Καταψηφίζουν οι ΑΝΕΛ το ΝΠΙΔ του Ισλαμικού Τεμένους στην Αθήνα

Χωρίς την ψήφο του κυβερνητικού εταίρου των ΑΝ.ΕΛ θα περάσει ως φαίνεται στην Ολομέλεια η διάταξη για την ίδρυση του Νομικού Προσώπου, που θα διαχειρίζεται το Ισλαμικό Τέμενος στον Βοτανικό, καθώς ο ειδικός αγορητής των ΑΝ.ΕΛ, Κωνσταντίνος Κατσίκης ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει τη ρύθμιση.

Παρότι η στάση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ήταν αναμενόμενη και η αρνητική ψήφος είναι εκ του ασφαλούς με δεδομένο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων της αντιπολίτευσης υπερψηφίζει την εν λόγω ρύθμιση, ο κος Κατσίκης προς αποφυγή σχολίων περί «ρήγματος» έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως η απόφαση αυτή δεν διαταράσσει τις σχέσεις των συγκυβερνώντων κομμάτων.

«Εμείς συνεπείς στην πάγια πολιτική και θέση μας το άρθρο αυτό θα το καταψηφίσουμε. Η συνέχεια της συνεργασίας μας πάντως θα συνεχίσει να είναι έντιμη και να συνθέτει την αντίφαση. Και έχει αυτή η συνεργασία το συγκριτικό πλεονέκτημα γιατί εμείς καταφέρνουμε να μη λέμε ναι σε όλα, αλλά και να συμπορευόμαστε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ.

Προηγουμένως ο ίδιος είχε στηλιτεύσει το γεγονός ότι το Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Διοικούσα Επιτροπή Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών», θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας, υπογραμμίζοντας ότι σε άλλες χώρες ιδίως ισλαμικές δεν υπάρχει αντίστοιχη μέριμνα για τη λειτουργία των ελληνορθόδοξων εκκλησιών.

Ο ειδικός αγορητής των ΑΝ.ΕΛ πάντως αποσαφήνισε πως το κόμμα του υπερψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για το νέο τρόπο επιλογής των σχολικών διευθυντών, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η ρύθμιση για το τέμενος.

Ως προς το περιεχόμενο της ρύθμισης, το άρθρο 5, προβλέπει την ίδρυση του ΝΠΙΔ
με την επωνυμία «Διοικούσα Επιτροπή Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών» που εδρεύει στο Δήμο Αθηναίων. Το Νομικό Πρόσωπο ορίζεται ότι εποπτεύεται από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και δεν υπάγεται στις διατάξεις περί δημόσιου τομέα.

Οι πόροι του ΝΠΙΔ είναι ιδίως οι τακτικοί που προέρχονται από επιχορηγήσεις του κρατικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας για την κάλυψη της μισθοδοσίας του προσωπικού και της αποζημίωσης των μελών του Δ.Σ., των δαπανών λειτουργίας και συντήρησης του τεμένους, καθώς και έκτακτοι από πάση φύσεως επιχορηγήσεις, κληρονομιές, δωρεές κλπ.

Το Διοικητικό του Συμβούλιο είναι επταμελές με τριετή θητεία που δύναται να ανανεώνεται και διορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας.

Στον οργανισμό του ΝΠΙΔ ορίζονται και κατά παρέκκλιση των ισχυουσών για το δημόσιο τομέα διατάξεων, η διάρθρωση και λειτουργία του, ο αριθμός, οι θέσεις, οι κατηγορίες, τα προσόντα, η κατάσταση και τα καθήκοντα του προσωπικού καθώς και το πειθαρχικό δίκαιό τους.
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά