Κλείσιμο

Ιστορική απόφαση της Βουλής για αποκλεισμό της Χρυσής Αυγής

Tον αποκλεισμό σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής από τις συνεδριάσεις της Ολομέλειας σήμερα και αύριο Πέμπτη, ως ποινή για αντιδημοκρατική και βίαιη συμπεριφορά, αποφάσισε ομόφωνα η εθνική αντιπροσωπεία, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Διάσκεψης των Προέδρων.

Η απόφαση αυτή χαρακτηρίζεται «ιστορική», καθώς πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά το Σώμα έλαβε τέτοια απόφαση, δηλαδή, της αποβολής ουσιαστικά ολόκληρης κοινοβουλευτικής ομάδας.

Πρακτικά η ομόφωνη απόφαση σημαίνει ότι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής δεν θα έχουν το δικαίωμα παρουσίας στην Ολομέλεια, ούτε και λήψης του λόγου για να τοποθετηθούν επί των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου. Θα έχουν, ωστόσο, βάσει του Κανονισμού το δικαίωμα συμμετοχής σε ενδεχόμενες ονομαστικές ψηφοφορίες.



Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση ελήφθη με αφορμή το προχθεσινό πρωτοφανές περιστατικό της απρόκλητης και απαράδεκτης χειροδικίας του Ηλία Κασιδιάρη εναντίον του Νίκου Δένδια εντός του Κοινοβουλίου, που προκάλεσε πανδαιμόνιο, ενώ το επεισόδιο επεκτάθηκε στη συνέχεια με τη συμμετοχή και άλλων βουλευτών της Χρυσής Αυγής που – σύμφωνα με παρόντες βουλευτές - έβριζαν χυδαία και πετούσαν μπουκάλια με νερό.

Στόχος της επιβολής της συγκεκριμένης ποινής για πρώτη φορά, ήταν να καταδειχθεί ότι η Βουλή έχει τον τρόπο να προασπίσει το κύρος της και τη Δημοκρατία.

«Έχει γίνει απολύτως σαφές ότι τόσο η απόφαση των επιτροπών όσο και η προτεινόμενη απόφαση, που αφορά στο σύνολο των βουλευτών, τεκμηριώνεται από την πλήρη κάλυψη των θλιβερών και αντιδημοκρατικών πράξεων. Δεν είναι μεμονωμένο μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας. Προστίθεται σε σειρά απειλών και πρακτικών βίας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ανακοινώνοντας την εισήγηση της Διάσκεψης των Προέδρων.
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά - skai.gr