ΝΔ: Επιπόλαιες τοποθετήσεις Καμμένου για θέματα εξωτερικής πολιτικής

Τον Πάνο Καμμένο και τις δηλώσεις του σχετικά με μείζονα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής βάζει στο στόχαστρο η ΝΔ, κατηγορώντας τον για «μεγάλη επιπολαιότητα με την οποία εκθέτει τη χώρα και προκαλεί σύγχυση ως προς τις πραγματικές θέσεις της κυβέρνησης».

Με επίκαιρη επερώτηση, που κατέθεσαν προς τον Υπουργό Εξωτερικών, 18 βουλευτές της ΝΔ με πρώτο υπογράφοντα τον Γιώργο Κουμουτσάκο, καλούν επί της ουσίας το Νίκο Κοτζιά αν όχι να «μαζέψει» τον κ. Καμμένο, τον οποίο καταγγέλλουν για «ανερμάτιστες πολιτικές σχετικά με την ελληνική εξωτερική πολιτική στα Βαλκάνια», να πάρει σαφείς αποστάσεις από τις δηλώσεις του.

Με αφορμή προχθεσινές (Δευτέρα) δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, οι επερωτώντες βουλευτές επισημαίνουν ανακρίβειες και αντιφάσεις στις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου και ζητούν από τον Υπουργό Εξωτερικών να αποσαφηνίσει εάν ο ίδιος και η κυβέρνηση υιοθετούν ή όχι τις απόψεις του.

«Είναι εκπληκτικές και ανησυχητικές οι απιθανότητες που εξέφρασε κατά την τελευταία του συνέντευξη του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Απιθανότητες όπως ό ισχυρισμός ότι η πλειοψηφία των κατοίκων στα Σκόπια είναι Αλβανικής καταγωγής! Ή ότι η λύση στα Βαλκάνια είναι η δημιουργία και η αντιπαράθεση “τόξων”! Απιθανότητες που προκαλούν ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία όταν η χώρα αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις και εν δυνάμει απειλές” υπογραμμίζει σε δήλωσή του με αφορμή την κατάθεση της επερώτησης ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο κ. Κουμουτσάκος τονίζει την ανάγκη άσκησης της εξωτερικής πολιτικής της χώρας με συνοχή,
υπευθυνότητα και συγκρότηση, ειδικά σε μια συγκυρία όπου η κατάσταση στα Βαλκάνια είναι ιδιαιτέρως ρευστή και κρίσιμη.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης επερώτησης:

«ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

»Προς: Τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά
Θέμα: Δηλώσεις ΥΕΘΑ κ. Καμμένου αναφορικά με την Ελληνική Εξωτερική Πολιτική στα Βαλκάνια.

»Στην πρόσφατη συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ (7/5/2017) ο ΥΕΘΑ κ. Πάνος Καμμένος προέβη σε δηλώσεις αναφορικά με την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας στα Βαλκάνια, αναφέροντας ανάμεσα σε άλλα:

α. «Θεωρώ, λοιπόν, ότι η εγγύηση για τη Δύση είναι η δημιουργία ενός χριστιανικού τόξου».
β. «Όσον αφορά τα Σκόπια, είναι ξεκάθαρο ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι αλβανικής καταγωγής».
γ. «δεν πρόκειται να δεχτώ τη χρήση του όρου ‘Μακεδονία’».

»Δεδομένων ότι:

-Είναι ανάγκη η εξωτερική πολιτική της χώρας να ασκείται με συνοχή, υπευθυνότητα και συγκρότηση, ειδικά σε μια συγκυρία όπου η κατάσταση στα Βαλκάνια είναι ιδιαιτέρως ρευστή και κρίσιμη.
-Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη απογραφή (2002, Book XIII, Skopje, 2005, σσ. 34), ο συνολικός πληθυσμός της πΓΔΜ ήταν 2.022.547 άτομα, εκ των οποίων η 1.297.981 ή το 64% είναι Σλαβομακεδόνες, και 509.083 ή 25,2% είναι Αλβανοί.
-Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ αναφορικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ «η επίσημη θέση της Ελλάδας είναι σαφής: σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη «Μακεδονία» που θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes), για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή».

»Επερωτάται ο Υπουργός Εξωτερικών:

1. Συμφωνεί με τις δηλώσεις του ΥΕΘΑ;
2. Αντικατοπτρίζουν οι θέσεις του ΥΕΘΑ περί «δημιουργίας χριστιανικού τόξου» την επίσημη θέση του Υπουργείου Εξωτερικών;
3. Ποιά τελικά είναι η επίσημη θέση της χώρας αναφορικά με την ονομασία της πΓΔΜ; Εκείνη που αναφέρει το ΥΠΕΞ ή εκείνη που δηλώνει ο ΥΕΘΑ;
4. Αποτελούν οι αναφορές του ΥΕΘΑ τη γενικότερη βάση πάνω στην οποία οικοδομείται η Βαλκανική πολιτική της Ελλάδας;»

Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά