Αχτσιόγλου για εισφορές: Ενδεχόμενη ελάφρυνση σε ελ. επαγγελματίες το 2018

«Η συζήτηση για τις ασφαλιστικές εισφορές βασίζεται σε λανθασμένες βάσεις, γιατί το 2017 δεν αλλάζει απολύτως τίποτα, το 2018, με το 15% έκπτωση, το ύψος των εισφορών για το 90% των ελεύθερων επαγγελματιών θα είναι το ίδιο, ενώ για κάποιος θα υπάρξει μία πολύ μικρή επιβάρυνση και για κάποιος άλλους μπορεί και κάποια ελάφρυνση» τόνισαν η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, και ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, σε ενημερωτική συνεδρίαση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, έκανε αναλυτική ενημέρωση για τα ζητήματα του χρέους και ποια είναι η δυναμική της σχετικής συζήτησης αυτήν την ώρα.

Ειπώθηκε, επίσης, ότι για το 2019 το θέμα είναι ακόμα ανοιχτό, καθώς καταργείται μεν η έκπτωση, ωστόσο θα εξεταστεί πώς θα επιλυθούν πιθανές αδικίες που μπορεί να δημιουργούνται.

Ο κ. Τζανακόπουλος
, η κ. Αχτσιόγλου και ο κ. Πετρόπουλος, δέχτηκαν διευκρινιστικές ερωτήσεις σε σχέση με τη συμφωνία. Από τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο επισημάνθηκε και το γεγονός ότι από τη συμπεριφορά των αγορών φαίνεται ότι μερικώς προεξοφλείται θετική κατάληξη στην όλη συζήτηση.

Διευκρινίσεις ζητήθηκαν από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και για τη συζήτηση για το χρέος, και ειδικότερα λεπτομέρειες σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα για μετά το 2018, ενώ υπήρξαν ερωτήσεις με αφορμή σειρά δημοσιευμάτων για το αν και κατά πόσον ισχύουν όσα γράφονται για κάποια μέτρα και αντίμετρα, και για το χρέος.

Στο μεταξύ, το μεσημέρι του Σαββάτου αναμένεται να κατατεθεί τελικά στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με το πακέτο μέτρων και αντίμετρων, που συμφωνήθηκαν μεταξύ Αθήνας και θεσμών. Αν και ως πιθανή ημερομηνία κατάθεσής του είχε ανακοινωθεί και η σημερινή, φαίνεται πως ο όγκος των μέτρων απαιτούσε μεγαλύτερη επεξεργασία ή ότι το περιεχόμενο επιφυλάσσει εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής.

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ