Μητσοτάκης: Υποσχέθηκαν 12 δισ. παροχές και περνάνε 12,5 δισ. μέτρα

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη υποσχόμενη παροχές 12 δισεκατομμυρίων ευρώ και τελικά επιβάλει μέτρα ύψους 12,5 δισεκ. ευρώ, δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Υπό τη σκιά της διαρροής προσχεδίου της συμφωνίας με τους θεσμούς, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπαίτιος για τη μεγαλύτερη επιχείρηση πολιτικής εξαπάτησης που γνώρισε η Ελλάδα. Σημείωσε δε αιχμηρά ότι η χώρα μας μετατράπηκε σε εργαστήριο όπου ο λαϊκισμός συνετρίβη από την πραγματικότητα, δίνοντας εκλογικά διδάγματα σε άλλους λαούς, όπως τους Γάλλους.

Ο κ. Μητσοτάκης κατήγγειλε πως τα νέα μέτρα ήταν αχρείαστα και ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά υπέγραψε το δεύτερο Μνημόνιο της εποχής ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως εξασφαλίσει οποιαδήποτε χρηματοδότηση ως αντάλλαγμα.

Προσέθεσε πως ο Αλέξης Τσίπρας επιβαρύνει τη χώρα με μέτρα και δημοσιονομικούς στόχους πέρα από τη θητεία της σημερινής κυβέρνησης, χωρίς όμως να έχει τη νομιμοποίηση.

Αναφερόμενος στα 140 προαπαιτούμενα της συμφωνίας και στις παρεμβάσεις ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ στο ασφαλιστικό και το φορολογικό σύστημα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε πως θα τσακίσουν τους συνταξιούχους, τους φτωχούς και πλήττουν κρυφά και τα ειδικά μισθολόγια των ενστόλων.

Υποστήριξε μάλιστα πως τα αντίμετρα που υπόσχεται η κυβέρνηση βασίζονται σε «μαθηματικά του ψεύδους», καθώς για να εφαρμοστούν πλήρως η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 5,5% του ΑΕΠ, το οποίο θα διέλυε την οικονομία.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως η κυβέρνηση δεν έχει ούτε τα φόντα, ούτε τη βούληση να μετατραπεί σε μεταρρυθμιστική δύναμη, αλλά αντίθετα επιμένει να πολιτεύεται με βάση το ψέμα και την εξαπάτηση.

Διαπλοκή και ψέμα όπλο της κυβέρνησης

Αντίθετα, συνέχισε, το Μνημόνιο δεν εξυπηρετεί κανέναν άλλο παρά μόνο την παραμονή του κ. Τσίπρα στην εξουσία, με θεμέλιο τη δημιουργία ενός νέου συστήματος διαπλοκής και πελατειακών σχέσεων.

«Χάνονται δεκάδες εκατομμύρια για να δημιουργηθούν νέα τζάκια», είπε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος εμμέσως στη διαγραφή προστίμων που είχαν καταλογιστεί στην εταιρεία ΣΕΚΑΠ, συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη. Στο πλαίσιο αυτό, κατήγγειλε απαξίωση του κοινουβουλευτισμού, παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και απόπειρα ελέγχου των μέσω ενημέρωσης.

Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί εμμέσως στο ταξίδι του υπουργού Νίκου Παππά στη Βενεζουέλα. Διερωτήθηκε τι ρόλο μεσάζοντα παίζουν τα εν λόγω στελέχη, τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση δεν καταδικάζει το καθεστώς Μαδούρο, που «σκοτώνει τους πολίτες της».

«Ευθύνη μας είναι να απελευθερώσουμε την κοινωνία από μία κυβέρνηση που έχει πλήρως απαξιωθεί, αλλά συνεχίζει να στοιχίζει στη χώρα σε χρόνο και χρήμα», είπε, εκφράζοντας πάντως τη βεβαιότητα ότι η εποχή της «ασχήμιας» σύντομα θα παρέλθει.

H απάντηση ΣΥΡΙΖΑ 

«Ψεύτη και κουτοπόνηρο» χαρακτήρισε τον πρόεδρο της ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας στην ομιλία Μητσοτάκη. 

«Τα είχε όλα εκτός από ουσία η σημερινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας: Αντιπολίτευση μέσω Λατινικής Αμερικής, κορώνες περί διαπλοκής και πάνω απ’ όλα “μεταρρυθμιστικό” οίστρο, πάντα ενάντια στα συμφέροντα της κοινωνίας.

»Ωστόσο δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε την πρόοδο του κ. Μητσοτάκη. Αυτή τη φορά κατόρθωσε να μην επαναλάβει το σφάλμα να αιτηθεί την άμεση διανομή του πλεονάσματος του 2016. Είναι κι αυτό μια κάποια πρόοδος...

»Σε ό,τι αφορά όμως τους ισχυρισμούς του σχετικά με τα αντίμετρα, ότι δήθεν είναι αναγκαία η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 5,5% για την ενεργοποίησή τους, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν είναι απλώς αδιάβαστος: παραμένει ψεύτης και κουτοπόνηρος».
Πηγή: skai.gr