβλέπει μεταξύ άλλων τη μεταφορά του γηπέδου του Παναθηναϊκού στου Γουδή, την κατεδάφιση του Γηπέδου της Λεωφόρου και τη δημιουργία πάρκου πράσινου μέχρι τον Λυκαβηττό. Επίσης, μίλησε για εκτεταμένες παρεμβάσεις στο ιστορικό κέντρο.

Μέσα στο 2018, ισχυρίστηκε, θα ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί και μέχρι το 2021 η Αθήνα θα έχει αλλάξει όψη.

Το βράδυ, στις 20:00, ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.
Πηγή: skai.gr