Συμβιβαστικό μήνυμα Τσίπρα προς θεσμούς για το χρέος ενόψει Eurogroup

Μήνυμα προς τους εταίρους, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να δεχτεί μετάθεση της ελάφρυνσης του χρέους έως το Σεπτέμβριο του 2018, δηλαδή μετά τη λήξη του Μνημονίου, έστειλε από τη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, πριν την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα νέα μέτρα.

Η Γερμανία έχει επανειλημμένα διαμηνύσει ότι οι ουσιαστικές αποφάσεις για το ελληνικό χρέος θα πρέπει ακριβώς να ληφθούν το 2018, και μόνο εφόσον κριθεί απαραίτητο, όπως προβλέπει το κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup του περσινού Μαΐου.

Ο πρωθυπουργός επανάλαβε ωστόσο
ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να εφαρμόσει τα δημοσιονομικά μέτρα περικοπής συντάξεων του 2019 και μείωσης του αφορολόγητου το 2020 εάν οι θεσμοί δεν δώσουν στη χώρα μας μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Τόνισε δε ότι «αυτό το γνωρίζουν και οι πιστωτές».

Αναφερόμενος στη συμφωνία, ο κ. Τσίπρας απέρριψε το επιχείρημα της Νέας Δημοκρατίας ότι τα αντίμετρα θα ενεργοποιηθούν μόνο εάν η Ελλάδα πετύχει δυσθεώρητα πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% ή και 5,5% του ΑΕΠ μετά το 2018.

Υποστήριξε ότι τα αντίμετρα θα ενεργοποιηθούν εάν η Ελλάδα πετύχει πλεόνασμα 3,5% ή καλύτερα.

Στην αγόρευση του κ. Τσίπρα κυριάρχησε η δριμύτατη επίθεση που εξαπέλυσε στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι έχει αναλάβει το ρόλο του «ψευδοπροφήτη» που διαρκώς προβλέπει καταστροφές αλλά διαρκώς διαψεύδεται από τις εξελίξεις.

Υποστήριξε πως η ΝΔ βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο καθότι με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα χάσει τον «μοναδικό σύμμαχό της, τον φόβο και την καταστροφολογία».

Κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι επενδύει σε αντιπολίτευση «του ό,τι κάτσει και ό,τι λάχει», την οποία «κανείς» δεν μπορεί να παρακολουθήσει.
Πηγή: skai.gr