Μητσοτάκης: Το Δημόσιο δεν θα έπρεπε να έχει καθαρίστριες και φύλακες

Υπέρ της συνεργασίας του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, ή και της εκχώρησης δημοσίων υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα, της καθιέρωσης υφυπουργού Ψηφιακής Πολιτικής καθώς Εθνικού Συμβουλίου Ψηφιακής Πολιτικής τάχθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομιλώντας με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Θεόδωρο Φέσσα, στο πλαίσιο του συνεδρίου του ΣΕΒ με θέμα «Ψηφιακή Στρατηγική της Ελλάδας, ο δρόμος προς την Ανάπτυξη».

Όσον αφορά την εκχώρηση δημοσίων υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα ο πρόεδρος της ΝΔ έφερε ως παράδειγμα και τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων. «Ξέρετε πόσοι υπάλληλοι ασχολούνται με τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων; Χιλιάδες. Αν αυτή η υπηρεσία εκχωρηθεί στον ιδιωτικό τομέα θα απελευθερωθούν άνθρωποι και πόροι», επισήμανε. Ως δεύτερο παράδειγμα έφερε το σύστημα εισιτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους, που, επίσης, θα μπορούσαν να δοθούν σε ιδιωτική εταιρεία. Ακόμη, επέμεινε ότι το Δημόσιο δεν θα έπρεπε να έχει καθαρίστριες και σχολικούς φύλακες που θα μπορούσαν να δοθούν στον ιδιωτικό τομέα. Ανθρώπους, υποστήριξε, που το κράτος τούς κρατά όμηρους, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που ακυρώνουν τα δικαστήρια. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι το Δημόσιο πάντα θα προσλαμβάνει κόσμο, «εμείς έχουμε δεσμευτεί στην πολιτική πέντε προς έναν, αλλά ο ένας που προσλαμβάνεται θα πρέπει να είναι χρήσιμος».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι πρέπει να ορισθεί υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής που δεν θα είναι πολιτικός, αλλά από την αγορά, και θα έχει στην αρμοδιότητά του τη Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής. Παράλληλα, θα πρέπει να ενοποιηθούν οι διάσπαρτες δομές. Τώρα, σημείωσε, υπάρχει σύγχυση, καθώς υπάρχει η Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής που υπάγεται στον πρωθυπουργό, υπάρχει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και υπάρχουν και αρμοδιότητες στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί το Δημόσιο και οι σχέσεις του με τους πολίτες. Θα πρέπει να υπάρχει ένας ψηφιακός αριθμός, που θα ακολουθεί τον πολίτη από τη στιγμή που γεννιέται και σε όλη του τη ζωή. Να προχωρήσουμε στην έκδοση ψηφιακής ταυτότητας. Η επόμενη ταυτότητα, υποστήριξε, θα έχει ψηφιακά χαρακτηριστικά, θα δίνει τη δυνατότητα ψηφιακής υπογραφής. Αυτό έπρεπε να γίνει χθες, ώστε ο πολίτης να εξασφαλίζει ασφαλή διασύνδεση με το Δημόσιο, συμπλήρωσε.

Εκμάθηση γλωσσών προγραμματισμού στα σχολεία

Μιλώντας για την εκπαίδευση, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «είναι απολύτως απαραίτητο να διδάσκουμε προγραμματισμό στα σχολεία. Ο προγραμματισμός είναι γλώσσα, ο ψηφιακός κόσμος θα είναι η πραγματικότητα των νέων παιδιών. Οι δεξιότητες αυτές θα είναι απαραίτητες σε έναν κόσμο που δεν φανταζόμαστε με τι ταχύτητα αλλάζει». Τάχθηκε υπέρ της διά βίου μάθησης και της ψηφιακής κατάρτισης. «Εγώ δεν ξεκίνησα για να γίνω πολιτικός και δεν φιλοδοξώ να μείνω. Μετά την πολιτική υπάρχει και μία άλλη ζωή» δήλωσε.

Σε ερώτηση του προέδρου του ΣΕΒ για το τι θα κάνει για να ενισχύσει τις επιχειρήσεις, απάντησε: «Επεξεργαζόμαστε μία σειρά σκέψεις που θα συνδέουν τους ευρωπαϊκούς πόρους για να ενθαρρύνουμε επιχειρήσεις υπό την σκέπη της έρευνας και τεχνολογίας. Υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν δυσκολία να κάνουν το ψηφιακό άλμα. Πολλά προβλήματα δεν μπορεί να τα λύσει το κράτος, θα τα λύσει η αγορά και ο ανταγωνισμός. Πάντως, μπορούν να γίνουν πολλά για την υποστήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, είτε με απλοποίηση διαδικασιών, είτε με κεφάλαια. Η τεχνολογική πρόοδος και προσαρμογή είναι συνθήκη επιβίωσης των επιχειρήσεων».

Από την πλευρά του, ο Θεόδωρος Φέσσας ανέφερε ότι ο ΣΕΒ «πάτησε το κουμπί» και θα βάλει πόρους και ανθρώπους για να ενισχύσει τις επιχειρήσεις και την ψηφιοποίηση της οικονομίας και της πολιτείας και ρώτησε εάν είναι έτοιμη η ΝΔ να ανταποκριθεί στην πρόσκληση του ΣΕΒ. Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι η ΝΔ έχει «μία εξαιρετική ομάδα που ασχολείται με ηλεκτρονική διακυβέρνηση» και πρόσθεσε ότι «δεν έχουμε προκαταλήψεις, το θέμα είναι η γάτα να πιάνει ποντίκια. Θα διαμορφώσουμε ένα ξεκάθαρο σχέδιο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης».
Πηγή: skai.gr